LECTIA NR.2: MANCARE DE LEGUME
Sambata
am tinut a doua lectie de gatit. Daca in prima lectie am facut cunostinta cu
ingredientele specifice pentru prajituri, am invatat sa cantarim si sa
amestecam, in aceasta a doua lectie ne-am propus sa luam cunostinta cu legumele
si lactatele.
Spre desoebire de prima lectie, la care cele doua “cursante” au cazut de
acord asupra aceleasi retete, pentru aceasta a doua lectie, fiecare dintre ele
a ales o alta reteta.
Am gatit impreuna ambele retete, iar la sfarsit fetele au impartit
preparatele si au facut schimb intre ele.
Loredana a ales sa prepare “dovlecei cu sos de branza”, iar Stefania –
“Mancarica picanta de cartofi”
Dar, sa trecem la treaba:
Reteta nr. 1:
Dovlecei cu sos
de branza
Pasul 1:
Pregatirea ustensilelor
- Tocator;
- Cutit;
- Castron
inox sau plastic pentru legumele curatate;
- Vas
yena sau tava
Pasul 2: Pregatirea
ingredientelor
- 6
dolvecei – se spala,
- 3
rosii – se spala,
- 1
galbenus, (oul se spala)
- 2
linguri smantana,
- 4
linguri branza rasa,
- 3
linguri unt,
- 1
legatura marar,
- sare,
piper.
Pasul 3: Mod de preparare:
- se
curata dovleceii, se taie in jumatate si se scoate miezul. Miezul se toaca
marunt;
- se
taie marunt rosiile, se amesteca cu miezul dovleceilor tocat;
- se
adauga sare, piper si mararul tocat fin.
- se
aseaza dovleceii intr-un vas uns cu unt si se umplu cu amestecul de rosii.
- se
freaca galbenusul cu smantana, se adauga branza telemea sau cascavalul ras si
se toarna sosul peste dovlecei.
- se
da la cuptor pentru 30 minute.
- se
lasa la racit in tava, apoi se servesc.
Reteta nr. 2:
Mancarica
picanta de cartofi
- tocator;
- cutit;
- cratita;
-
½ kg cartofi,
-
2 cepe potirivte,
-
2 linguri pasta de ardei,
-
4-5 catei de usturoi,
-
3-4 linguri bulion,
-
1 legatura patrunjel,
-
1 legatura marar,
-
sare, piper, ulei.
Pasul
3: Mod de preparare:
-
se curata, se spala cartofii si ceapa;
-
se taie cartofii felii pe lungime, iar ceapa se
toaca marunt.
-
se pune in cratita putin ulei (nu foarte mult
pentru ca mancarea va fi prea uleioasa si gretoasa), aproximativ 2 linguri;
-
Dupa ce uleiul s-a incins, se pune ceapa la
calit impreuna cu usturoiul pisat si pasta de ardei si se lasa 1-2 minute sa se
inmoaie ceapa si sa se dezvolte aromele; se amesteca continuu.
-
se adauga feliile de cartofi, se amesteca, dupa
care se adauga apa calda cat sa-i acopere si se lasa sa fiarba toate inabusit,
la foc mic.
-
cand cartofii au fiert, se pune bulionul, se
potriveste gustul de sare si piper si se mai lasa sa fiarba 10 minute;
-
se taie marunt patrunjelul si mararul si se
adauga in mancare.
-
Se acopera cu un capac si se lasa 2-3 minute;
-
Se serveste calda, alaturi de muraturi sau
salata.
Sfat: La macarica picanta de cartofi, pentru a se obtine gustul specific
si putin picant, este necesar a se respecta intocmai cantitatile
ingredientelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu