joi, 6 iunie 2024

Psalmodia (II)

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Manastirii lui Dalmat si ale Sfantului Cuvios Visarion, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Starea duhovniceasca buna

- Gheronda, modul in care cant este grav. Gandul imi spune ca aceasta se datoreaza faptului ca si pronuntia mea are tonul grav.

-Te-am vazut si…..impovarata si….usurata. cand esti impovarata, atunci cnati grav. Totul porneste de la starea ta launtrica; la ea sa iei aminte. Unul care are glas subtire, daca este intr-o stare duhovniceasca buna, se aude ca o privighetoare. Altfel, este ca si cum ar tiui. Unul care are o voce groasa, daca nu este intr-o stare duhovniceasca buna, se aude ca un batran care se cearta. Daca veti canta fiecare pe rand, veti intelege in ce stare duhnoviceasca va aflati fiecare dintre voi.

-Gheronda, atunci cnad cantam in biserica, luam aminte sa nu se faca disonante.

-Desigur, e de trebuinta sa fiti cu luare-aminte, pentru ca toate trebuie sa se faca cu “cuviinta si dupa randuiala”. Insa mai intai de toate e nevoie sa ne ingrijim sa aplicam expresia “cu cuviinta” in sufletul nostru, adica sa existe randuiala sufleteasca, sa fim in regula cu Dumnezeu. cand cineva canta fara sa aiba o stare duhovniceasca buna, aceasta este mai rau decat o disonanta muzicala. Pentru ca, asa cum binele aduce o schimbare buna, tot astfel si raul aduce o schimbare rea, si oamenii nu se pot ruga. Daca cineva nu este aranjat sufleteste, daca are gandurie de-a stanga, meschinarii, etc., ce fel de psalmodie va canta? Cum va simti cineva inlauntrul sau dulceata paradisiaca, ca sa cante din inima? De aceea spune: “Este cineva cu inima buna? Sa cante Psalmi”. Toti cei care canta se cuvine sa aiba cea mai gingasa inima si cea mai dulce si cea mai vesela stare duhovniceasca launtrica. Cum sa canti “Lumina lina”, daca nu ai senintate sufleteasca?

.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: