luni, 20 mai 2024

AJUTORUL SFINTILOR

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Talaleu, ale Sfantului Cuvios Talasie si ale Sfinei Lidia din Filipi, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sfantul Teodosie

O femeie s-a dus de ziua Sfantului Teodosie la o manastire inchinata acestuia. Acolo sus, la aceasta mica manastire pierduta in munti, era o particica din moastele acestui sfant, dar nu era scoasa spre inchinarea pelerinilor. Doar in timpul slujbei, la Litie, parintii aveau obiceiul sa scoata icoana Sfantului si racla cu particica din sfintele moaste, spre inchinare. Ieseau preotii pe usa diaconeasca din stanga, mergeau pana in spatele bisericii, unde se opreau pentru slujba Litiei, iar apoi intrau in Sfantul Altar, fara a lasa icoana sau sfintele moaste spre inchinarea credinciosilor.

Femeia aceasta, cea despre care am inceput sa va povestesc, vazand ca nu are nici o sansa sa se inchine direct la moastele Sfantului Teodosie, a inceput sa se roage sfantului, zicand: “Sfinte Teodosie, te rog ajuta-ma sa ma inchin la moastele tale!”. Ea se afla in partea stanga a bisericii. Cand preotii au trecut pe langa ea cu icoana si cu sfintele moaste, preotul care avea in mana racla s-a oprit in dreptul ei si i-a intins racla ca sa sarute sfintele moaste, iar apoi a plecat mai departe. Biserica era plina de oameni, dar preotul s-a oprit doar in dreptul ei. Dandu-si seama de minunea la care a fost martora, dar si personaj principal, femeia i-a multumit Sfantului cu lacrimi.

Dupa priveghere, a iesit in statia de autobuz ca sa plece. Fiind tarziu, nu era nici un autobuz. Avand multa credinta la Sfantul Teodosie, femeia apela din nou la el. Dupa rugaciune, in cateva minute, autobuzul opri in statie.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

duminică, 19 mai 2024

Lucrarea lui Dumnezeu

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Patrichie, episcopul Prusei si cei impreuna cu el si al Sfintelor Mironosite, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Patima bauturii

Aseara m-a sunat un om din Romania si, printre altele, mi-a povestit ca de foarte multi ani a fost stapanit de patima bauturii. Si chiar daca nu voia sa bea si ii parea rau, nu se putea stapani. Incercase sarmanul om pe toate caile sa renunte la bautura, dar degeaba. Se ruga lui Dumnezeu sa-l ajute, dar a doua zi incepea iar. Se ineca zi de zi in bautura.

Intr-o noapte a visat-o pe bunica lui care ii zicea: “Mai, omule, unde vrei sa ajungi asa, incotro te indrepti?”. Dupa acest vis, indata s-a trezit. Bunica sa fusese o femeie foarte credincioasa si buna si care il sfatuise mereu numai de bine. Din acea clipa s-a hotarat sa nu mai bea, chiar de ar fi fost sa moara. Si asa s-a lasat de bautura.

Au trecut ani de atunci, dar el nu s-a mai imbatat niciodata. Imi povestea ca uneori il mai lupta gandul sa bea, dar isi aminteste mereu de bunica lui si se stapaneste.

Asa a lucrat Bunul Dumnezeu ca sa-l intoareca prin bunica lui.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

sâmbătă, 18 mai 2024

Sfanta Chiriachi

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Petru, Dionisie si Paulin, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sfanta Chiriachi

Un grec din Caterini avea gradina langa bisericuta Sfintei Chiriachi. Si de cate ori mergea sa munceasca la gradina, intra si in bisericuta Sfintei Chiriachi si aprindea cate o lumanare.

Intr-o zi, mergand sa aprinda o lumanare, a vazut la cismeaua din fata bisericii o tanara foarte frumoasa, imbracata in alb, care dupa cateva momente a disparut. La cateva zile, iarasi a mers la bisericuta si iarasi o vazu pe tanara aceea frumoasa, care de data asta ii spuse: “Sa stii ca eu voi avea grija de tine, iar orice vei intampina in aceasta viata, vei trece cu bine peste toate.” Zicand acestea, s-a facut iarasi nevazuta.

