vineri, 6 septembrie 2024

Despre pocainta

 Pentru pomenirea minunii din Colose a Sfantului Arhanghel Mihail si pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Eudoxie, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Întru această zi, povestire din Everghitinos, despre o fecioară care s-a pocăit.

Povestit-a oarecare din părinti că în Tesalonic era o mănăstire de fecioare. Iar una dintr-insele, prin lucrarea celui de obste vrăjmas, iesind din mănăstire, a căzut în desfrânare. Apoi, cu ajutorul iubitorului de oameni Dumnezeu, căindu-se, s-a întors la obstea ei si, căzând înaintea portii, s-a sfârsit. Si s-a descoperit unuia din Sfinti moartea ei. Si a văzut pe Sfintii îngeri venind să-i ia sufletul, iar pe draci venind pe urmă. Si s-a făcut vorbă între dânsii. Sfintii îngeri ziceau că în pocăintă a venit, iar diavolii împotrivă grăiau, zicând că lor le slujeste de multă vreme. Si, cum s-a pocăit, că nici n-a ajuns să intre în obste? Si au zis îngerii că Dumnezeu, de când a văzut pasii ei plecati spre mănăstire, a primit pocăinta ei, că pe pocăintă ea era stăpână, prin telul pe care si l-a pus, iar Stăpânul vietii este Domnul tuturor.

Deci, întru acestea rusinându-se, diavolii s-au depărtat. Iar cel ce a văzut descoperirea, a povestit-o celor de fată. Zis-a ava Amonie: ,,De va voi omul, de dimineata până seara ajunge la măsura dumnezeiască”.

Dumnezeului nostru slavă!

(Proloagele)

Acatistul zilei

Niciun comentariu: