marți, 3 septembrie 2024

Despre manie

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei, ale Sfantului Cuvios Teoctist din Palestina si ale Sfintilor Meletie si Neofit de la Manastirea Stanisoara, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Întru această zi, cuvânt despre mânie, că cel ce tine mânie asupra aproapelui, se dă în stăpânirea diavolului.

Ne spunea nouă Isaac monahul: „Mi s-a întâmplat oarecând gâlceavă cu un frate si aveam asupra lui mânie. Deci, lucrându-mi lucrul meu, îmi aduceam aminte si mă scârbeam ca un smintit, si am petrecut toată ziua aceea în zadar, nestiind ce voi face. Si iată, un tânăr a intrat la mine prin usă si, nefăcând rugăciune, mi-a zis mie : „Te-ai smintit, dă-te mie, ca să te îndreptez eu”. Iar eu i-am zis lui: „Du-te de aici si niciodată să nu mai vii, că tu nu esti de la Dumnezeu”. Si mi-a zis mie: „Mi-e jale de tine că îti pierzi lucrul tău, însă, iată, al meu esti”. Iar eu i-am răspuns lui, iarăsi: „Al lui Dumnezeu sunt si nu al tău, diavole”. Si mi-a zis mie: „Cu adevărat, Dumnezeu ne-a dat nouă pe cei ce tin mânie si au pomenire de rău, iar tu ai trei săptămâni de când te-ai mâniat si vrăjmas esti aproapelui tău”. Iar eu i-am zis lui: „Minti”. Mi-a zis mie: „Să stii că gheena cea arzătoare îi are pe cei ce tin pomenirea de rău. Tu ai răutate către dânsul, iar eu sunt pus peste cei ce au pomenire de rău si, iată, al meu esti”. Si a pierit. Deci, după ce am auzit acestea, m-am dus la fratele acela si m-am închinat lui si ne-am împăcat. Si, întorcându-mă, am aflat cele lucrate de mine cu mâna si rogojina pe care mă închinam arse de diavolul.

 Întru această zi, învătătură a Sfântului Vasilie.

„Să fii de-aproape râvnitor celor ce vietuiesc drept, si faptele acestora să le scrii în inima ta. Să te socotesti a fi din cei putini, că anevoie, zicea, va intra bogatul întru împărătia Cerului; drept aceea, si cei ce intră întru dânsa, putini sunt. Să nu socotesti pe toti din mănăstire că se mântuiesc. Că multi vin la viata cea cu faptă bună, dar putini dintr-însii primesc jugul ei, că a acelora ce se silesc este Împărătia Cerului si cei silitori o apucă pe ea. Silintă numeste cuvântul Evangheliei supunerea trupească, adică ascultarea de învătătura lui Hristos, cu lepădarea voilor si a odihnei spre paza poruncilor Domnului!”

(Proloagele)

Acatistul zilei

Niciun comentariu: