WEEK-END DE POVESTE
Povestea
s-a „desfasurat” la conacul Bratescu in perioada 6-8 septembrie, luna de
toamna, numai buna pentru plimbari. Ea a inceput de la drumul parcurs, a continuat cu primirea
facuta si, mai ales la timpul petrecut acolo. Daaar….sa o luam cu inceputul.
Vineri,
dupa o zi destul de grea la serviciu, ne-am facut bagajele pregatindu-ne sa
plecam la Bran. Chiar ne gandeam ca va trebui sa avem foarte multa rabdare,
indiferent daca am fi ales ruta pe Valea Prahovei sau pe Cheia. Insa, sotului
i-a venit minunata idee de a plecat pe ruta Targoviste-Razvad-Campulung-Moeciu,
o ruta ceva mai lunga dar, am sperat noi, ceva mai putin aglomerata. Si asa a
si fost. A fost un trafic putin mai intens pana la Targoviste insa, de acolo,
prietenul nostru „Waze” a ales multe scurtaturi care au facut ca drumul sa fie
o placere. Printre dealuri si munti, pe o sosea buna, pe care ne-am intersectat
cu cateva masini, admirand un peisaj de vis, am ajuns la Bran. Ne-am dat seama
ca prietenul nostru chiar a facut ca drumul sa fie mai scurt decat calculasem
noi si foaaarte placut.
Am
ajuns in jur de ora 18,00. Conacul se afla foarte aproape de centrul orasului,
dar intr-o zona extrem de linistita. Si... povestea continua cu primirea facuta
de gazdele noastre. De cum am intrat, am fost intampinati de un domn foarte
amabil, zambitor, care n-ea intrebat cum am calatorit si ne-a servit, din
partea casei, cu o delicioasa palincuta si o parfumata visinata. Dupa toata
agitatia zilei, in momentul in care am ajuns, cea mai mare dorinta a mea era
aceea de a savura o cafeluta pe terasa si de a ma bucura de mangaierile
ultimilor raze ale soarelui caldut de toamna. Asa ca, am intrebat, putin cam
sceptici, daca au cafea fara cofeina. Am spus sceptici, pentru ca sunt multe
vile care nu au. Aici, nici nu s-a pus problema, astfel ca, pana ne-am cazat si
am dus bagajele la camera, cafelutele au fost gata.
Dupa
ce ne-am tras sufletul si, intr-un decor de vis, am savurat visinata si
palinca, o domnisoara numai zambet a continuat povestea si ne-a insotit pana la
camera. Am fost cazati la camera 3 - Imperial Suite. Daca intrati pe site-ul
conacului o sa puteti admira camera. Fotografiile corespund exact cu
realitatea. Ce nu va pot spune aceste fotografii este atmosfera relaxanta a
camerei, cat de comod a fost patul, cat de comode au fost fotoliile, atat cele
din interior, cat si cele din balcon. Nu va pot spune sentimentul pe care il
ai: acela de a te simti rasfatat, de a te simti cu adevarat musafir la conac si
nu un turist oarecare.
Toata
aceasta atmosfera de calm, liniste, frumos si bun gust a facut ca, in mod
automat sa ne „resetam” si noi astfel ca, inainte de orice, ne-am asezat
confortabil pe canapeaua din balcon si am admirat intunericul care, incet-incet
cuprindea totul. Cred ca am fi stat mult si bine pe balcon daca burticile
noastre nu ar fi dat semne ca e vremea cinei. Am coborat la restaurant, care,
reprezinta,de fapt, parterul conacului si este amenajat ca un salon de primire.
Aici era o atmosfera insufletita de ceilalti musafiri ai conacului, atmosfera
care m-a dus putin in timp, semanand foarte mult cu cea a serilor literare
organizate candva de domnul Bratescu. Am simtit ca timpul s-a oprit in loc.
Ma
plec in fata bucatarului si ii multumesc pentru preparatele delicioase pe care le-am
savurat. Totul este pregatit cu dragoste si pasiune, cu mult respect fata de musafiri, mancarurile servite sunt "specific
romanesti, dar reinterpretate intr-o abordare actuala", asa cum ne spune chiar
el in meniul prezentat. Cea mai mare surpriza a fost insa, la micul dejun, cand
am fost rasfatati cu delicatese: rulada cu carnita si cu ciuperci, crema de
branza cu hrean si boia doar usor picanta, dovlecei pane, pate de ficat de casa
(da, ati citit bine pate-ul era facut in bucataria conacului), chiftelute
delicioase cu gust de verdeata proaspata, branza usor afumata. Nu au lipsit
nici dulciurile: chec facut ca la mama acasa, prajitura cu gem si glazura de
bezea. Yummmmm, numai bunatati. Cand ajungeti aici, sa savurati ciorba de
burta, pastrama de oaie la tigaie si carnea la garnita. Acestea sunt doar
cateva din delicioasele preparate.
pastrama
carne la garnita
Aaaa, daca este vara (si nu numai), nu
uitati sa comandati delicioasa inghetata asortata de casa: vanilie si cacao cu
ciocolata. Da, ati inteles bine: chiar este facuta in bucataria de la conac. Un
deliciu.
Asa
cum ne stiti, in acest week-end aveam un program incarcat, sa vizitam cat mai
multe, inclusiv Castelul Bran, dar am taiat totul de pe lista si doar ne-am
relaxat.
Sambata
dimineata, am pornit pe jos spre Castelul Bran, cu intentia de a-l vizita. Cand
am vazut cata aglomeratie este, cati turisti, ne-am razgandit, asa ca am
vizitat doar muzeul satului amenajat in apropiere, dupa care ne-am intors la
conac.
A fost
singura iesire. In rest plimbarile au fost in jurul conacului, pe ulite de sat,
admirand casute delicate ascunse printre pomi, gospodarii meticulos organizate.
Ne-am delectat cu latratul cainilor, cantecul cocosilor si zumzetul albinelor.
Duminica,
cu mult regret in suflet ca perioada de sejur nu a fost mai lunga, am pornit
spre casa. Bineinteles ca am evitat din nou Valea Prahovei si ne-am intors
acasa prin statiunea Cheia.