joi, 27 martie 2014

Prajituri

 

Prajituri

Suntem la mijlocul postului Sfintelor Pasti si m-am gandit sa va "indulesc" cu cateva prajituri:
Placinta cu mere a bunicii

Prajitura "Andreea", un deliciu cu dulceata



Si un mic festin-Cozonac cu fructe confiate



Asa cum v-am obisnuit, pretul este de 20 lei/kg.





miercuri, 26 martie 2014

Materialele pentru curatenie



Materialele pentru curatenie




Asa cum deja v-am spus, am inceput curatenia spaland covoarele. Acum, vom trece la spalatul geamurilor, al perdelelor, stersul peretilor, al prafului de pe mobila. Pentru toate acestea, magazinele abunda de produse de curatenie, care mai de care mai frumos ambalate si prezentate, unele mai scumpe, altele mai putin scumpe, toate insa avand acelasi mare „defect”: sunt pline de elemente chimice care fac rau sanatatii noastre, chiar daca nu imediat, sigur pe temen lung.

Asa ca am stat si m-am intrebat: oare bunicile noastre cum isi curatau casele de luceau de curatenie? Dar mamele noastre? Si am cautat raspunsul: in primul rand am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama, iar al doilea – am tot cautat pe internet. Din toate informatiile am ajuns la urmatoarea concluzie: pentru curatenie se folosesc cu succes 5 produse ieftine, ecologice si la indemana oricui: bicarbonatul de sodiu; lamaia; sarea, otetul si uleiurile. Si iata cum:

Pentru geamuri folosesc o solutie formata din otet, apa si lamaie: o parte otet, 3 parti apa si 3 lingurite zeama de lamaie. Se pune in recipient cu pulverizator si se foloseste.

Tamplaria o frec cu otet si bicarbonat, apoi o limpezesc cu apa curata.

Parchetul il sterg cu o carpa imbibata intr-un amestec format din ulei si lamaie; doua parti ulei de floarea soarelui si o parte zeama de lamaie. Se pun ingredientele intr-un recipient cu pulverizator si se agita inainte de fiecare folosire. Se pulverizeaza pe parchet sau pe mobila si se sterge cu carpa de bumbac (de la un cearceaf vechi, un prosop vechi)

Cojile de lamaie care raman nu se arunca ci se pun intr-un borcan peste care se toarna otet. In afara de cojile de lamaie se folosesc si alte coji de citrice. Se lasa la macerat o saptamana-doua si apoi solutia obtinuta se foloseste pentru stergerea blatului si a mesei in bucatarie.





Pentru a curata cada, chiuveta si toaleta folosesc bicarbonat si otet. Presar din belsug bicarbonat, pun pe o carpa otet si, cu ajutorul ei imprastii bicarbonatul pe toata suprafata. Las 10 minute sa reactioneze dupa care frec si apoi limpezesc cu apa curata. Petele de rugina sau piatra care se fac in jurul robinetilor le frec cu o bucata de lamaie ce a fost introdusa in sare.

In apa cu care spal gresia si faianta pun bicarbonat.

Pentru vase folosesc detergentul ecologic pe care la prezentat Laura Adamache pe blogul ei. Multumesc Laura.

Pentru spalatul rufelor am renuntat la balsamurile obisnuite. Balsamul pe care il folosesc este: o parte apa, o parte otet si uleiuri esentiale (aprox 50-60 picaturi la 2 litri de lichid). Se amesteca si se pune solutia in compartimentul pentru balsam al masinii. Eu folosesc ulei de lemon grass sau de menta.

Si uite asa, casa mea arata ca o floare, folosind produse ieftine si sanatoase.


Astept parerile si comentariile voastre..

luni, 24 martie 2014

O zi la tara

O zi la tara



Marea sarbatoare a Invierii Domnului se apropie cu pasi repezi, lucru pe care toata natura il spune: pomii se grabesc sa-si arate frunzele, unii chiar s-au grabit sa ne bucure cu florile lor, ganganiile zboara fericite, pasarile ciripesc vesele, iar soarele ne mangaie cu razele sale calde. Pamantul, asteapta si el sa fie lucrat, ca sa ne poata bucura cu roadele sale.

  


    






Si pentru ca toate se pregatesc cu bucurie de acest mare praznic al crestinatatii si, noi oamenii, ne pregatim sufletele si casele. Sufletele ni le pregatim prin post, prin spovedanie, dar si incercand sa fim mai buni, mai intelegatori fata de cei de langa noi.

In aceste zile frumoase de primavara deschidem larg geamurile si incepem CURATENIA.

In week-end am facut primul pas si anume: am strans covoarele, le-am pus in masina si-am pornit cu mic cu mare la tara.

Odata ajunsi, ne-am schimbat si am pus apa la incalzit.











In timp ce apa se incalzea, sotul si tatal meu au mutat masina de spalat si au facut legaturile, iar eu si copiii am mers in gradina unde am plantat mazarea, radacinoasele (morcovul, patrunjelul si pastarnacul) si fasolea verde.










Si, pentru ca ne-am miscat repede (cum spunea bunica mea „saracele maini multe ce de mai fac”) si am reusit sa plantam totul, ne-am mutat la rasadnita. Acolo am pus balegar, am adaugat pamant din gradina, dupa care tatal meu a acoperit-o, urmand ca saptamana aceasta sa mergem sa punem si semintele.










Obositi, dar si fericiti, am luat o binemeritata pauza, dupa care am trecut si la activitatea pentru care de fapt venisem: spalatul covoarelor. Le-am spalat, le-a limpezit, le-am asezat pe garduri sa se usuce si am pornit spre casa satisfacuti de ceea ce am realizat. 
Va las sa vedeti si voi una dintre realizari: o parte din ceapa si usturoiul plantate inca din toamna.




miercuri, 19 martie 2014

RASADURI


Primele rasaduri



Dupa ce v-am povestit cum am petrecut ieri impreuna cu sotul meu, sa trecem la lucruri serioase, caci afara e cald si placut, semn ca i-am spus adio iernii pe anul acesta.

Cu chiu, cu vai, joi seara am reusit de am pus o serie de rasaduri.

Turba bine inmuiata (dupa sfaturile doamnei vanzatoare de la magazinul de seminte) am pus-o in doua jardiniere si cateva role de la harita igienica (atata ne-a ajuns). 


Intr-o jardiniera am pus seminte de telina, iar in cea de-a doua seminte de castraveti.



In imagine este jardiniera cu seminte de castraveti. Din pacate nu am reusit sa fotografiez rasadurile puse in role. Dar, am sa le fac fotografie sa le vedeti rasarite.

Dupa ce am terminat de plantat, le-am dus pe balcon, pentru ca acolo este cald si lumina. Le-am acoperit cu ziar si le-am asteptat sa rasara.

Mare ne-a fost bucuria, duminica, atunci cand am ridicat hartiile si am vazut semintele de castraveti rasarite. Deocamdata cele de telina nu au rasarit.

Acum, urmeaza sa le ingrijim. Adica lumina multa, caldura tot asa, iar apa doar atunci cand pamantul este uscat foarte bine, iar ele chiar arata ca sufera de sete.

Ne sunt tare dragi, iar sentimentul ca reusim sa facem ceva (altceva decat invartitul hartiilor la serviciu si treburile de zi cu zi) ne umple sufletul de bucurie.

marți, 18 martie 2014

TEATRU-MA MUT LA TATA


O seara minunta


Bine v-am regasit. Din pacate nu m-am putut tine de cuvant in ceea ce priveste postarile mai dese, insa timpul parca intra la apa. Incerc din rasputeri sa recuperez si sa fiu alaturi de voi cat mai mult.

Stiu ca asteptati vesti despre ceea ce am mai facut, daca am reusit sa pun rasadurile sau nu, insa, mai intai am sa va povestesc cum am petrecut aseara.

Aseara, impreuna cu sotul meu, am fost la teatru. Piesa ce s-a jucat a fost: „Ma mut la tata.” Minunata. Din pacate nu am vazut prima parte: ”Ma mut la mama”, dar aceasta mi s-a parut foarte frumoasa. O piesa usoara, lejera, deconectanta, jucata de actori foarte talentati (Adriana Trandafir, Adrian Paduraru, Gabriel Fatu) ce a reusit sa ne scoata din „robotismul” de zi cu zi. Am plecat de la spectacol relxati si zambareti.

Va recomand din suflet sa mergeti sa o vedeti. Merita.

luni, 10 martie 2014

RASADURI

Inceputul timid al obtinerii rasadurilor de legume


O noua seara impreuna. Am terminat treburile si, inainte de a ma pregati pentru ziua de maine am venit sa va salut si sa va povestesc ce s-a mai intamplat in casuta noastra astazi. Dar, mai intai sa pun reteta prajiturii de ieri:

Negresa cu gem


Ingrediente:
- 400 gr faina, 
- 400 ml apa, 
- 300 gr zahar, 
- 200 ml ulei,
- 1 borcan (400 gr) gem, 
- 5 linguri nuca macinata, 
- 1 lingurita scortisoara, 
- 1 lingurita bicarbonat, 
- 1 lamaie, 
- 1 lingura cacao, 
- 1 fiola esenta de rom, 
- 1 praf de sare
.

Mod de preparare: intr-un castron se pune gemul, apa, sarea si zaharul si se amesteca bine pana se topeste zaharul. Se incorporeaza treptat uleiul, se adauga nuca macinata, scortisoara, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si se omogenizeaza. Se stinge bicarbonatul cu zeama de lamaie, se pune in compozitie, iar la sfarsit se adauga cacaua cernuta impreuna cu faina si se amesteca bine. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia. Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc mijlociu, aproximativ 1 ora. Se lasa prajitura sa se raceasca in tava si se taie in patrate sau dreptunghiuri.
Va doresc pofta buna.

In aceasta seara am resuit sa facem doar lucrarile premergatoare semanarii semintelor si anume: am pregatit balconul, am taiat rolele de la hartia igienica si, pentru ca nu avem suficiente role am pregatit si alte recipiente. Din pacate nu am poze, caci fotograful (fiul meu) a avut ore pana tarziu la scoala si nu a avut cand sa faca pozele. Insa, maine vin si cu pozele de rigoare.

Maine, cand venim de la serviciu, speram sa reusim sa insamantam. 
Cam acestea sunt noutatile din casuta in aceasta seara, iar acum ca vi le-am spus, ma retrag nu inainte de a va dori o noapte linistita.

duminică, 9 martie 2014

Inceput de primavara


Inceput de primavara


 In aceasta seara am venit in "casuta noastra" pentru a ura tuturor doamnelor un calduros "La multi ani", cu sanatate si cu bucurii, o primavara frumoasa si gingasa, asa cum este sufletul fiecareia dintre voi.






Zilele acestea, am profitat de ploaia de afara si ne-am pregatit sa facem rasaduri. Rasadurile folosite la gradina sunt produse de socrii nostri, numai ca in acest an ne-am propus sa incercam si noi sa vedem ce iese. Asa ca am citit, am conspectat, am tinut cont si de experienta socrilor nostri, am pus cap la cap toate informatiile, iar de maine speram, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa reusim sa le punem in practica. Stiu, multi dintre voi, o sa spuneti ca este tarziu. Aveti dreptate, dar cred ca vom avea avantajul de a avea legume proaspete o perioada mai lunga de timp. Asta daca si reusim sa le producem:))  Informatiile au fost culese atat din carti de specialitate, cat si de pe blogurile cu specific de gradinarit pe care le urmaresc. Pe aceasta cale, multumesc tuturor celor care impartasesc si altora din experienta lor. Noua ne-a fost de mare ajutor. 


Fiind sfarsit de saptamana, a fost pe lista si programul administrativ-gospodaresc, precum si o zi de bucatareala. Va impartasesc si voua ce am gatit: ciorbita de fasole boabe, tocanita de ciuperci, macinici muntenesti si o negresa de post.





Va putem oferi si aceasta prajitura la pretul de 20 lei/kg.

Desi imi doresc sa mai raman alaturi de voi, trebuie sa ma pregatesc pentru ziua de maine, asa ca va urez o seara placuta in continuare.



miercuri, 5 martie 2014

PRAJITURA CU MAR SI MORCOV

Seara ploioasa de primavara


Toata ziua a burnitat, a plouat, iar a burnitat. Vreme tare capricioasa, parca ar fi o domnisoara cu ifose de pension. Si, pentru ca nu este de stat prea mult pe afara pe o astfel de vreme, de la serviciu am venit direct acasa. Cand am dat cu nasul de caldura din casa, mi-a venit ideea de a face o painica la masina. Mirosul de aluat crescut, de paine calda, mi-a dat o stare de bucurie, m-a facut sa uit de vremea de afara. Asa ca mi-am propus sa-mi rasfat sotul si baiatul cu o prajitura de post, plina de savoare, in care gustul aromat al merelor se impleteste cu dulceata morcovilor si cu aroma de scortisoara. Sunt sigura ca v-am facut pofta, asa ca am sa postez si reteta.




Ingrediente:
1 cana morcov ras, 
1 cana mar ras, 
1 cana zahar, 
½ cana ulei, 
100 gr stafide, 
3 cani faina, 
1 lingurita scortisoara, 
1 portocala, 
1 plic praf de copt, 
1 esenta rom.

Mod de preparare: 
1. Se pun  stafidele la inmuiat intr-o cana cu apa calda in care s-a pus esenta de rom. 
2. Se amesteca uleiul cu zaharul;
3. Se adauga faina cernuta impreuna  cu praful de copt, marul si morcovul rase si se pune zeama de la portocala si jumatate din coaja rasa de portocala. Se amesteca toate;
4. Se pun stafidele si scortisoara, se omogenizeaza compozitia;
5 Se toarna compozitia intr-o tava de aragaz unsa cu margarina si tapetata cu faina. 
6. Se coace prajitura la foc potrivit (170 grade Celsius) o ora si, dupa ce s-a racit, se taie si se pudreaza cu zahar.

Va doresc pofta buna.

Noi va putem oferi aceasta prajitura la pretul de 20 lei/kg.


marți, 4 martie 2014

POSTARE DE INCEPUT

Bine ati venit "in casuta noastra"



Este o seara rece si ploioasa de martie, stau in fata calculatorului si ma gandesc ce as putea sa scriu. Sunt o fire emotiva si, desi nu este nimeni langa mine, imi este tare greu sa imi gasesc cuvintele. 

Pana mai trec pardalnicele de emotii va servesc, chiar daca numai virtual, cu o tarta cu visine facuta de mine




Acum sa ma si prezint:

Numele meu este Ioana, sunt casatorita si am doi copii. Imi place sa lucrez cu croseta si andrelele, cos cu mare drag goblenuri, sunt pasionata de gastronomie. Impreuna cu sotul si copiii ne ocupam si de o mica gradina la parintii nostri.
M-am gandit sa creez acest blog, ce imi doresc sa fie un loc prietenos, pentru a va impartasi din experienta noastra, pentru a va oferi cu drag ceea ce facem noi.

Va asteptam cu drag mereu in casuta noastra.