Leurda (Allium ursinum)
Una dintre plantele care vestesc
venirea primaverii este leurda, cunsocuta si sub denumirea de ai-ciorasc, ai de
padure, ai salbatic, aiuti, aliu, leoarda.
Planta are frunze asemanatoare celor
de lacramioare, de o culoare verde proaspat. Acestea sunt lanceolate si
lucioase si ies dintr-un bulb lunguiet. Tulpina are culoarea verde deschis si
ajunge pana la o inaltime de 30 de cm. Primele frunze rasar din pamant prin
aprilie-mai, iar florile pe la mijlocul lui mai-iunie.
Leurda creste pe campii bogate in humus si umede pe sub
tufisuri, in paduri de foioase si alpine; avand un puternic miros de usturoi,
care exclude orice confuzie cu frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea
brandusa de toamna.
Datorita gustului sau asemanator cu cel al usturoiului,
insa mai putin pregnant, leurda este un condiment de bucatarie foarte apreciat.
Leurda are o putere curativa mult mai mare decat
usturoiul, fiind indicata in curele depurative de primavara si ajutand la
vindecarea bolilor cronice de piele. Se spune ca, datorita puterii sale curative,
ursii o cauta cand ies din hibernare pentru a-si curata stomacul, intestinele
si sangele.
Intrucat prin uscare frunzele isi pierd proprietatile
curative, acestea se consuma in stare proaspata sau se pastreaza in stare
congelata.
Frunzele pot fi consumate sub forma de condiment in supe
si ciorbe (tocate fin) sau in orice alte mancaruri ce se condimenteaza de
obicei cu patrunjel sau usturoi.
Frunzele tinere se aduna in perioada aprilie – mai, iar
bulbii la sfarsitul verii si toamna. Pentru a beneficia de puterea ei
tamaduitoare pe tot parcusul anului, aceasta se poate pastra sub forma
congelata, sub forma de tinctura sau vin.
Tinctura de leurda (10-12 picaturi/zi) ajuta la o memorie
excelente, previn arterioscleroza, precum si alte afectiuni si indispozitii.
Leurda are efect favorabil asupra aparatului digestiv,
astgel ca este recomandata la:
- Diaree acuta si cronica;
- Constipatie (daca aceasta are la baza spasme interne sau intestine lenese);
- Eliminarea viermilor intestinali si chiar a limbricilor;
- Curatarea rinichilor si vezicii, favorizand urinarea.
De asemenea, consumul de leurda amelioreaza:
- Insomniile si tulburarile cardiace provocate de stomac,
- Indispozitiile determinate de hipertensiunea arteriala, ca de exemplu vertijul (ameteala), senzatia de apasare la cap, senzatia de neliniste si depresia;
Vinul de luerda este un preparat foarte bun pentru
persoanele cu secretii pulmonare abundente, precum si pentru greutati in
respiratie. Este folosita , cu foarte bune rezultate si in tuberculoza
pulmonara.
Medicul naturist elvetian Kunzle spunea despre aceasta
planta: „Ea curata intregul organism, face sangele sanatos, alunga si distruge
substantele otravitoare. Nici o planta de pe pamant nu este atat de eficace
pentru curatirea stomacului, a intestinelor si a sangelui. Tinerii ar inflori
ca niste roze si s-ar deschide ca un con de brad la soare!”
Tinctura de leurda: frunzele sau bulbii taiati se introduc intr-o sticla pana
la gat fara a se indesa, se toarna deasupra tuica sau rachiu de 38-40% facuta
in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea unei surse de caldura. Se
iau de 4 ori pe zi, cate 10-15 picaturi in putina apa.
Vin de leurda: se ia un pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea
cateva clocote in 250 ml vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si
se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura cu inghititura.