luni, 2 septembrie 2024

Povestire

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Mamant si ale Sfantului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Povestire din Everghinostii, despre fratele ce singur îsi cerea judecata.

Doi frati trupesti s-au lepădat de lume. Dintre ei, unul ce sedea în muntele Eleonului, înfocându-se la inimă, într-o zi de mare umilintă, s-a pogorât în Sfânta Cetate. Si mergând la dregător i-a mărturisit lui păcatele sale, zicându-i: „Pedepseste-mă după lege”. Iar dregătorul, minunându-se, a zis fratelui: „Cu adevărat, omule, pentru că tu singur ai mărturisit, eu nu îndrăznesc a te judeca pe tine mai înainte de judecata lui Dumnezeu, că poate te-a si iertat.” Deci, ducându-se fratele, si-a pus fiare la picioare si la grumaji si s-a încuiat pe sine în chilie. Iar când venea vreodată cineva, si-l întreba, zicând: „Cine ti-a pus tie, părinte, acest fel de fiare grele?”, el răspundea : „Dregătorul.”

Deci, mai înainte de sfârsitul său cu o zi, un înger, stând înaintea lui, i-au căzut îndată fiarele de la dânsul. Si a doua zi, venind cel ce slujea lui si întrebându-l cine a dezlegat fiarele de pe dânsul, a răspuns: „Fratele, cel ce a dezlegat păcatele mele. Că s-a arătat mie ieri, zicând: lată, pentru răbdarea ta, s-au dezlegat toate păcatele tale. Si s-a atins cu degetul lui de fiare si îndată au căzut de la mine”. Si acestea zicând, fratele a adormit numaidecât. Dumnezeului nostru slavă !

(Proloagele)


Acatistul zilei


Niciun comentariu: