vineri, 4 aprilie 2025

Cuvant al Sfantului Antioh

 Pentru rugaciunile Sfintilor Cuviosi Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon si Zosima, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt al Sfântului Antioh, despre pătimirea pentru aproapele.

A pătimi pentru altul, a ajuta si a se osteni, plăcut lucru este lui Dumnezeu. Că aceasta si datori suntem a face, ca niste slugi de aproape si slujitori ai cuvântului lui Dumnezeu, ca să-I plăcem Lui, ca niste ostasi împăratului, de la care luăm si plată; milă adică să avem si îndurare a sufletului. Pentru că cela ce are un izvor ca acesta, din care izvorăsc toate bunătătile, apoi acela, dacă are bogătie, o dă, iar de vede pe cineva în primejdie si nevoie, plânge, iar de vede pe vreun om asuprit, îi dă o mână de ajutor. Deci, să ne nevoim si să ne silim ca dragostea, credinta si răbdarea noastră să nu fie fără de nici un înteles, ci ca un coif si sulită si ca o armă împotriva vrăjmasului. Cu toti, adică, cu dragoste să fim si îndelung-răbdători, întru tărie vietuind. Că si Domnul nostru, Iisus Hristos, grăieste: „Asa se cade să fie slujitorul Domnului”, adică pe săracul care lăcrimează să nu-l treacă cu vederea, ca si rugăciunea noastră si lacrimile să nu se treacă cu vederea. Iar de vom aduce daruri mari lui Dumnezeu, să nu ne mândrim, ci cu gând smerit aceasta să o facem, ca să primim bun dar de la Dumnezeu. Pentru că Iov, cel care mai înainte de toti, împreună-pătimitor a fost si spre toti îndurat, zice: „Eu pentru fiecare neputincios, am plâns si am suspinat, văzând pe om în primejdie, iar de l-am văzut gol, l-am îmbrăcat. Si usile mele deschise au fost pentru tot străinul.”. Tot asa si Tobie zice: „Milostenii multe făceam, iar când am văzut vreun mort lepădat, îngrijindu-mă de el, l-am îngropat.”. Iar Proorocul Osea zice: „Să ne silim a cunoaste pe Domnul, că milă voieste, iar nu jertfă si arderi de tot.” Încă si Miheia Proorocul zice: „Eu îti voi spune tie, omule, ce lucru este mai bine si mai bun, sau ce caută Dumnezeu de la tine. Aceasta, adică, o caută: să faci milostenie cu dragoste.”. Dar s-a zis si la Pilde: „Să izbăvesti pe cei dusi la moarte, iar pe cei ucisi de sabie să-i răscumperi.” Iacob Apostolul zice: „De vor fi fratele tău sau sora ta goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele si le-ar zice lor cineva dintre voi: Mergeti cu pace, încălziti-vă si vă săturati si nu le-ar da lor cele de trebuintă trupului, de ce folos le-ar fi?”, încă ne învată si Pavel, zicând: „Îmbrăcati-vă, dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si

iubiti, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, îngăduindu-vă unul pe altul, tinându-vă cu dragoste, ca niste mădulare într-un singur trup. Că de pătimeste un mădular, împreună cu dânsul suferă toate mădularele.” Iar, Petru Apostolul, zice: „Rogu-vă pe voi, iubitilor, să vă feriti de tot răul, cei îndestulati bine să faceti, să fiti cu un gând si darnici, iubitori de frati, îndurati, supusi, nerăsplătind răul cu rău, nici ocara cu ocară, ci, dimpotrivă, mai vârtos să binecuvântati, stiind că la aceasta ati si fost chemati: să mosteniti binecuvântarea.” Iar înduratul Domn, voind să ne arate că de Părintele Său suntem mântuiti, ne-a zis: „Fiti milostivi, precum si Tatăl vostru Milostiv este!”.

 

(Proloage)

joi, 3 aprilie 2025

Pilda

 Pentru rugaciunile Sfintilor Cuviosi Nichita Marturisitorul si Ilirie, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt al Sfântului Efrem, despre cei ce în fiecare zi păcătuiesc si în fiecare zi se pocăiesc.

Până când, o, prietene, fiind stăpânit de vrăjmasul, plăcerea lui o săvârsesti? Până când, o, iubite, slujesti patimilor trupesti, celor aducătoare de moarte? Primeste sfatul meu, că te face pe tine viu si, curătindu-ti sufletul tău împreună si trupul, apropie-te de Mântuitorul, Cel ce te vindecă pe tine, Care primeste pe toti cei ce se pocăiesc. Mare mântuire îti va fi tie dacă, desteptându-te, nu te vei lenevi a veni la Dânsul. Că, dacă în unele zile gresesti, iar în altele, iarăsi zidesti, dacă pierzi, risipesti si iarăsi aduni, apoi asemenea esti cu copiii. Cel ce singur se împiedică de o piatră, se poticneste si cade, si, dacă face, a doua oară asa, acela este orb si fără minte. Deci, aceasta să o ai în inima ta si aleargă la pocăintă cu osârdie si roagă-L pe Cel ce te-a zidit pe tine. Fii smerit si umil, flămând si în suspine pătimind durerea pentru cele trecute, păzindu-te si luând aminte la cele de aici înainte ale vietii tale.

Că asa, oarecând, si Zaheu vamesul s-a mântuit, asa iarăsi si Matei rob al lui Hristos s-a arătat. La fel si desfrânata, căzând la picioarele Mântuitorului, si-a dezlegat împletiturile părului si i-a sters picioarele cu părul capului si, asa, a iesit din groapa patimilor. Asa si tu pleaca-ti grumazul pe genunchi si te arată umil si, cu aceasta, te vei mântui. Vezi cetatea Sodomei si a Gomorei, a neamului celui nesupus si spurcat. Fugi de acel neam necurat, asupra căruia Dumnezeu a plouat cu foc si pucioasă si a ars toată cetatea lor. Vezi limpezirea cetătii Ninive si înflorirea ei cea frumoasă. Că ea fusese plină de păcate si de răutăti, încât poruncise Domnul ca să o piardă, dar, după ce a văzut pe niniviteni în saci si în cenusă umblând, în foame si în sete pedepsindu-se, tremurând si de frică cuprinzându-se, din toate părtile în plângere, unul pe altul tânguindu-se, cei slobozi, cei robiti, cei bogati, săracii, stăpânii si dregătorii, bătrânii si tinerii, împreună cu pruncii, S-a milostivit spre ei, i-a miluit si i-a mântuit. Judecata, pe care o poruncise Domnul ca să o ia ei, a schimbat-o. Si asa, din cei păcătosi, pe cei nesupusi îi munceste, iar pe cei ascultători, nu-I lasă să piară fără de crutare. Sârguieste-te, deci, ca să te pocăiesti si te vei mântui.

Gata este Dumnezeu spre milă si spre vindecare, grabnic spre ajutor, osârdnic spre izbăvire, celor ce cer le dă si celor ce bat le deschide. Celui ce se roagă îi dă iertare, tinde daruri celui ce-i trebuie si nu le crută pentru cela ce caută, nu respinge pe cei căzuti, ci spre mântuire îi trage. Dăruieste dezlegare celor ce cer, ceartă pe cei ce nu ascultă. Poticnitu-te-ai, desteaptă-te; ai căzut, scoală-te; roagă-te si cere; cazi, năzuieste, caută pe Cel ce voieste să te mântuiască, trezeste-te ca să nu cazi iarăsi, iar de vei si cădea, să te scoli din nou. Doborât fiind, îndreptează-te, iar de ai gresit, întoarce-te. Iar, după ce te-ai vindecat, poartă-te sănătos totdeauna, si dacă te-ai mântuit, fereste-te de boala de care ai fost biruit, ca să nu te ardă focul pe care abia l-ai stins. Să nu cazi în spurcăciunea din care te-ai ridicat. Să nu te asemeni porcilor, care se bucură de spurcăciune. Să nu te asemeni câinilor, care îsi mănâncă murdăriile. Că nimeni punându-si mâinile pe plug si căutând înapoi, nu va fi îndreptat în împărătia cerurilor. Nimeni, după ce se spală si iarăsi aleargă la spurcăciune, nu se face curat.

Unul este Hristos, una credinta, unul este darul, una este patima, una moartea, una învierea. Si nu se cade celui ce s-a junghiat, iarăsi să se mai jertfească, nici altă izbăvire să se mai facă pentru tine. Slobozitu-te-ai, apoi nu te mai face rob, prin voia ta. Spălatu-te-ai, nu te mai spurca iarăsi.

Peste fire, în păcate aflându-te, să nu deznădăjduiesti nicidecum, fără numai să te pocăiesti si te vei mântui, întru Iisus Hristos Domnul nostru, a Căruia este slava, acum si pururea si în vecii vecilor! Amin.

 

(Proloage)

miercuri, 2 aprilie 2025

MFC-GICA PETRESCU

 GICA PETRESCU-trubadurul fara pereche

(2 aprilie 1915-18 iunie 2006)







sursa foto: internet

Miercurea fara cuvinte este găzduită de Carmen pe blogul ei "Intre vis si realitate".




Despre spovedanie

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Tit, facatorul de minuni si ale Sfantului Cuvios Varsanufie de la Optina, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt pentru a mărturisi păcatele la preoti.

Deci, de vei afla un bărbat duhovnicesc si iscusit, care ar putea să te tămăduiască, fără de rusinare să te mărturisesti lui, ca lui Dumnezeu si nu ca omului. Că a zis Scriptura: „Cel întelept nu se rusinează de sufletul său, că este rusine care aduce păcatul si este rusine care mântuieste păcatul.” Să urmezi femeii celei din Samaria, si noi, asemenea cu ea, să nu ne rusinăm a mărturisi păcatele noastre. Că, dacă ne vom rusina de a noastră mântuire, si nu ne vom descoperi la preoti păcatele noastre, apoi, în ziua cea înfricosătoare, nu înaintea unui om sau înaintea a doi, ci a toată lumea se vor vădi păcatele noastre. Dumnezeului nostru slavă, acum si pururea si în vecii vecilor! Amin.

 

(Proloage)

marți, 1 aprilie 2025

FINAL DE MARTIE

  BUCURIILE LUNII MARTIE

 Iata ca am ajuns si la finalul primei luni a primaverii, o luna cu de toate, pentru care dam Slava lui Dumnezeu!

-        Am participat la hramul Sfintilor 40 de Mucenici, primul din cele cinci hramuri ale bisericii unde slujeste parintele duhovnic;

-        Pentru ca fiica mea a fost plecata in deplasare, am petrecut o saptamana minunata alaturi de nepotei;

-        Primul week-end in care nepoteii au stat la noi fara parinti;

-        Am participat la hramul Bunei Vestiri, la o micuta parohie din oras;

-        Am incercat cu tinerii de la Centrul Educational sa ne desfasuram activitatea pe diferite proiecte si am avut rezultate frumoase;

-        In duminica premergatoare sarbatorii Buna Vestire, copiii si tinerii de la Centrul Educational au sustinut un spectacol de cantec si poezie dedicat Maicii Domnului;

-        Am continuat atelierele de gatit cu cele doua micute domnisoare.

-        Ne-am spovedit si impartasit;

Pilda

 Pentru rugaciunile Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca si ale Sfantului Cuvios Macarie Marturisitorul, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Intru această zi, cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru cei ce fac răutăti si nu sunt pedepsiti aici.

Cât de îndelung a fost răbdat de Dumnezeu faraon împăratul, căci îl răbda pe el, pe când făcea răutătile lui cele multe. Vedeti însă că, mai pe urmă, pentru toate răutătile lui, a luat răsplătire si cumplită pedeapsă. Nu numai că rău si-a săvârsit viata aceasta, ci si dincolo, cumplit si fără de milă se chinuieste. Drept aceea, se cade nouă, fratilor, ca mult să ne mâhnim si să ne temem si mai mult să ne doară pentru cei ce primesc aici faceri de bine si sănătate, desi petrec în răutăti si nu fac nici un bine si nicidecum nu iau nici o certare de la Dumnezeu, nici necazuri, nici boli. Că, atunci când, pentru faptele noastre cele rele, Dumnezeu aduce pedeapsă asupra noastră si chinuri, prin boli, atunci, mai usoară ne face nouă judecata, pentru unele ca acestea. Iar dacă pentru orice greseală ne rabdă, apoi, mare si rea osândă ne asteaptă pe noi, Că, dacă nimeni din lume n-ar fi luat pedepsiri, nimeni n-ar fi socotit că este un Dumnezeu deasupra noastră. Si, dacă, iarăsi, aici ar fi luat fiecare după faptele sale, nimeni n-ar fi socotit că mai este o înviere a mortilor, că toti îsi iau plata aici, după fapte. Dar nu este asa, ci, pe unii aici, îi pedepseste, iar, pe altii, îi lasă. Si multi drepti, pentru putine greseli sunt pedepsiti aici, iar, pe multi răi îi vedem sănătosi cu trupurile si în zile bune, dar, dincolo, foarte amar le va fi lor.

Deci, acestea stiindu-le, să nu ne tulburăm. Isaia Proorocul a fost fierăstruit, Stefan cu pietre a fost ucis, Petru Apostolul a fost răstignit, Ioan, Mergătorul înainte, a fost tăiat cu sabia si alti multi Sfinti cumplite primejdii si tot felul de moarte au luat. De multe ori, cei binecredinciosi, pentru că au putine greseli, ca si de acelea să se izbăvească, iau multe necazuri si întristări. Că nu este nici un drept, care să nu aibă vreo greseală si nu este nici un păcătos, care să nu aibă ceva lucru bun. Precum si păcătosii mor în cumplite morti, ca si ceilalti, văzându-i pe ei pedepsiti, să se teamă. Însă cei ce mor cumplit îsi iau o parte de usurare din osândă, că, pe acela pe care îl iubeste Domnul, îl ceartă. Iar cei ce petrec întru îndestuIare si în nimic n-au fost încercati, unii ca acestia sunt în primejdie si să ia seamă! Dumnezeului nostru, Slavă!

 (Proloage)