O SURPRIZA PLACUTA
Saptamana trecuta am anuntat fetele sa vina la cursul de
gatit sambata dupa-amiaza, pentru ca dimineata trebuia sa fac trei platouri
prajituri pentru hramul bisericii de care apartinem (Sfantul Ierarh Atanasie).
Numai ca fetele au vrut sa imi faca surpriza, asa ca m-au
sunat ca nu pot veni decat de la ora 12,00. Fiindu-mi tare dragi, am acceptat.
Fiecare dintre ele a venit cu un platou de prajituri pe
care sa il dariuesc la biserica. Prajiturile au fost alese de ele.
Platoul Stefaniei: prajitura
cu fructe si scortisoara:
Reteta este:
Prajitura de sezon
Ingrediente: 2 oua intregi, 1 pahar de
zahar, ½ pahar ulei, ½ litru lapte 2 pahare cu faina (daca este mult prea
subtire aluatul se mai pun 2-3 linguri), zahar vanilat, rom, zeama de lamaie, 1
lingurita bicarbonat, 1 kg visine sau cirese
Mod de preparare: Se freaca ouale intregi cu
zaharul, se adauga treptat uleiul, laptele, aromele, bicarbonatul stins cu
zeama de lamaie si faina. Se omogenizeaza compozitia si se toarna in tava unsa
si tapetata cu faina. Deasupra aluatului, care este moale, se aseaza visinile
sau ciresele curatate de samburi (sau din conserva) si scurse. Deasupra lor se
mai pune o mana de zahar si scortisoara si, optional, o mana de nuca, migdale
sau alune (aprox 100 gr) maruntite. Se coace la foc potrivit aprox 40 minute,
iar cand e gata se pudreaza cu zahar.
Reteta este:
Ingrediente:
-
Aluat: 300 gr faina, 200 gr zahar, 150 gr nuca macinata, 150 gr visine
(pastrate la borcan cu aspirina), 100 gr rahat, 100 gr stafide, 200 ml bors,
100 ml sirop de visine, 100 ml ulei, ½ borcan gem de visine, ½ fiola esenta
rom, 1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie, 1 plic zahar vanilat,
coaja rasa de lamaie.
-
Glazura: ½ pachet margarina, 10 linguri zahar, 6 linguri apa, 3 linguri
cacao.
Mod de preparare:
-
Aluat: se amesteca toate ingredientele si se face un aluat moale ca pentru
chec. Se unge tava de la aragaz cu ulei si se toarna aluatul in ea. Se coace la
foc potrivit.
-
Glazura: se fierb toate ingredientele timp de 5 minute. Se amesteca
continuu sa nu se prinda.
Cand prajitura este coapta se
toarna glazura deasupra, se niveleaza cu un cutit si se mai lasa tava la cuptor
5 minute. Se scoate tava din cuptor, se lasa prajitura sa raceasca, se
portioneaza si se presara cu nuca de cocs sau nuca macinata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu