joi, 26 septembrie 2024

IN VIZITA LA CSIKI SOR (II)

IN VIZITA CSIKI SOR

Suntem consumatori de bere Csiki Sor, ne place, o savuram cu placere si o preferam altor beri, asa ca ne-am bucurat de posibilitatea unei vizite in fabrica.

Deci, la plecarea de la Slanic Moldova, am facut un mic ocol si o oprire la fabrica de bere artizanala Csiki Sor din Sansimion. Asa cum ii sta bine unei fabrici, la intrare este magazinul de desfacere, de unde se poate achizitiona oricare din cele 12 tipuri de bere produse in fabrica, dar și multe alte produse specifice consumului de bere 


Vizita a inceput, cum e si firesc, cu o mica degustare de bere. Un pahar de bere, la alegere, din cele trei aorme oferite: Gold, Silver si cu aroma de zmeura. Noi am optat pentru cea cu aroma de zmeura.

 



Fabrica este construita intr-o veche zona industriala.

Intreg procesul de productie din cadrul fabricii este automatizat, astfel ca, pe intreg parcursul productiei, nimic nu intra in contact cu aerul sau oamenii. Doar la sectia de ambalare, depozitare si incarcare se foloseste forta de munca.






Pe parcursul vizitei ne-a fost explicat intregul proces de fabricatie, de la achizitionarea materiilor prime si pana la ambalare si desfacere.

Berea este produsa dupa o foarte veche reteta bavareza, iar ingredientele sunt: apa, hameiul, orzul si drojdia. Absolut nimic chimic nu intervine in procesul de fabricatie. Acesta este si motivul pentru care nu se produce bere fara alcool.

Hameiul se achizitioneaza sub forma de paleti. Este foarte amar si el reprezinta condimentul berii.

Orzul se foloseste pentru malt si el este cel care da aroma berii. Se folosesc 4 tipuri de malt, clasificate in functie de tipul de prajire. De exemplu, maltul caramel, care are o prajire medie, da berii un gust mai cremos. Am fost invitati sa gustam din tipurile de orz prezentate.


Totul se face in cadrul fabricii, chiar si macinarea orzului. Cantitatea de orz macinata odata in cadrul fabricii este aceea care se foloseste la un singur proces de fabricatie (atat cat este nevoie pentru o fierbere).

Maltul astfel pregatit ajunge in camera de plamadire, unde sta cateva ore bune la o temperatura de aprox 45 grade. Dupa terminarea acestui proces, amestecul se filtreaza, iar pentru bere se foloseste mustul obtinut. Borhotul este folosit pentru animale.

Dupa filtrare, in must se adauga hameiul (in cantitati diferite in functie de tipul de bere care se produce) si se fierbe totul incet la o temperatura care nu ajunge la 100 grade Celsius. O alta caracteristica a acestei beri este aceea ca nu este pasteurizata. Din acest motiv, termenul de garantie nu este foarte mare, iar la cele trei tipuri de bere nefiltrata, termenul de garantie este si mai mic.

Dupa fierbere se adaua drojdia si se lasa totul la fermentata. Cantitatea de drojdie adaugata, ca si tipul de fermenatare este dierit in functie de tipul de bere obtinut.

Dupa perioada de fermentare, urmeaza filtrarea si imbutelierea.

Intreaga vizita dureaza doua ore si s-a incheiat cu un mic ospat. Noi am servit un platou rece secuiesc. Alti au ales oferta cu ciolan in crusta de paine facut la cuptor cu sos de usturoi si hrean.



A fost o experienta placuta, frumoasa, in cadrul careia am aflat numeroase informatii interesante.





8 comentarii:

copilarim spunea...

Am citit cu foarte mare interes totul. Imi place cum este amenajat locul. Stilul acesta este foarte placut.
Nu mi-e insa clara o treaba.Adica am inteles datele despre proces... tot. Dar aroma de zmeura.. de ce e data? Folosesc zmeura? Sau... „arome”. :)
Asta pentru ca spuneau ca totul e natural.

Imi place mult si ideea de a oferi preparate secuiesti. Mai ales ca se poate incuraja si productia locala. Ce dragut!!!
Ma bucur ca ne-ati luat si pe noi.
Pupici cu drag :)

din casuta noastra spunea...

Pentru aromele de zmeura și afine folosesc fructe
Și eu mă bucur că ai venit cu mine.
O zi frumoasa îți doresc.🤗❤️

Mihaela Toilă spunea...

Ce mă bucur că ai postat experiența! Chiar au fost informații multe si interesante. Imi place sa aflu cum se produc diverse alimente sau lucruri.
Chiar nu știam de existența acestei fabrici, acum parcă imi pare rău că nu am insistat să vizitam fabrica de bere din Bruxelles...dar nu se știe niciodată!
Mulțumesc pentru că ai împărtășit această experiență! Weekend plăcut!

din casuta noastra spunea...

Mihaela, îmi plac postările tale in care ne împărtășești diverse experiențe și am avut curaj să povestesc și eu.
Îți mulțumesc și îți doresc weekend plăcut!❤️❤️

CARMEN spunea...

Ma bucur ca ai trait o asemenea experienta. In Bavaria, la doar 100km de orasul nostru, exista ceaai veche atestare devpriducere de bere din lume, din anul 1050, la Klosterbrauerei Weltenburg und si in prezent se produce bere (premiata in concursurile mondiale de bere).
Producerea de bere fiind o traditie aici in Bavaria, am vizitat si noi o multime de asemenea manufacturi si am participat la degustari. Si exista intr-adevar atat de diverse gusturivde bere, unele cu aroma de ananas, piesica, mar sau cirese, insa gustul este obtinut din feementatea diversa a malțului.
Nicio bere germana nu are adaos de fructe. Exista o asa numita "Legea puritatii berii" din anul 1560 prin care berea se produce numai si numai din cele 4 elemente pe care le ai pomenit: apa, hamei,orz si drojdie.
Numai bine Ioana. Un weekend placut! 🤗🍂🍁

Andreea Napirlica spunea...

Ce experienta interesanta!

din casuta noastra spunea...

Doamna care ne-a însoțit pe întreaga vizita și care ne-a descris procesul a spus că la berea de zmeura și afine folosesc fructe.
Te îmbrățișez!🤗❤️

din casuta noastra spunea...

Așa este Andreea!
O seara frumoasa îți doresc!🤗❤️