Dupa vreo saptamana, omul nostru a inceput sa se simta rau. si ducandu-se la spital i-au descoperit un cancer la ficat in ultimul stadiu, metastaza, dupa cum spunea medicii. I s-a dat tratament, dar i-au spus ca nu mai are sanse de vindecare. S-a intors omul acasa si a inceput sa faca tratamentul randuit, dar in acelasi timp se ruga si la Sfanta Chriachi sa-l ajute.

Dupa doua saptamani de tratrament intens omul s-a dus din nou la control, iar doctorii au ramas descumpaniti si foarte mirati. Era perfect sanatos, nu mai exista nici urma de cancer pe ficat. Doctorii i-au spus ca dupa legile normale ale medicinii nu avea cum sa se vindece doar cu acele medicamente. Erau doar pentru ameliorarea durerii. Doctorii i-au spus: “Omule, du-te acasa si multumeste-I lui Dumnezeu, pentru ca ceea ce s-a intamplat cu tine a fost o minune”.

Plecand de acolo, omul s-a dus direct la bisericuta Sfintei Chiriachi si i-a multumit, aprinzandu-i o lumanare. Si de atunci, ori de cate ori are timp se duce la bisericuta Sfintei si ii multumeste mereu.


(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)


vineri, 17 mai 2024

Maica Domnului-ocrotitoarea copiilor

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol Andronic si sotia sa, iunia si ale Sfintilor Cuviosi Nectarie si Teofan, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Eu sunt de vina

Maria este doctorita pediatru, se ocupa de copii si ii iubeste foarte mult. Se poarta cu ei ca si o mama. Are si ea doi copii. Pe Hristo si pe Irina. Cand era insarcinata pentru prima data, Maria s-a dus cu mama ei intr-o biserica sa se inchine. Dupa ce s-au inchinat, s-au uitat la sfintii care erau pictati pe pereti. Dintre toti, le-a impresionat Sfantul Nectarie, care era foarte frumos pictat. S-au rugat Sfantului, apoi au plecat.

Dupa ce a nascut, Maria a venit iarasi la biserica, iar cand s-a uitat pe pereti ca sa vada sfinti, nu l-a mai vazut pe Sfantul Nectarie. Si intreband pe cineva de acolo de la biserica, a aflat ca Sfantul Nectarie nu fusese niciodata pictat acolo. Atunci Maria si-a dat seama ca sfantul li se aratase numai lor. Din momentul acela, l-a luat ca sfant ocrotitor al familiei sale si al casei. Copilul acestei doamne are deja 7 ani acum si il iubeste foarte mult pe Sfantul Necarie, stiind pe de rost troparul acestuia si condacul de la acatist.

Dupa nasterea fetitei, Irina, pe cand aceasta avea deja un an, se juca cu fratele sau, Hristo, iar din neatentie a cazut si s-a lovit sub barbie, muscandu-si limba foarte tare, incat, in scurt timp, gura i se umplu de sange. Spreiata, mama isi lua copiii in masina si pleca direct la spital. Copiii erau amandoi pe bancheta din spate, iar ea conducea. Fetita incepea deja sa se inece cu sange, tusind mereu. Fratele ei, speriat, incepu sa planga si sa strige la Maica Domnului, spunand: “Maica Domnului, eu sunt de vina pentru ce s-a intamplat cu surioara mea! Te rog sa o ajuti, sa o faci bine si sa o vindeci”.

Dupa aceste cuvinte, s-a facut liniste deplina in masina. Irina nu mai tusea. Maria, mama, s-a uitat in spate si a vazut ca fetita era acum linistita. Atunci a oprit masina, a luat-o pe fetita si s-a uitat cu atentie in gura ei. Nu-si putea opri lacrimile de bucurie. Irina nu mai avea nimic, nici o rana, nici urma de muscatura si nici un pic de sange in gura. Era ca si cum nu se intamplase nimic. Si-a imbratisat copiii si a plans mult, apoi a multumit Maicii Domnului pentru minunea petrecuta. A intors masina si s-a intors acasa pentru ca nu mai era nevoie de medici; Maica Domnului implinise deja misiunea acestora.

Aceasta minunata intamplare am auzit-o chiar din gura mamei.


(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

joi, 16 mai 2024

Maica Domnului, ocrotitoarea noastra

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Cuvios Teodor cel Sfintit si ale Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

A cazut de pe stanci

Un baiat din Romania, care avea in jur de 20 de ani, a fost adus de tatal lui in Athos, ca sa stea o perioada la o chilie romaneasca. Trecuse prin multe dezamagiri si era foartre abatut si trist. Parintii sai se despartisera de cand era mic si nu era botezat. Avea multe momente in care era razvratit. Acum isi dorea si el foarte multa sa se boteze, dar pentru aceasta avea nevoie de pregatire. Deci, stand el la chilia aceea, parintii de acolo turnau o placa de beton. El statea acolo, pe placa aceea de beton. Din neatentie, facu un pas in spate si cazu in gol, cu capul in jos de la o inaltime de 5 metri, iar jos erau tot numai stanci. L-au scos cu greu de acolo si l-au dus la spital, la Poligheru. I-au facut radiografie si i-au spus ca se vad fracturi pe coloana, iar capul era spart destul de tare, fiind posibil sa-i fi afectat creierul. Avea momente cand intra in coma, apoi momente cand isi revenea. A doua zi, a venit tatal sau din Romania cu o salvare de la SMURD si cu un echipaj complet si l-au dus in Romania. L-au luat pe baiat si l-au dus in Romania, la Bucuresti. Cand i-au facut din nou radiografie, i-au gasit coloana intreaga, iar capul nu era deloc afectat in interior. Dupa cateva zile, i-au dat drumul din spital. Era perfect sanatos. Pe radiografia din Grecia se vedeau fracturile si urmele loviturii in cap, iar pe cea din Romania se vedea ca era intreg, fara urma de fracturi sau lovituri. Aceea era minunea Maicii Domnului, care nu l-a parasit. Chiar daca diavolul incercase sa-l opreasca sa nu se boteze, sau chiar sa-l omoare, Maica Domnului nu l-a lasat.

Atunci si tanarul a inteles ca accidentul acesta fusese o mare ispita, a inteles, de asemenea, minunea pe care Maica Domnului, ocrotitoarea Sfantului Munte, a facut-o cu el, s-a intors in Sfantul Munte si s-a botezat.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

miercuri, 15 mai 2024

MFC-NICOLAE GRIGORESCU

 NICOLAE GRIGORESCU SI PICTURA SA
(1838-1907)
















(sursa fotografii: internet)

Miercurea fara cuvinte este găzduită de Carmen.




Sfintii, prietenii nostri-

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Pahomie cel Mare si ale Sfantului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

O doctorita psiholog din Atena venise la Tesalonic ca sa dea un examen foarte important, pentru a avansa in grad. Avea mare incredere in ea, pentru ca avea multe cunostinte in domeniul medical. Era sigura pe ea si sigura ca va reusi. Dar, surpriza, cu toata pregatirea ei, nu a reusit sa treaca examenul. Dupa un timp, s-a intors din nou la Tesalonic, pentru acelasi examen, se pregati si mai mult, dar iar nu reusi. Mai tarziu, ea a marturisit ca nu ceruse niciodata ajutorul lui Dumnezeu, pentru ca avea foarte mare incredere in ea. Cand pentru a treiaoara s-a pregatit pentru acelasi examen, a venit iar la Tesalonic, iar o ruda de-a ei, la care statea doctorita aceasta, a invitat-o sa mearga impreuna sa se inchine la moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, insa doamna a refuzat, motivand ca nu are timp. Si nu s-a dus. A doua zi, doctorita noastra se intalni cu o alta prietena, care i-a recomandat, la fel ca si ruda ei, sa mearga la moastele Sfantului Dimitrie si sa se inchine. Acest lucru a pus-o pe ganduri, pentru ca i se parea prea mare coincidenta, ca cele doua persoane cunoscute si apropiate de ea sa insiste atat de mult sa mearga sa se inchine la sfintele moaste. Astfel, doctorita a mers de indata la Sfantul Dimitrie, si s-a rugat acestuia sa o ajute la examenul pe care-l avea de trecut. A stat un pic in biserica, unde s-a simtit foarte bine. Apoi, doctorita s-a prezentat la examen. A luat cea mai mare nota, fiind prima pe lista. Din cele 10 persoane prezente, ea a fost singura pe lista si singura care a luat examenul, primind un grad mai mare in meseria pe care o facea. Abia atunci, dupa aceasta minune, doamna a inteles ajutorul Sfantului Dimitrie. A mers din nou la biserica si i-a multumit, iar de atunci are o mare evlavie la acesta.

Si astfel, aceasta doamna a devenit foarte credincioasa, o crestina model, fiind foarte smerita si modesta.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

marți, 14 mai 2024

MAICA DOMNULUI

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Isidor din Hios si ale Sfantului Sfintit Mucenic Terapont, episcopul Ciprului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

MAICA DOMNULUI

Zilele acestea am avut cativa inchinatori din Romania. Unul dintre ei mi-a povestit urmatoarea minune.

Iarna trecuta, spunea el, a plecat impreuna cu familia la Manastirea Crasna. Era foarte multa zapada, insa cum avea o masina foarte puternica, mare, s-a incumetat totusi sa mearga. Aproape de manastire, la cateva sute de metri distranta, drumul era foarte abrupt. Zapada este ferita, insa pe drum era foarte multa gheata. Avand loc in masina, pe drum, ei au mai luat in masina o femeie care mergea spre aceeasi manastire. Ajungand aproape de manastire, pe portiunea aceasta plina de gheata, motorul s-a oprit. Fiind multa gheata sub roti, masina a inceput sa alunece din ce in ce mai tare, prinzand viteza. Soferul nu mai putea sa controleze masina, iar femeia care o luasera de pe drum incepu sa strige cu putere: “Maica Domnului! Maica Domnului! Maica Domnului, ajuta-ne!”. Sotia soferului voia sa sara din masina. Alunecand in felul acesta, riscau fie sa se prabuseasca in prapastie, fie sa se izbeasca de un copac mare, care se afla mai in vale. Vazand soferul ca nu mai are nici o sansa sa se redreseze, a strigat si el din toata inima la Maica Domnului. In momentul acela, masina s-a infranat deodata singura si s-a oprit. Nu le venea sa creada, pentru ca ei deja isi vedeau moartea. Au multumit cu lacrimi Maicii Domnului, au tras masina deoparte si au plecat pe jos spre manastire, unde au povestit cum i-a salvat Maica Domnului de la moarte sigura.

Iar mie, acest om mi-a marturisit ca a fost pentru prima oara in viata lui cand strigase dupa ajutor la Maica Domnului. Apoi au aflat ca femeia pe care o luasera la ocazie era mama unui parinte din manastire.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

luni, 13 mai 2024

Jurnal de bunica

 Dulcegării 

O parte a vacantei Anduta a petrecut-o la noi, astfel că ne-am bucurat din plin de prezenta nepoțeilor.

Matei a început să vorbească, să spună din ce in ce mai multe cuvinte.

 Într-o dimineață, in jur de ora 7, ora la care Matei este treaz, soțul trebuia să plece la obor să ia lapte și brânză. El se pregătea de plecare, iar Matei striga din ce in ce mai tare: IO, IO, IO. Nu ne lămuream deloc ce vrea să spună. La un moment dat Adi îl întreabă: vrei sa pleci cu bunicul?. DA, IO, ADU., a venit răspunsul ferm. Atunci Adi i-a spus bunicului: stai, nu ieși, să ii dau gecuta. Dragul bunicii, striga și el: ADU, NU ESI, NU ESI. Și uite așa, a plecat el în pijamale, la cumpărături împreună cu bunicul.🤣🤣.

Am făcut împreună *breose" și am frământat pâine. Împreună cu mămica lui Mihai a făcut cozonac.

Tati al lui spune "Va mănânc nasul", iar replica este imediat: "nu naciu".😀

De cate ori nu poate face ceva spune: "nu merge, nu merge".🤷

Alexandru, puiul cel mic, nu mai are stare, vrea sa plece. Cum este lăsat jos, se întoarce pe burtica și se împinge în piciorușe, vorbind de zor pe limba bebelușilor.

Suntem bunici tare fericiți.


Maica Domnului ajutatoarea noastra

 Pentru rugaciunile Sfintei Mucenite Glicheria si ale Sfantului Serghie Marturisitorul, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Minunea Invierii

O femeie din Ioanina, Grecia, avea un coilas de cativa ani care se imbolnavise foarte grav. Se intampla chiar in Saptamana Mare, in Sambata Mare. Femeia nu apucase sa-l duca la doctor, si copilul a murit cu putin timp inainte de Inviere. Vazand aceasta, femeia a inceput a plange amarnic, insa nu si-a pierdut deloc credinta. Cand s-a apropiat timpul de mers la biserica pentru Slujba Invierii, s-a apropiat de icoana Maicii Domnului si i-a spus: “Maicuta Domnului, eu merg la biserica pentru Slujba Invierii Fiului tau, insa de fiul meu te rog sa ai tu grija si sa faci cum stii tu mai bine cu el. Stii cat sufar si cat ma doare inima pentru el, ca e singurul meu fiu, dar ti-l incredintez cu toata inima de mama”.

Zicand acestea, a plecat la biserica si a stat la Slujba Invierii, apoi la Sfanta Liturghie, la sfarsitul careia s-a impartasit cu Sfintele Taine, apoi cu lacrimi in ochi, dar si cu multa credinta s-a intors acasa. Cand a deschis usa, nu-i venea sa-si creada ochilor minunea ce se petrecuse: fiul ei era viu si se ruga in genunchi in fata icoanei Maicii Domnului. Putin a lipsit sa nu moara de emotie, de bucurie si de sentimentele ce le incerca atunci. S-a aruncat si ea in genunchi in fata icoanei Maicii Domnului, tinandu-si copilul la piept, multumindu-i cu lacrimi Maicii Domnului. In noaptea aceea nu a dormit, a plans mereu si nu contenea sa-i multumeasca Maicutei pentru minunea slavita, pentru dragostea si bunatatea ei.

Catre dimineata, cand a atipit putin, a vazut-o pe Maica Domnului in lumina, care i-a spus: “Daca tu ti-ai lasat fiul in grija mea si te-ai dus la Invierea Fiului meu, iata ca si eu ti l-am daruit pe fiul tau sanatos inapoi. Sa te bucuri de el si sa-l cresti in iubire de Dumnezeu si in lucrarea faptelor bune”.

Dupa aceasta, femeia s-a trezit si nu contenea sa-L slaveasca pe Dumnezeu. Inima ii era plina de bucurie si de har, pentru minunea ce i se facuse, dar si pentru ca vazuse pe Maica Domnului.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

duminică, 12 mai 2024

FERMA DE LA COADA

 FERMA DE LA COADA

Cand am fost la Galati va povesteam ca prietenii nostri ne-au dus in vizita si la “Ferma de la coada”. Atunci nu am spus prea multe despre aceasta, insa acum vin cu detalii. “Ferma de la coada” reprezinta o adevarata gospodarie taraneasca, de dimensiuni mari, unde proprietarii au venit cu ingenioasa idee de a arata vizitatorilor ceea ce fac ei. Si fac lucruri frumoase, de calitate.

Astfel, cei ce ajung la ferma pot face cunostinta cu oi, capre, vaci, iepuri, porci, cai, magari, gaini, prepelite, cocosi si multe alte pasari si animalute. Cel care prezinta turul fermei, transmite si numeroase informatii.

