TARGUL MIERII
Sambata, vreme geroasa ca de mijloc
de iarna, nu ca si cum primavara este la doi pasi. Intr-o astfel de vreme, cand
toata lumea sta acasa, la caldurica, noi ne-am trezit dimineata, cand soarele
abia rasarea cu gandul de a pleca la obor sa luam lapte.
Dupa ce sotul s-a „luptat” aproape o
jumatate de ora sa dezghete masina, cu chiu, cu vai am pornit spre obor. Ajunsi
acolo, am gasit lejer loc de parcare. Cine sa iasa pe o astfel de vreme? Cativa
oameni, zgribuliti ca si noi, veniti sa cumpere te miri ce chilipiruri.
Dupa ce lactatele au fost cumparate,
ne-am mai aruncat ochii pe la cateva standuri, dupa care am pornit spre Cora
pentru alte cateva scurte cumparaturi. Tot eram in zona, tot era dimineata si
liber in supermarket. Zis si facut. Dupa o jumatate de ora, cumparaturile erau gata
si, pentru ca, soarele isi facuse aparitia, am hotarat sa mergem la Campina la
Targul Mierii.
Odata ajunsi in oras, in dreptul
Casei de Cultura, am ramas putin dezamagiti, crezand ca tot targul se rezuma la
cateva standuri, asezate in fata acesteia. Spre uimirea noastra, loc de parcare
am gasit foarte greu si destul de departe deTarg.
Desi soare, aici ne-a intampinat
gerul si vantul. In cele cateva sute de metri parcurse pe jos pana la targ
mi-au inghetat mainile si fata.
Cand am ajuns in dreptul Casei de
Cultura am realizat ca Targul Mierii reprezinta de fapt o manifestare de larg
interes, atat pentru producatori, cat si pentru vanzatori. De fapt erau atat de
multe standuri, cu diverse produse, atat de jur-imprejurul Casei de Cultura, cat
si in interior, la parter si la etaj, incat am realizat ca de fapt am putea
vorbi de o adevarata industrie de producere a mierii si nu numai.
Cei mai multi ofertanti si
cumparatori erau in zona standurilor cu produse necesare activitatii de
stuparit. Din franturile de discutii pe care le-am auzit, mi-am dat seama ca
cei ce cumparau erau foarte exigenti, dar ca nici producatorii nu s-au lasat
mai prejos.
Pe de alta parte nici apicultorii nu
s-au lasat mai prejos. Multe staduri, numeroase produse, care de care mai
gustoase, mai interesante. Pe langa produsele cu care suntem obisnuiti (mierea
poliflora, de salcam, de tei, polen, propolis), acum apicultorii au venit cu o
gama mult mai diversificata de produse. De la mierea de diverse tipuri - de
tei, de flori de padure, de zmeura cu flori de bujor de munte, de anghinare, de
menta – pana la produse combinate.
polen
produse cosmetice
lumanari de ceara
faguri
La unul dintre standuri, am gasit un produs
interesant: produs energo-proteic forte, o combinatie de laptisor de matca,
miere de salcam, polen poliflor proaspat si tinctura de propolis. Asa cum se
specifica si in brosura pe care am primit-o, acest produs este realizat de dl
dr. Gavrila Dragos, care are o experienta in domeniul apiculturii de peste 30
de ani.
Unul dintre participanti a fost si
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, ce a prezentat publicului
numeroase produse apicole si apiterapeutice.
Ne-a placut la Campina, am realizat
ca apicultura este un domeniu de mare interes pentru romani, atat pentru
producatori, cat si pentru consumatori, un lucru nemaipomenit, mai ales ca
aceasta tara frumoasa asigura toate resursele necesare pentru practicarea
stuparitului.
Nu-mi ramane decat sa le urez tuturor celor care practica aceasta activitate: spor la munca si rezultate pe masura.