luni, 31 octombrie 2016

Un om talentat

            Ziua de ieri, am petrecut-o extraordinar alaturi de prietenii nostri, Anca si Petre. Am depanat amintiri, ne-au povestit din calatoria lor la locurile sfinte, iar Anca mi-a aratat caietele ei de lucru.
            Desi stiam ca este un om cu mult talent la desen si pictura, dovada fiind lucrurile frumoase pe care le face (pahare pictate manual, cescute, cutiute si tot felul de alte lucruri) si pe care le puteti admira pe blogul ei „Pace si bucurie”, aseara vazand aceste caiete de lucru mi-am dat seama cata munca, imaginatie si talent se afla in spatele acestor minunatii.
            Insa, ce m-a impresionat cel mai tare este faptul ca, din orice lucru, aparent banal iese o poveste desenata extraordinara, aduce la lumina tot ceea ce inseamna frumos. Ca sa te uiti la o eticheta, sa o lipesti pe foaia de hartie si, de la ea, sa porneasca un intreg desen cu fel si fel de motive realizate cu tehnici dintre cele mai variate sau sa arunci o privire pe fereastra dupa care sa desenezi o intreaga poveste, acesta nu poate fi decat un mare dar de la Dumnezeu.
            Dau Slava lui Dumnezeu ca mi-a dat ocazia sa o cunosc si va invit sa cititi blogul „Pace si bucurie” pentru ca tot ceea ce este scris acolo va va aduce in inima si in suflet pace si bucurie.



COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (VI)

CONCEDIU 2016 – COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (VI)

            Dupa o zi intreaga petrecuta in natura, in cea dea- cincea zi a concediului am pornit sa cunoastem orasul Sfantul Gheorghe.
            Odata ajunsi in oras, am parcat masinuta si am pornit in cautarea muzeului National Secuiesc. Nu l-am gasit, insa „ne-a iesit in cale” expozitia cinegetica a tinutului secuiesc, un muzeu unde pot fi admirate materiale si obiecte ce tin de vanatoare: echipamente, trofee, exponate in marime naturala. Aici por fi admirate atat animale impaiate ce traiesc in zona tinutului secuiesc, cat si animale din Savana Africana.
            Tot aici se poate admira si un barlog de urs, realizat in marime naturala.







Am continuat plimbarea prin parcul din centrul orasului






Dupa plimbarea prin parc, ne-am oprit sa vizitam Muzeul Carpatilor Rasariteni aflat in imediata apropiere. Aici, din pacate, nu am putut fotografia (gasiti pe net fotografii), insa intoarcerea in timp cu foarte multi ani in urma mi s-a parut interesanta, mai ales ca doamna muzeograf ce ne-a insotit in aceasta calatorie a participat la sapaturile arheologice si ne-a impartasit din experienta dansei. Va recomand sa vizitati acest muzeu.









miercuri, 26 octombrie 2016

COVASNA SI TUNUTUL SECUIESC (V)


CONCEDIU 2016 – COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (V)

            
           Afara este zi de toamna rece si umeda, asa ca va invit la un cockteil

care imi aduce aminte de frumoasele zile de concediu, deci sa pornim impreuna intr-o noua calatorie.
            Am ajuns in cea de-a patra zi de concediu, zi in care ne-am hotarat sa vizitam lacul Sfanta Ana, astfel ca, dupa micul dejun am pornit la drum, nu inainte de a face o mica escala la fabrica de pantaloni barbatesti din Targu Secuiesc. Dupa o scurta vizita la magazinul de prezentare, am pornit spre Lacul Sfanta Ana, trecand si prin statiunea Balvanyos, o mica si cocheta statiune.
            Pana la statiunea Balvanyos drumul a fost scurt si placut, ceea ce ne-a permis sa admiram si peisajul zonei.





La intrarea in mica statiune se afla pensiunea Cetate, unde ne-am oprit si am savurat o cafeluta, bucurandu-ne de liniste si soare.




Si iata-ne ajunsi la lac.




