vineri, 30 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE BLANZI, CA ACEIA VOR OSTENI PAMANTUL

3. RABDAREA

 

Citeste din Vechiul Testament Cartea lui Iov. In intregime. Si slaveste-L pe Dumnezeu pentru toate. Intotdeauna. Cand te vei fi smerit destul, loviturile vor inceta. Pana atunci, lucreaza rabdarea. Avva Isaac Sirul scrie: “Rabdarea naste mangaiere, lasitatea naste nefericire si durere.”

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

miercuri, 28 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL

2. SIMPLITATEA

 

1.     Da slava Domnului pentru toate, multumindu-I nu numai pentru darurile Sale, dar si pentru pedepse; atat pentru anii de nefericire, cat si pentru orele de fericire….

Dorinta ta de a te ruga pentru insanatosirea stapanului tau este placuta lui Dumnezeu. Dar ezitarea si frica in legatura cu felul cum ar trebui sa faci aceste rugaciuni sunt exagerate si fara sens. Roaga-te simplu: ”Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-l pe stapanul meu cu familia lui. Invredniceste-l sa se intoarca acasa sanatos si cu sufletul linistit.”

Dar ai grija sa te rogi cu smerenie! Cu multa smerenie. Daca ai impresia plina de mandrie ca rugaciunea ta este bine-placuta lui Dumnezeu si ca pentru aceasta El este dator sa-ti implineasca cererea, atunci te asigur ca nu vei fi auzit.

 

2.               Cand este slujba la biserica, nu e corect sa atragi atentia celorlalti prin multe matanii sau facand cruce ostentativ atunci cand nu trebuie. Semnul crucii si mataniile trebuie facute doar in momentele slujbei in care este nevoie. De altfel, in acele momente, cei mai multi dintre credinciosii care se roaga impreuna vor face acelasi lucru, asa ca nimeni nu iti va da o atentie deosebita.

          Ca o regula generala in aceasta problema, iti recomand sa te controlezi cu discretie cand este vorba de manifestarea in exterior a evlaviei tale, de fiecare data cand te afli intr-un spatiu public. Iar lupta aceasta de a te stapani va fi primita de Dumnezeu ca o jertfa a smereniei.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

marți, 27 iunie 2023

POVESTE DUHOVNICESTI

 FERICITI CEI CE BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL

1.     SMERENIA

1.     Va trebui sa stii de pe acum ca atunci cand ne lasam in voia mandriei, a multumirii de sine, a laudei de sine si a autoindreptatirii, cu ingaduinta lui Dumnezeu, avem parte de dezlantuirea slabatica a patimilor. Cu alte cuvinte, lucrul acesta se petrece atunci cand incepem sa avem o parere foarte buna despre noi insine, despre valoarea noastra si despre nivelul duhovnicesc la care am ajuns, sau atunci cand simtim o satisfactie murdara vazand ca ceilalti se afla in regres.

Medicamentul pentru aceasta boala este simplu: gandul smerit – smerirea sincera si constienta a sinelui nostru. Numai aceasta poate sa opreasca valurile ispitelor ce ne sunt ingaduite cu scop educativ. Iar drumul pana acolo este blandetea, care precede linistirea inimii.

 

2.     Sfantul Ioan Scararul spune ca iubirea si smerenia sunt un cuplu sfant. Ceea ce zideste prima este sustinut si aparat de cea de-a doua, ferind astfel casa vietii noastre duhovnicesti de distrugeri.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

luni, 26 iunie 2023

JURNAL

 JURNAL…….OCAZIONAL

Ce mult a trecut de la ultima fila a jurnalului…ocazional. A trecut toamna, chiar iarna si primavara si iata ca vara isi face tot mai mult prezenta prin temperaturile destul de crescute. Deci multe luni, cu multe intamplari si activitati.

Deja Matei alearga atat cat il tin micutele picioruse. Cand nu este afara, la joaca, sau mai bine spus la cercetat tot felul de lucruri, este in casa, unde adora sa se joace cu jucariile gen lego

. Peste cateva luni, adica aproape de Craciun, vom deveni bunici a doua oara, pentru ca Matei va avea o surioara sau un fratior.

Mihai si Deni au o relatie care, pe masura ce trece timpul este din ce in ce mai frumoasa. Speram ca si ei doi sa treaca la urmatoarea etapa din viata lor.

Consideram sa suntem parinti si bunici impliniti pentru care dam Slava lui Dumnezeu!

In toata aceasta perioada am reusit, in mare parte sa facem ascultare de parintele duhovnic care ne spune: de acum plimbare, plimbare, plimbare. Despre toate plimbarile noastre v-am povestit de fiecare data cu mare drag.

Dupa ani de teama de operatie, dar si de dureri sotul a reusit sa “isi ia inima in dinti” si sa mearga sa se opereze de ruptura de menisc. Acum, desi este inca in perioada de recuperare se simte bine.

Continuam activitatile cu copiii de la Centrul Parohial. Unii au crescut si au parasit activitatile noastre de mici creatori, alti copilasi s-au adaugat grupului si, impreuna facem lucruri frumoase. In aceasta vara ne propunem sa invatam sa facem diverse salate si tartine. Asta pe langa joaca si distractie.

 





POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA

5. BOLILE

Imi pare rau ca sotia ta sufera de insomnii. Se chinuieste astfel pentru ca se supara si se nelinisteste chiar si din cauza unor fleacuri. Pentru o perioada si eu sufeream din aceeasi cauza, de aceea stiu ce poate face insomnia din om. Ajunge bietul de el sa fie o bucata de carpa.

Singurul tratament sigur si eficient este sa alunge departe toate gandurile chinuitoare si orice neliniste, si sa se lase in grija lui Dumnezeu cu incredere si din toata inima, implinind tot timpul voia Lui. Ce rostim mereu in Rugaciunea domneasca?”Tatal nostru…. faca-se voia Ta”!. Si ce ne spune Apostolul Luca despre cum au procedat crestinii intr-o situatie dificila? Iata: Ne-am linistit, zicand: Faca-se voia Domnului (Fapte 21,14). S-au linistit si au lasat rezolvarea problemei in seama lui Dumnezeu.

Recunosc faptul ca este usor de zis, dar mai greu de facut si de trait. De aceea, pana ca femeia ta sa reuseasca, poate o vor ajuta cateva metode practice: sa bea seara un pahar de apa inainte sa se intinda in pat si sa puna o bucata de paine de secara aproape de cap. Mirosul painii de secara este foarte linistitor. De asemenea, sa se roage din tot sufletul la Dumnezeu, cerand mijlocirea celor Sapte Tineri din Efes. Dupa cum stii. Aceia sufereau de orice, in afara de insomnii!

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

duminică, 25 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA

4. LIPSURILE

Ti-a parut rau pentru ceea ce ai pierdut. Sfantul Apostol Pavel nu ne interzice sa ne intristam dupa Dumnezeu (II Corinteni 7, 9). Pe de alta parte, ne doreste si ne indeamna sa luam putere si curaj de la Domnul: In sfarsit, fratilor, intariti-va in Domnul si intru puterea tariei Lui (Efeseni 6,10)

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

sâmbătă, 24 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA

3. SARACIA

Primeste toate relele fara sa te plangi si fara sa cartesti. Fii sigur ca aceasta este datoria ta, pe care trebuie s-o intorci indarat. Tu insuti ai spus ca, atata timp cat erai tanar, bogat si sanatos, aveai o inima nesimtitoare si un cap sec. de cand ai imbatranit, te-ai imbolnavit si ti-ai pierdut averea, dar te-ai facut mai bun, mai intelept si de aceea ai destule motive sa fii multumit, si nicidecum disperat.

Vezi ca acum esti sarac nu numai la exterior, ci te-ai facut si “sarac cu duhul”. Iar Domnul nostru nu iubeste pe nimeni mai mult decat pe cel care este sarac pe de-a-ntregul.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

vineri, 23 iunie 2023

SEARA DE FILM

 

"FA-MA SA CRED"


“Fa-ma sa cred” este o comedie romantica, un film relaxant, deconectant, ce merita vizionat la inceput de week-end, alaturi de un castron de floricele si o limonada rece. Actorii sunt frumosi, peisajele incantatoare, iar subiectul savuros.

In loc sa va povestesc despre el, va las doar recomandarea de pe Netflix si va urez vizionare placuta.

Doua bunicute bagacioase isi pacalesc nepotii si orchestreaza o intalnire menita sa reaprinda focul dragostei intre tineri, dar scot la suprafata si vechi neintelegeri”.

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA

2. ESECURILE

Planurile tale placute lui Dumnezeu au esuat din motive cu totul independente de vointa ta. In zilele grele care te vor astepta de acum inainte, nu uita un lucru: Dumnezeu stie foarte bine cat de neclintita este hotararea pe care o luasesi si cat de mare iti era ravna. Si te va rasplati pentru intentia ta asa cum te-ar fi rasplatit pentru lucrul dus pana la capat. Aceasta se va intampla numai daca nu-ti pierzi cumpatul si smerenia in mijlocul furtunii care a dat peste tine. Daca iti pastrezi gandul smerit, fie si numai lucrul acesta te va umple de pace si de mangaiere.

Si ai multa grija ca nu cumva sa-ti scada credinta. Nu uita ca nici marii slujitori ai lui Dumnezeu, care erau proorocii, nu puteau face nimic pentru cei care nu aveau credinta. Dar ce tot spun…. Insusi Domnul, venind in patria Sa, nu a fost primit de compatriotii Sai nazarineni, care nu au crezut si se sminteau intru El. De aceea, n-a facut acolo multe minuni, din pricina necredintei lor (Matei 13, 54-58).

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

joi, 22 iunie 2023

AM CITIT

 

“ZBOR IN JURUL SOARELUI” DE Paula McLain


Cartea prezinta biografia lui Beryl Markham, prima femeie care a antrenat cai pentru curse, dar si una dintre primele femei-pilot care a obtinut licenta de zbor B.

“Zbor in jurul soarelui” prezinta viata eroinei, de la inceputul copilariei si pana la calatoria-record peste Atlantic. Desi nascuta in Anglia, Beryl a fost crescuta in Kenya, doar de tatal ei. Dupa o scurta perioada de timp, mama s-a intors in Anglia, lasand in sufletul ei o rana adanca, ce nu s-a vindecat niciodata. Cand Beryl avea 16 ani, tatal pierde ferma “Green Hill” si pleaca la Cape Town, iar ea este nevoita sa se casatoreasca, casatorie ce s-a dovedit a fi un esec. Toate acestea au format caracterul lui Beryl, astfel ca a devenit o persoana ambitioasa, curajoasa, o persoana nonconformista care a trecut peste prejudecatile vremii si care a facut ceea ce i-a placut: antrenarea cailor si pilot de recunoastere.

Autoarea Paula McLein arata si relatia de prietenie dintre Beryl Merkham si baroneasa Kristen Bilxen (autoarea romanului “Din inima Africii”). O relatie destul de complicata, avand in vedere ca amandoua au iubit acelasi barbat.

Aceasta este cartea pe care am ales-o pentru Clubul de carte din luna iunie si pe care o recomand.

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA

1.     SUPARARILE

 Intr-o inima ortodoxa, durerea si intristarea pentru pierderea unei persoane iubite se sting degraba, sub lumina adevaratei intelepciuni. Peste putina vreme, locul durerii este luat de o noua cunostinta, asupra careia domneste credinta si nadejdea. Aceasta cunostinta nu numai ca spala sufletul de orice urma de tristete, dar il umple de bucurie si desfatare.

Credinta da aripi si il elibereaza. Aceasta libertate se manifesta in viata omului ca o stabilitate ce aduce liniste. Ea nu este clintita din loc nici de intamplari bune, nici de cele rele. Organul care taie lanturile si ne elibereaza este mintea curatita si plina de har. Mintea, care este in stare sa discearna si sa scoata la lumina adevarul, lucrurile ascunse, cauzele tainice si scopurile fiecarui fapt si ale fiecarui concurs de imprejurari. Iar curatirea mintii se face prin pazirea neincetata a gandurilor, prin citirea Sfintelor Scripturi si a Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu si prin taierea poftelor si placerilor trupesti. Toate acestea insa nu vor duce la nici un rezultat bun daca nu sunt acoperite mereu de valul rugaciunii vii si neincetate, care Il face pe Dumnezeu sa ne apere si sa ne intareasca.

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

miercuri, 21 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

5. LIBERTATE DUHOVNICEASCA

     Nu avem nici un motiv sa ne temem de laude. Trebuie insa sa ne ferim de satisfactia si multumirea pe care le pot naste in interiorul nostru. Avva Isaac spune ca, atunci cand o simtim, aceasta multumire este toata rasplata noastra. Deci sa nu mai asteptam si de la Dumnezeu rasplata pentru binele pe care l-am facut. Lauda este neprimejdioasa atunci cand o primim cu indiferenta si nu ne lasam in voia ei.

     De asemenea, nu te nelinisti pentru faptul ca odata ai luat hotararea sa citesti in fiecare zi la o anumita ora un paraclis, iar acum vezi ca iti este imposibil sa-ti implinesti hotararea. Ma intrebi: ”Pentru ca imi este cu neputinta sa citesc paraclisul la ora hotarata, pot sa o fac mai tarziu, atunci cand impletesc sau am grija de copii?”. Iar eu iti raspun clar: Nu! Lucrul acesta ar fi o greseala. Promisiunile noastre inaintea lui Dumnezeu nu sunt ca o datorie pe care o avem fata de un camatar neinduplecat – un camatar care vrea sa-I dam inapoi pana si ultima rubla, fara sa ii pese de nimic altceva. Domnul nu vrea sa fim sclavi, vrea sa fim liberi.

     Daca intr-adevar, din motive obiective, nu poti duce la capat hotararea ta, da dovada de smerenie si caieste-te, socotindu-te o biata datornica. Daca eviti ispita nelinistii si a enervarii, vei avea mult mai mult folos duhovnicesc decat daca ai citi in graba si cu jumatate de inima cuvintele rugaciunii, care ar fi apoi urmate de multumire de sine si mandrie, pentru ca, zice-se, ai respectat promisiunea ce ai facut-o, in ciuda greutatilor.

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

marți, 20 iunie 2023

ANIVERSARE

 

LA MULTI ANI!


In urma cu 26 de ani, il tineam in brate pe fiul nostru Mihai, un mic ghemotoc, o dulceata de copilas, azi un barbat adevarat de care suntem tare mandri!

La multi ani puiul nostru drag! Sa fii sanatos, voios, iar Dumnezeu sa iti umple sufletelul de multe bucurii.

 PS: Ziua fiului nostru a fost pe data de 11 iunie.

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

4. SUPUNEREA FATA DE VREREA LUI DUMNEZEU

 1.     Cu adevarat, ai castigat profundul meu respect. Insa ceea ce simti tu in legatura cu accidentul prin care ai trecut se va dovedi in cele din urma mai bun pentru redobandirea echilibrului tau interior si a stapanirii de sine decat orice sentiment as incerca eu. Ai dreptate: tu, cu mainile tale, ai construit crucea pe care trebuie acum sa o ridici. Un sfant spunea candva: ”Lemnul crucii care iti indoaie acum spinarea cu greutatea lui a rasarit din pamantul inimii tale”. Si avea dreptate.

Pedepsele sunt intotdeauna dureroase. Dar atunci cand le primi cu gand smerit, ele ne aduc mai aproape de Dumnezeu. si ce altceva ne poate interesa mai mult ca aceasta?

Daca, in orice situatie, eviti cu grija atat autoindreptatirea, cat si deznadejdea, Dumnezeu iti va da binecuvantarea Sa.

 2.  Inca o data te scufunzi in melancolie si disperare! Oare ai uitat ca aceasi mana care trimite pedepsele trimite si cele mai mari daruri? Seara se va salaslui plangerea, iar dimineata bucuria (Psalmi 29, 5). Atunci cand suntem incapabili sa urcam pe varful de munte al virtutii, ceea ce trebuie sa facem este sa coboram macar prapastia smereniei. Smerenia este cel mai sigur mijlocitor al nostru dinaintea tronului lui Dumnezeu. Gandul smerit si defaimarea de sine ii vor face pe cei din urma sa fie cei dintai. De aceea, fii cu indrazneala!

 3.     Voia sfanta se manifesta in doua feluri, astfel incat sa nu ne incatuseze si sa nu ne limiteze libertatea: Dumnezeu doreste anumite lucruri si ingaduie altele. Acest al doilea fel se manifesta atunci cand insistam sa facem lucrurile asa cum credem noi ca este mai bine. Insa cand ne lasam de bunavoie si cu incredere in voia lui Dumnezeu, El ne arata cel dintai fel, care pana la urma se dovedeste cel mai folositor pentru noi.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

luni, 19 iunie 2023

A TRECUT

 

"AM FACUT-O SI PE ASTA"

Aceasta a fost expresia sotului meu la iesirea din operatie: “Am facut-o si pe asta!”😊). Dupa o amanare de aproape 6 ani, timp in care afectiunea la genunchi s-a agravat de la o simpla fisura la ruptura de menisc, saptamana trecuta s-a operat. Ii este foarte recunoscator domnului doctor Ion Codorean si intregii sale echipe. Cand esti prima data la o interventie chirurgicala, chiar daca non-invaziva, teama este foarte mare, insa toti l-au ajutat sa treaca foarte usor peste acest moment mai putin placut.

Bineinteles ca si noi, familia, am fost alaturi de el. Au fost doua zile in care mesajele “zburau” spre si dinspre el😊

Acum urmeaza partea de recuperare, dar cel mai greu este lupta cu rabdarea, cu imobilizarea partiala. Maine merge la pansat si vom avea vesti despre evolutia vindecarii. Slava lui Dumnezeu pentru toate!

          Sper ca saptamana aceasta sa reusesc sa pun si postarile restante.

 

 

 

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

3. DISCERNAMANTUL

     Lupta pentru urcusul duhovnicesc nu ne poate duce sufletul numai spre taramul inflorit al fericirii si sa-l lase pentru totdeauna acolo. Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, ne va duce si spre drumul crucii. Caci ridicand crucea duhovniceasca a intristarilor si a ispitelor, invatam rabdarea si supunerea fata de voia lui Dumnezeu. “Cu fiecare tristete”, spune un sfant, “este incercata aplecarea sufletului nostru, spre dreapta sau spre stanga”. In felul acesta, putem ajunge sa discernem dorintele noastre ascunse si viclene si sa le indepartam de la noi. De aceea, fiecare intristare seamana cu o piata: cel care stie sa se tocmeasca va castiga mult; cel care nu stie va fi pagubit.

    Trebuie asadar sa stii de pe acum ca mangaierea duhovniceasca este intotdeauna insotita de Golgota sufleteasca.

 (Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

duminică, 18 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

2. AUTOCUNOASTEREA

 

1.    Ai impresia, mi se pare, ca ai putea sa urci pe scara duhivniceasca facand pasi uriasi! Fara indoiala, nu-ti lipseste credinta. Iti marturisesc: ai multa credinta. Daca nu aveai, nu puteai discerne vicleniile vrajmasului. Pe de alta parte, insa, ceri sa ajungi la stari duhovnicesti inalte, lucru care arata ca nu ai smerenie. Multumeste-te cu ceea ce ti-a dat Dumnezeu. Toata taina credintei nu este altceva decat har. Prin urmare, esti deja in har. Dumnezeu iti va darui mai mult atunci cand – si daca – va constata ca esti pregatit.

Dupa ce faci o greseala, oricare ar fi aceasta, nu te lasa prada tulburarii. Smereste-ti gandul si inima, caieste-te pentru caderea ta, ridica-te si continua lupta de tinere a poruncilor Domnului.


2.    Fiecare cadere a noastra este o reamintire a vreunei legi a vietii duhovnicesti pe care eram in primejdie sa o uitam.

Prin urmare, trebuie sa stai si sa cercetezi – in liniste si cu stapanire de sine – din acest punct de vedere caderea care te-a tulburat atat de mult.

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

joi, 15 iunie 2023

POVETE DUHOVNICESTI

 

FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR

1.     INDRUMARE DUHOVNICEASCA

 1.               Mare este mangaierea si cu atat mai mare este folosul pe care omul il are atunci cand gaseste un indrumator incercat si intelept, caci, prin ascultarea de el, vointa bolnava i se vindeca, iar gandul scapa de increderea in sine si de orgoliu. Dar in zilele noastre este foarte greu sa se gaseasca un asemenea om.

2.               Mi-ai scris ca am ajutat-o pe matusa ta. Nu poate fi adevarat un lucru ca acesta. Ale mele sunt numai pacatele. Ale Duhului celui Sfant sunt toate sfaturile cele bune, pe care eu numai le primesc si le spun altora, exact asa cum le-am auzit, fara sa le deformez sau sa le stric…

La fel si acum, voi incerca sa iti raspund pe cat voi putea eu mai bine, dar trebuie neaparat ca si tu sa te rogi indelung. Roaga-l pe Sfantul Duh sa ma lumineze, ca sa iti spun ceea ce trebuie si ceea ce te va ajuta. Mai cere-I sa-ti dea credinta vie in Domnul nostru Iisus Hrisots, Care pentru noi S-a facut intelepciune de la Dumnezeu (I Corinteni, 1, 30). Fara ajutorul Lui, nu astepta sa iasa ceva bun din ceea ce-ti scriu.

3.               Gandurile care aduc descumpanire si neliniste sunt de la diavol. Gandurile “dupa Dumnezeu” aduc siguranta, indrazneala si pace. Lupta-te ca sa le dobandesti.

Cat despre oamenii care traiesc, chipurile, o anumita fericire, desi nu au o viata duhovniceasca si desi nu se intereseaza de trairea crestina autentica, de trairea interioara, si sunt totusi plini de pace si fericire, ei bine, afla ca acestia traiesc o pace falsa – pacea stricacioasa a lumii acesteia -, nu adevarata pace a Domnului nostru Iisus Hristos.

De fiecare data cand ne adunam fortele sufletesti si punem cu hotarare bazele unui nou inceput al vietii interioare, in calea noastra intalnim o furtuna de tot felul de piedici si ispite. Dar tocmai datorita acestui razboi demonic, lupta duhovniceasca ne aduce roade. Dar ce tot zic! Acest razboi pe care-l purtam este absolut necesar fie ca suntem calugari, fie ca suntem mireni.

Insa cei care, traind in fericirea lor inselatoare, nu cunosc problemele deosebite si greutatile vietii duhovnicesti, cei care sunt multumiti de ei insisi si satisfacuti, fara sa le pese si fara sa se intristeze pentru nimic, acestia poate ca, intr-adevar, vor trai peste o suta de ani pe acest pamant trecator, dar nu vor gusta niciodata din pacea pe care noi o cautam si pe care am inceput inca de pe acum sa o gustam. Aceasta este pacea “de deasupra mintii”, care ii daruieste sufletului Duhul cel Sfant. Este pacea care se dobandeste numai cu effort si cu stradanie. Este darul lui Dumnezeu, oferit la capatul multor lupte cu noi insine si cu demonii. Astazi ne da un strop mic, maine, o inghititura, dupa aceea, si mai mult. Si tot asa, viata intreaga, plina de razboaie, furtuni, piedici si amaraciuni, pe drumul nostru duhovnicesc.

4.               Cum poti sa spui ca ranile tale sufletesti nu pot fi vindecate de nimeni altcineva decat de mine? Cine sunt eu? Nu sunt decat tarana cu chipul vechiului Adam, celui cazut.

Cere ajutor de la multmilostivul nostru Domn Iisus Hristos, caci inima Sa plina de iubire este deschisa spre toti, iar sangele Lui sfant poate sa spele toate pacatele. Alearga la marele Doctor si nu te indeparta de El. Cauta-L, cheam-l, bate-I la usa. El S-a facut Om pentru pacatosi, nu pentru cei drepti si buni. In orice fel ai fi pacatuit – nu are nici o importanta greutatea pacatului tau -, alearga la El si cere-I iertare, cu hotararea nestramutata sa nu mai pacatuiesti.

Daca sfaturile si invataturile mele te-au ajutat vreodata, asa cum tu insuti zici, Domnul sa fie laudat! Trebuie sa crezi insa ca, in realitate, nu este izbanda mea, ci a milei nesfarsite a lui Dumnezeu, care daruieste fiecaruia dintre noi dupa credinta sa.