Asa am aflat despre papagalul vorbitor Rico, ce este insa foarte timid si vorbeste doar cand este singur, despre viata scurta de numai 5 ani a porcusorului de Guineea, despre diferentele dintre femela si mascul la broastele testoase, despre vaca albastru belgian, ce este o rasa doar de carne si multe alte informatii. 














Pentru ca eram usor grabiti, doar am participat la turul fermei. Insa, cei care doresc sa petreaca aici o zi intreaga sigur nu se vor plictisi pentru ca se organizeaza plimbari cu trasura, plimbari calare, se poate servi pranzul sau exista posibilitatea de relaxare pe canapelele din curtea fermei. Eu am enumerat doar o parte din activitatile pe care le puteti desfasura aici.

Mi se pare o idee foarte interesanta, mai ales pentru copiii care, in ziua de azi, interactioneaza foarte putin cu natura, cu animalele (foarte putini mai merg la bunici la tara, foarte putini se mai ating de o vacuta, caprita sau mai mangaie un iepuras).

Chiar ma gandesc sa revin aici cu Copiii de la Centrul Educational Sfantul Gheorghe Nou, pentru a le oferi o zi la ferma.

 

PS: aceasta postare nu este reclama pentru “Ferma de la coada”, pur si simplu mi-a placut ceea ce am vazut, mi-a placut conceptul si stiti ca, atunci cand ceva imi place, vin sa va spun.

SFINTII PRIETENII NOSTRI

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Ioan Valahul, ale Sfantului Ierarh Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, si Gherman, patriarhul Constantinopolului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Minunea credintei

Am primit o scrisoare de la o crestina din Italia care imi scrie permanent de mai multi ani si trimite pomelnic. Mi-a scris o minune pe care a trait-o dumneaei. Deci o voi transcrie asa cum mi-a trims-o.

Eram in pelerinaj in nordul Greciei: Veria-Meteora-Katerini-Tesalonic. Eram la Katerini-Duminica la Sfanta Liturghie.

La sfarsit, parintele grec ne-a facut o rugaciune pentru calatorie si cu cutitasul de la SFANTA PROSCOMIDIE cu care se scot particele ne-a facut o SFANTA CRUCE din crestet pana la mijloc, de la un umar la altul (aceasta stand in genunchi). In acea biserica sunt Sfintele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

A doua zi am plecat si in drum catre Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, un director din Santierul Naval Galati a dorit sa vada intr-un magazin la loc deschis plante exotice si sa cumpere.

Era autostrada si trebuia sa treaca strada. A trecut un grup si o doamna singura in urma a trecut si ea – dar un bolid, a luat-o in botul masinii, a aruncat-o la zece metri inaltime (nu exagerez, am vazut- cu ochii mei) si a cazut pe asfalt. A venit ambulanta si a dus-o la spital. Noi cu autocarul in urma ei.

Nu stiu cate ore am stat (mult, enorm). Parintele vine la mine si zice: “Ce carti aveti?”. Am scos tot ce aveam si ne-am pus la rugaciune. Intre timp ma intreaba: “Dar doamna a fost cu noi duminica la Sfanta Liturghie? Si i-am spus ca DA….Atunci am capatat amandoi incredere.

Am epuizat toate cartile de rugaciune si Acatiste. Atunci parintele mi-a zis: “ Doamna Paula, ziceti DOAMNE MILUIESTE fara sa va opriti pana avem o veste”.

Intr-un tarziu, vine un doctor si ne spune ca i-au facut toate interventiile, RMN, raze, radiografii…..NU AU GASIT NIMIC… Doamna nu avea nimic… O durea doar mijlocul. Am plecat la Sfantul Dimitrie, am facut Acatistul, am intins un pachet de vata pe toata racla cu Sfinte Moaste, ca sa dau la toti! Au plecat toti, ca au zis: “Este prea puternic mirosul de mir si nu suportam”.

Am ramas eu si parintele. Am terminat, apoi i-am pus doamnei la mijloc o bucata mare de vata de la Sfintele Moaste pe scaunul lasat al autocarului.

Am ajuns acasa, dansa era asistenta medicala. Si-a facut toate investigatiile si a descoperit ca pietrele de la fiere si de la rinichi disparusera si ele…

Era primul ei pelerinaj – asa a luat drumul Sfintelor Manastiri.


(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti V”)

sâmbătă, 11 mai 2024

GRILLFEST

 GRILLFEST BBQ 2024

Dupa intalnirea de dimineata cu copiii de la Centru, unde am repetat sceneta pentru Duminica Mironositelor, am spus pas treburilor si am pornit impreuna cu sotul spre Lagoo Snagov, acolo unde, in perioada 10-12 mai, se desfasoara a doua editie a Festivalului si Concursului Grillfest BBQ. Sotul meu a insistat mult sa mergem, desi programul nostru este foarte incarcat. Nu am putut participa la toate cele trei zile, asa ca am ales ziua de mijloc, adica azi. Credeam ca vom sta o ora, cel mult o ora si jumataate, insa stiti povestea cu socoteala de acasa si cu cea din targ. Ei bine, am stat pana la apusul soarelui, cand s-a aglomerat extrem de tare. Ma bucur ca am ajuns devreme, pentru ca asa am reusit sa vad pregatirile de la fiecare stand.

Ei bine, a fost o zi plina de frumusete si de savoare, de arta si pasiune. Am asistat la ridicarea BBQ la rang de arta, exact asa cum urmarim la emisiunile de profil. Gratare foarte diverse si sofisticate,

 











carnuri din cele mai diferite, pornind de la pui si terminand cu vanatul, pregatite in prealabil cu diferite condimente sau bait-uri. Chiar si pentru obinsuitii mititei s-au folosit retete diferite, care le dadeau o savoare deosebita.

Pestele și fructele de mare, au fost cam lasate uitarii, acestea regasindu-se doar la un singur stand.



Am avut ocazia sa-l vad in actiune pe chef Dragos Bercea pregatind o minunatie de burger din pui. Curcubeu pe cerul gurii.







Ne-am delectat si am gustat o serie de preparate

 

Berbecuț la protap

Coaste afumate la gratar

Carnat din carne de cerb

Burger din carne de vita

Mititei din carne de curcan

Burger din carne de pui

Insa, pentru a face un preparat gustos, ai nevoie de ustensile

 






si de gratarele propriu-zise. Si aici ne-a incantat oferta producatorilor si am constatat ca sunt multe tipuri interesante, pe care nu le gasesti in magazinele de profil. Eu una, am pus ochii pe un tip de gratar, pentru viitoarea mea curte (poate intr-o alta viata 🤣🤣).

 







La un BBQ, de multe ori ai nevoie si de paine, astfel ca am gasit stand-ul “Pofta de paine” unde asteptau rumene diverse sortimente de paini facute pe vatra cu maia naturala, dar si produse proaspete de patiserie si cofetarie facute, ca la mama acasa.


Dupa un gratar bun nu se poate sa nu te delectezi si cu o inghetata gustoasa unde menta este frunza si nu esenta, unde ciocolata este ciocolata, iar mango este mango (doar cateva din multimea de arome).

 



Am avut ocazia sa admiram numerosi bucatari, cunoscuti sau mai putin cunoscuti din media, insa medaliati. Cand noi am plecat, aceste somitati gastronomice pornisera cu fisele la jurizat. Nu a scapat nici un stand, nici o toneta.

In sfarsit, se dezvolta si la noi acest segment de BBQ, pentru ca ma ia cu racori de fiecare data cand merg intr-un restaurant select (in special in concediu) si dau de aceeasi ceafa de porc la gratar cu cartofi prajiti, fada si fara gust.

Mi-a placut si ii felicit pe toti chefii bucatari care s-au intrecut azi la Grillfest si ne-au oferit un adevarat regal culinar.