Peisaj incantator, apa limpede si calda, numai buna de o scurta balaceala. Am continuat plimbarea prin padure urmarind un semn  ce spunea „Spre capela”.






luni, 24 octombrie 2016

COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (IV)



CONCEDIU 2016 – COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (IV)

           
            A treia zi de concediu, ziua de 14 septembrie, fiind zi de sarbatoare, dis de dimineata am plecat la drum cu gandul de a ajunge la Manastirea Schimbarea la Fata pentru a participa la Sfanta Liturghie, insa pe drum am intalnit o biserica ortodoxa si, prin urmare, ne-am oprit acolo la slujba, dupa care ne-am intors la hotel.
       Dupa-amiaza, dupa o odihna si un somn adanc si binemeritat, am pornit spre rezervatia Mestecanisul de la Reci. Din pacate, am plecat prea tarziu de la hotel, astfel ca nu am reusit sa o vizitam asa cum trebuie, motiv pentru care ne vom intoarce in aceasta frumoasa zona.
            Pentru a ajunge la rezervatie, de la Brasov circulati pe DN 22C, spre Covasna si, la iesirea din comuna Reci, pe partea dreapta apare o padure de mesteceni. Cu putin inaintea aceste padurii este un drum de pamant ce reprezinta intrarea in rezervatie. Mergeti incet si cu atentie pentru ca intrarea in rezervatie poate fi ratata foarte usor.
           






In apropierea rezervatiei se afla Lacul Reci, lac artificial ideal pentru pescuit si practicarea sporturilor nautice.



miercuri, 19 octombrie 2016

COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (III)

CONCEDIU 2016 – COVASNA SI TINUTUL SECUIESC (III)

            Ehh, iata ca am ajuns din nou in casuta atat de draga mie.
            V-am lasat cam mult sa asteptati pentru a merge impreuna in vizita la „Casa Colectiilor” insa, m-am trezit sa fac conserve acum, cand legumele sunt pe sfarsite si, prin urmare acestea au avut prioritate.
            Dar sa revenim pe meleaguri covasnene si sa mergem in vizita la „Casa Colectiilor”.
            La doua stradute distanta de Muzeul Breslelor, mai exact in curtea nr. 12, se afla un muzeu particular, unde se pot admira colectii dintre cele mai diferite: de la servetele si cartele telefonice, pana la seturi de lingurite, mojaruri, lacate si piese de armament. Aceste colectii, adunate de-a lungul timpului, sunt oferite de domnul Bere Erno publicului vizitator.

            Desi micut, vizitarea muzeului dureaza aproximativ 3 ore, pentru ca domnul Beke are cate o poveste frumoasa despre fiecare colectie. Din pacate, noi nu am putut beneficia de toate aceste povesti frumoase pentru ca domnul Beke tocmai pregatea una dintre Sali pentru un simpozion. Totusi, pentru o scurta perioada de timp, cu multa amabilitate, ne-a insotit prin muzeu, aratandu-ne lacate dintre cele mai ciudate, atat ca marime si forma, cat si ca mod de deschidere, ne-a spus istoria mojarelor si ne-a povestit despre concursurile la care a participat sau pe care le-a organizat.
            Dar, cel mai bine, las pozele sa vorbeasca:
Pe holul de la intrare se afla o colectie de fotografii vechi:




In prima camera se afla, printre altele, colectia de servetele:





Colectia de cartele telefonice:

In a doua camera pot fi admirate, printre alte colectii, colectia de lampi si felinare



Colectia de mojar


Colectia de fiare de calcat si cea de lacate:



Colectia de brelocuri, ascutitori, nasturi, lingurite, etc.




Dupa astfel de vizite placute, ne-am intors in Covasna, insa, inainte de a ajunge la hotel, am mers in centrul statiunii pentru a vizita „Balta Dracului”-monument natural – este, de fapt o groapa in care au loc eruptii de namol. Tot in centrul statiunii sunt si izvoare cu apa minerala.





Calatoria noastra prin Covasna si Tinutul Secuiesc continua intr-o noua postare.