 

(Sfantul Macarie de la Optina – Poveste duhovnicesti)

duminică, 11 iunie 2023

CUVANT DE FOLOS

 MANTUIREA NOASTRA

Cu totii suntem pacatosi, dar daca credem in Domnul nostru Hristos, Cel rastignit pentru noi, si ne straduim sa traim dupa invatatura Sa; daca ne impotrivim pacatului sau chiar daca cadem, dar iarasi ne ridicam,atunci moartea Mantuitorului, ranile Sale, sunt scutul nostru (cf Romani 3, 25). Atunci vom evita chinurile iadului si ne vom invrednici de imparatia cerurilor.

Daca rabdam cu marinimie necazurile, bolile, lipsurile si diversei intristari ale vietii si le primim drept rasplata cuvenita pentru pacatele noastre, cu credinta si dragoste aducandu-ne aminte de patimirile infricosatoare ale Mantuitorului, rabdate de dragul nostru, atunci fericiti suntem: Domnul Cel rastignit ne va mantui. Vai celor care sunt crestini numai cu numele si Ii batjocoresc invatatura mantuitoare prin dispretuirea Domnului sau prin filosofarea indrazneata despre El (vezi Romani 2, 8); care traiesc dupa voia inimii lor in nedreptate, in necuratie si in uitare de Dumnezeu.

Ei trebuie sa se ingrozeasca de starea lor primejdioasa: Infricosator lucru este sa cadem in mainileDumnezeului celui viu (Evrei 10, 31). Pe acesti rai, cu rau ii va pierde (Matei 21, 41). Moartea Datatorului de viata nu-i va mantui pe pacatosii nepocaitit, ci ii va osandi. Dar pacatosii care s-au pocait sincer de caderile lor in pacat, avand credinta inflacarata in Domnul, nadejde in El si curatindu-se de pacate, vor fi mantuiti de Hristos. Prin patimirile Sale de pe cruce, Mantuitorul va acoperi pacatele lor, facute din pricina neputintei omenesti.

Hristoase Dumnezeule, Care Te-ai rastignit, cu moartea pe moarte calcand, mantuieste-ne pe noi!

 

(Sfantul Ioan de Kronstadt – Paziti porunca iubirii)

sâmbătă, 10 iunie 2023

CUVANT DE FOLOS

 MIJLOCITORUL NOSTRU IN FATA LUI DUMNEZEU

Cu totii suntem pacatosi si avem nevoie de mila lui Dumnezeu. Daca nu ar mijloci pentru noi Sangele Mielului lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii, atunci in fiecare zi si in fiecare ceas ar rasuna loviturile dreptatii ceresti asupra noastra. Am fi suferit zilnic si am fi murit sufleteste, fara sa gustam pacea si bucuria in veci. Insa, pentru noi mijloceste Fiul lui Dumnezeu, iar pacatele noastre nu striga cu atata putere, cerand razbunarea lor. Pentru jertfa Lui, Dumnezeu ni le iarta, numai cu conditita ca noi sa le constientizam si sa ne pocaim de ele.

 

(Sfantul Ioan de Kronstadt – Paziti porunca iubirii)

vineri, 9 iunie 2023

CUVANT DE FOLOS

 PACATUL

Pacatul este mai inainte de toate nelegiuirea (cf. I Ioan 3,4), dupa Sciptura, adica dupa invatatura legii lui Dujmnezeu data omului si mai inainte de toate – legea iubirii de Dumnezeu si de aproapele. Pacatele sunt: rascularea impotriva lui Dumnezeu, a maretiei, sfinteniei si dreptatii Sale; nesupunerea fata de El si alierea si alipirea de diavol, incepatorul si tatal oricarui pacat; rascularea omului pacatos impotriva lui insusi, impotriva sufletului si a trupului sau, impotriva constiintei sale, acestui strajer al sufletului si al trupului; atentarea la sfintenia si neintinarea lor; este alterare, pervertire, intinare in noi a chipului lui Dumnezeu, dupa cum am fost creati la inceput.

Pacat este necuastie marsava a sufletului, care indeparteaza sufletul de Dumnezeu, Izvorul vietii; inselarea vrajmasului, robia rusinoasa si legaturi benevole ale sufletului, necaz si stramtorare; este intunericul iadului, haos moral, dezordine, slabanogirea puterilor sufletesti si trupesti, tulburare demonica, furtuna sufleteasca, care arunca bietul suflet al pacatosului incoace si incolo, pierderea limanului sufletesc care este Dumnezeu; este boala benevola si durere sufleteasca si daca pacatosul nu se va pocai – este impietrirea inimii si moarte, vremelnica si vesnica. Acesta este in linii mari prapadul pacatului.

 

(Sfantul Ioan de Kronstadt – Paziti porunca iubirii)

miercuri, 7 iunie 2023

CUVANT DE FOLOS

 

FRUMUSETEA

Omul cauta in toate frumusetea si se straduieste pe toate sa le infrumuseteze, numai ca – ce fenomen straniu! – uita, in mare parte, de infrumusetarea nestricacioasa a sufletului sau, de biserica sa launtrica, lasand-o pustiita, in fum si in robia patimilor, fara sa inteleaga ca omul insusi este dator sa fie biserica bine infrumusetata a lui Dumnezeu, locas demn al lui Dumnezeu Atottiitorul. Nu stiti, oare, ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? (I Corinteni 3, 16). Noi suntem templu al Dumnezeului Celui viu, precum Dumnezeu a zis ca: “Voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu”. De aceea:”Iesiti din mijlocul lor si va osebiti, zice Domnul si de ce este necurat sa nu va atingeti, si Eu va voi primi pe voi. Si voi fi voua Tata, iar voi veti fi Mie fii si fiice”, zice Domnul Atottiitorul (II Corinteni 6, 16-18).

 

(Sfantul Ioan de Kronstadt – Paziti porunca iubirii)

marți, 6 iunie 2023

DE RUSALII

 

MINIVACANTA DE RUSALII

In minivacanta de Rusalii am revenit la “Casa cu tei” si a fost cea mai buna alegere. Inca din iarna, copiii cei mari, ne-au rugat sa mergem impreuna cateva zile, dar sa cautam o locatie care primeste Vouchere de Vacanta si nu este foarte departe de Bucuresti. Sotul meu (pentru ca el este “responsabil” cu destinatiile de vacanta) a tot cautat ceva pentru aceasta minivacanta. Insa locatiile care indeplineau cele doua cerinte, ori erau deja ocupate, ori exagerat de scumpe. In final, cand deja ne luasem adio ca putem merge impreuna, a incercat la “Casa cu tei”. Aici oferta a fost foarte buna, asa ca am sunat. Nu mai erau disponibile decat doua camere la mansarda. Ce facem? Le luam sau nu le luam? Eu sufar de claustrofobie si, prin urmare, am o problema cu camerele mici. In final am zis ca le luam si mai vedem. Am sunat sa rezervam cele doua camere de la mansarda, cu rugamintea ca, in situatia in care renunta cineva la o camera dubla sa tina cont ca o dorim noi.

Cu cateva zile inainte, sotul a sunat sa confirme inca o data ca venim (desi achitasem factura de avans) si atunci a primit vestea ca avem o camera la mansarda si una la parter. Doamne, Slava Tie!

Ajunsi acolo, am lasat camera de la parter Andutei si lui Mihai, pentru ca sunt cu cel mic si este greu de urcat cu el, iar eu si Radu am mers sa vedem camera de la mansarda. O camera potrivita pentru un om normal, insa pentru mine nu prea. Insa am zis ca ma voi descurca.

Am ajuns destul de tarziu, asa ca ne-am asezat la masa, mai ales ca Matei trebuia sa manance si sa mearga la somnic. Pana au adus mancarica, eu si Matei am plecat la locul de joaca. In momentul in care m-am intors la masa, mi-au dat vestea ca cineva a renuntat si nu mai vine (credeam ca totul este o gluma), asa ca este libera o camera la mezanin si, pentru ca suntem clienti fideli, au tinut cont de faptul ca am vrut initial doua camere duble. Asta a fost lucrarea lui Dumnezeu! Doamna ne-a rugat ca, dupa ce eliberam camera de la mansarda sa ducem cheia, insa sotul i-a dat-o imediat, spunand ca nu le dusesem.

Aceasta este povestea cazarii la o pensiune ce trateaza oaspetii ca pe proprii musafiri. In rest, ca sa nu fac o postare lunga ca intr-o zi de post, va spun ca pachetul de Rusalii pregatit de pensiune a fost minunat. Relaxare, liniste, mancare delicioasa (Matei a mancat cu noi din farfurie, iar atunci cand produsul continea ou, ii pregatea altceva), oamenii care ne-au servit au fost minunati. Si vreau sa va spun ca tot timpul terasa restaurantului este plina. Unii vin, altii pleaca. Locul de joaca pentru copii este amplasat de asa natura, incat parintii sa ii poata supraveghea de la mese. Totul este gandit pentru o relaxare totala. Ne-am simtit atat de bine, incat nu am plecat de la pensiune decat intr-o singura zi la Vulcanii Noroiosi, unde ne-a batut vantul, mai-mai sa ne ia pe sus.




Bineinteles ca, “ceasul desteptator” Matei ne trezea la ora 6, cand il aducea Adi la noi si ne desparteam de el, seara la 20, cand dormea doar cu mami.

Programul nostru a fost diferit. Mami si tati de Matei relaxare totala, iar noi, bunicii am stat cu Matei. Il preluam dimineata la ora 6 si la ora 20 pleca cu mami la somnic. Desi luam masa impreuna, Matei manca cu bunica.

Duminica si luni am mers la biserica la slujba, iar duminica dupa-amiaza ne-am plimbat putin prin statiune. Nu foarte mult, pentru ca era cald si foarte aglomerat, fiind zilele Buzaului.

Acum constat ca nici poze foarte multe nu am facut.

Daca va doriti sa petreceti o zi frumoasa, un week-end sau chiar un concediu, va recomand “Casa cu Tei”. Nu fac reclama acestei locatii, insa apreciez foarte mult atunci cand noi turistii suntem tratati cu respect si simpatie. Pe de alta parte, consider ca acesta este modul meu de a multumi. Chiar daca platim, a spune un “multumesc”, le umple inima de bucurie.

Din pacate sunt si clienti sau turisti care nu apreciaza deloc eforturile si munca acestor oameni (pentru ca nimic nu vine de-a gata, ci cu munca foarte multa), unii (s-a intamplat intr-o seara) plecand fara sa achite consumatia. Fara cuvinte!

PORUNCA IUBIRII

 NERAUTATEA

Este un mare bine si o virtute mareata nerautatea in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, caci aceasta acopera multe pacate. In Vechiul Testament au fost iubiti si proslaviti in mod deosebit de Dumnezeu pentru aceasta virtute: Abel, Avraam, Isac, Iacov, Moise, David, Regele si Prorocul si multi altii. Iar in Noul Testament nenumarati drepti care au urmat blandului si smeritului nostru Domn, Dumnezeu si Mantuitor, Iisus Hristos, Care ne vorbeste in Evanghelie tuturor: Invatati-va de la Mine, caci sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre (Matei 11,29).

Asadar, sa nu-l ascultam pe diavolul care ne invata sa purtam ura aproapelui, ci sa-i iertam in simplitatea inimii supararile pe care ni le-a pricinuit aproapele, tot invatat fiind de vrajmas. Nimeni sa nu gandeasca raul unul impotriva altuia! Nimeni sa nu se lase ademenit de suspiciunea cea rea in privinta aproapelui! Aceasta este inselarea vrajmasului mantuirii noastre care se straduieste prin toate mijloacele posibile sa distruga intre noi legatura iubirii si a fraternitatii, semanand dusmania si ura demonica. Sa tinem minte porunca Mantuitorului: Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unul pe altul (Ioan 13,34). Si cuvintele Apostolului Pavel: “Cel ce iubeste pe aproapele a implinit legea. Iubirea este deci implinirea legii (Romani 13, 8-10).

 

(Sfantul Ioan de Kronstadt – Paziti porunca iubirii)

sâmbătă, 3 iunie 2023

SFANTUL IOAN RUSUL

 MINUNILE SFANTULUI IOAN RUSUL - III

„Așa sunt uitați prietenii?"


Bătrânul pensionar Nicolae, fost muncitor la o fabrică din zona Pireului (purtând de mai bine de 20 de ani niște ochelari cu lentile groase și vechi, aproape fără nici un fir de păr în cap), în discuțiile lui, în rugăciunile lui, îl numește pe Sfântul Ioan Prieten și într-adevăr îl are ca pe un prieten. Este așa de copilărească simplitatea și naivitatea lui! „Am venit și anul ăsta, părinte, am venit sa-l salut pe Prietenul meu. De ani de zile suntem prieteni! Și cum să nu fie așa, dacă îmi împli nește imediat tot ceea ce îi cer?, spunea mos Nicolae, preotului de Ia biserica, unde sunt moaștele sfântului Ioan.

Într-un an bătrânul Nicolae a venit supărat, cu o adâncă mâhnire în suflet. A intrat în biserică, nu ne-a salutat ci s-a dus direct la racla cu sfintele moaște. Când și-a terminat de spus „of-ul" către Sfântul a venit și mi-a zis:

„Ce vreți, azi am mare supărare, adică ce zic eu astăzi, că o am de ieri dimineata. Ieri, pe la ora zece, am cumpărat o bucată de ficat de miel și i-am spus nevestei să-l pună la tigaie, iar eu am alergat Ia băcănie să cumpăr puțin vin.

La semafor, unde m-am oprit și așteptam să se facă verde, am auzit în spatele meu un glas: „Așa sunt uitați prietenii?” Eram singur. Mă uit în spate - nimeni. Sus la balcoane - glasul însă îl auzisem foarte aproape de mine.

S-a aprins lumina verde, am traversat, am intrat în băcănie; aici se auzeau niște cântări bisericești minunate.

-    - Frumoasă casetă cu cântări - îi zic vânzătorului.

-    Nu-i casetă, mos Nicolae, se transmite Sfânta Liturghie la radio. Astăzi este sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul, În Evvia, slujesc acolo 6 arhierei, după cum a spus prezentatorul.

N-am mai cumpărat nimic. Am ieșit, am traversat pe roșu. Și acum am în urechi claxoanele, frânele, strigătele șoferilor. Am ridicat amândouă mâinile în sus si le-am făcut semn să se oprească toți, să pot traversa. Ce să fac? N-am mâncat de ieri nimic, nici nu vreau să mănânc. Puțin lucru este să-ți spună un sfânt că I-ai uitat? Pot să-i mai zic acuma prieten?"

-Da, moș Nicolae, i-ai fost și îi vei fi prieten. Măcar să ajungem și noi la simplitatea și la curătia inimii tale.


 

(Viata si Acatistul Sfantului Ioan Rusul-carte tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului)