Nu mai cumpar paine
De
foarte mult timp imi doresc sa nu mai cumpar paine. Mai ales ca am si robotul
pe care mi l-am dorit pentru a framanta, parca nu se merita sa tot mancam
painea din comert, plina de tot felul de chimicale.
De
la inceputul lunii februarie tot caut retete de paine. Si gasesc una mai
sofisticata decat alta, incat am senzatia ca in fiecare zi nu voi face altceva
decat sa coc cate o paine. Insa, tot cautand si cautand am dat peste blogul
Iulianei. Si pentru prima data am intrat pe paine rapida cu iaurt si seminte.
Am
citit postarea ei si, cand am vazut ca si ea este la inceput si fara experienta,
atunci am prins curaj si am facut painea cu iaurt si seminte. Pentru ca in
zilele de frupt, nu-mi lipseste din casa laptele batut, am inlocuit iaurtul cu
lapte. Doamne, ce bucurie pe mine, cand am scos din cuptor prima paine. Nu are
un aspect extraordinar, dar este delicioasa. Si care paine, fie vorba intre
noi, Iuliana are dreptate, nu dureaza decat 10 minute sa fie facuta, restul
fiind treaba cuptorului. Deci, pentru zilele de frupt am gasit rezolvarea:
aceasta painica delicioasa cu iaurt.
Numai
ca postul s-a apropiat cu pasi repezi si aceasta painica nu am mai putut sa o
fac. Ce este de facut? Inapoi la blogul Iulianei. De data asta, am ales painea
de casa simpla, cu ulei de masline. Un deliciu, care a devenit painea casei.
La
inceput a iesit mai bronzata (nu ca nu s-a mancat toata) insa, usor-usor, am
invatat sa o fac, iar acum chiar iese o paine super. Pentru mine si sotul meu
fac o paine de 500 gr o data la doua zile. Si cand ma gandesc ca pentru noi doi
cumparam catre 2 paini in fiecare zi. Ohooo, ce diferenta.
painica 500 gr faina.
painica dintr-un kilogram de faina.
Ingrediente:
500 gr faina, 300 ml apa usor calduta, 25 ml ulei, 10 r sare si 7 gr drojdie granule.
Mod
de preparare: Pun vasul robotului pe cantar, cantaresc toate ingredientele,
dupa care pornesc robotul pe viteza 3 si las la framantat 15 minute. Dupa acest
timp, infasor in folie vasul robotului si las aluatul la crescut pe masa din
bucatarie pana cand isi dubleaza volumul (bucataria este orientata spre sud,
bate soarele si este cald). In aproximativ 45 de minute aluatul este crescut. Dau
drumul la cuptor la 240 gr si pun o cratita cu apa in cuptor. Scot aluatul din
vasul robotului, il impaturesc in trei, ii dau forma rotunda si il las la
crescut in tava in care am pus hartie de copt, pana cand clocoteste apa din
vasul din cuptor. Crestez painea, o pun repede la cuptor si o las 15 minute.
Dupa acest interval scot vasul cu apa, pun deasupra painii folie de aluminiu
(pentru ca altfel cuptorul meu arde partea de deasupra), scad temperatura la
220 grade si o mai las in jur de 20 minute. O scot pe un gratar si o las sa se
raceasca.
Dar,
iata ca vremurile imi aduc o noua provocare. Ce ma fac daca raman fara drojdie
(deocamdata am rezerve, dar este mai bine sa previn)? Cum se obtine maiaua? Cat
de complicat este a face paine cu maia? Sunt intrebari la care tot caut raspunsuri,
insa din ceea ce gasesc, nimic nu-mi inspira incredere ca voi reusi. Mai caut,
trebuie sa ma lamuresc cumva.