Fructele de
sezon: citricele
In
perioada cuprinsa de la sfarsitul toamnei (noiembrie) si primavara devreme
(martie) fructele cele mai consumate, care aduc organismului un aport mare de
vitamine si minerale, sunt citricele. Desi varietatea acestora este mare, celoe
mai consumate de familia mea sunt: portocalele, lamaile, mandarinele si
grepfuitul.
Portocalele: sunt bogate in vitamina C si saruri minerale
precum calciu, potasiu, magneziu, fosfor
Portocalele
reprezinta unul din cele mai bune fructe de iarna, suplinind carentele de
vitamine si fiind indicat in anemie, anorexie, demineralizare, stari febrile,
infectioase, intoxicatii, gingivite si stomatite. Sunt recomandate chiar si
diabeticilor. Se pot consuma ca atar, sau in salate de fructe sau sub forma de
suc.
Portocalele
pot fi folosite si pentru ingrijirea tenului: aplicarea miezului timp de 15-20
minute tonifica tenul si intarzie aparitia ridurilor.
Coaja de
portocala nu se arunca pentru ca:
-
razuita se
amesteca cu zahar si se pune in borcane ce se pastreaza in frigider. Acest
amestec se foloseste la aromatizarea prajiturilor;
-
se usuca si
se foloseste la ceai, alaturi de alte plante;
-
se pune
intr-un borcan mai mare si se acopera cu otet. Amestecul obtinu se foloseste cu
succes la curatenia de primavara si nu numai, fiind un puternic degresant;
-
se taie
marunt, se pune intr-o sticla, se adauga zahar si alcool, lasandu-se la macerat
1-2 luni. Se obtine un lichior delicios.
Lamaile, la fel ca si portocalele, sunt bogate in
vitamina C, saruri minerale si oligoelemente: calciu, fier, siliciu, fosfor,
mangan, cupru.
Lamaile
sunt indicate atat in uz intern, cat si extern, in cosmetica, etc. Se poate
consuma sub forma de suc, decoct, in salate si ceaiuri.
Citronada
obtinuta din sucul unei jumatati de lamai intr-o jumatate de pahar de apa
indulcita reprezinta un bun remediu pentru starile febrile, pentru starile de
voma si pentru hemoragiii.
Coaja
zdrobita, pulpa si semintele unei lamai, puse la macerat timp de 2 ore in apa
cu miere si baute seara la culcare reprezinta un remediu vermifug. Pentru
eliminarea oxiurilor se folosesc samburi de lamaie pisati, amestecati cu miere
si inghititi in fiecare dimineata.
In
cazul guturaiului si al sinuziteri, zeama de lamaie reprezinta un bun remediu
pentru desfundarea nasului: 2-3 picaturi de suc de lamaie puse in fiecare nara
de 2-3 ori pe zi.
In
cazul aftelor bucale si al stomatitelor se clateste gura indelung cu urmatorul
amestec: lamaie+miere+apa.
Pentru
pastrarea dintilor albi se recomanda perierea lor saptamanala cu suc de lamaie.
Ca
si in cazul portocalelor, nici coaja de lamaie nu se arunca putandu-se obtine
din aceasta: esenta pentru aromarea prajiturilor; detergent natural; lichior.
Lamaile au numeroase intrebuintari
in gospodarie si cosmetica.
Bineinteles ca nici de la acestge
fructe nu se arunca coaja, ea putandu-se adauga peste cojile de portocala si
lamaie puse la otet, devenind un foarte bun detergent natural.
Coaja de
portocala si de lamaie rasa cu zahar pentru prajituri
Lichior de
coji de portocala si lamaie;
Coji de
citrice puse la uscat pentru ceaiuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu