luni, 23 februarie 2015

ATELIER DE GATIT - PESTE


Lectia nr. 5 - Ultima: Pastrav la cuptor cu sos de smantana si tort diplomat


Dupa o pauza mai lunga, iata ca am ajuns si la ultima lectie de bucatareala. De fapt, acesta a fost doar ABC-ul din bucatarie. De acum, cu ceea ce le-am aratat, cu portofoliul de retete daruit fiecareia dintre ele, consider ca se pot descurca din ce in ce mai bine, ca pot face retete din ce in ce mai grele.

In cadrul acestei ultime lectii invatam sa preparam peste, sa batem albusuri spuma si sa lucram cu gelatina.

Reteta nr.1 – Pastrav cu sos de smantana

Pasul 1: Pregatirea ustensilelor

-       Tocator;
-        Cutit;
-       Tava pentru cuptor;
-       Tava pentru pregatirea pestelui

Pasul 2: Pregatirea ingredientelor

-       4 pastravi;
-       150 gr unt;
-       100 gr smantana;
-       1 lingura faina;
-       100 gr cascaval;
-       piper alb si negru macinat;
-       sare.

Pasul 3: Mod de preparare:

-       Se curata pestii de solzi si intestine si se spala bine;
-       Se topeste untul intr-o cratita, se adauga faina si se amesteca, apoi se stinge treptat cu apa, pana cand se obtine un sos alb, in care se incorporeaza smantana si putin piper (sa fie ca o smantana mai subtire).
-       Se toarna jumatate din sos in tava si se aseaza deasupra pestii.
-       Se presara cu sare si piper dupa gust si se pune peste ei cealalta jumatate de sos alb.
-       Se introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru 40 minute. din 10 in 10 minute, se scoate tava, se stropeste pestele cu sos si se completeaza cu putina apa (pentru ca sosul are tendinta de ingrosare).
-       Cand e gata, se desface pestele in jumatate, file si se rade deasupra cascaval
-       Se serveste cu ardei copti.


Reteta nr. 2 – Diplomat cu fructe

Pasul 1: Pregatirea ustensilelor

-       Mixer;
-       oala si castron din inox pentru baine-marie;
-       cratita inox pentru crema galbenusuri;
-       castron inox pentru albusurile spuma;
-       castron inox pentru frisca
-       castron de capacitate mare pentru crema finala
-       tava pentru tort.

Pasul 2: Pregatirea ingredientelor

-       aluat:

-       8 oua,
-       800 ml compot de piersici,
-       1 compot de ananas,
-       600 gr frisca,
-       50 gr gelatina,
-       18 linguri zahar.

-          Ornat:

o   400 ml frisca,
o   fructe

Pasul 3: Mod de preparare:

-          se pune gelatina la inmuiat in zeama de la compotul de ananas, se lasa 10 minute
-          Se amesteca galbensururile cu 10 linguri zahar, se adauga zeama de la compotul de piersici, esenta de rom sau lamaie
-          se pune compozitia pe foc mic, sa dea 2-3 clocote, amestecand mereu, apoi se da deoparte
-          se pune pe baie de aburi. Atentie sa nu fiarba. Cand s-a lichefiat si estre calda, se da deoparte.
-          se bat albusurile spuma cu restul de zahar, ca pentru bezea.
-          Se bate frisca;
-          Gelatina inmuiata se toarna treptat in crema calduta de galbenusuri, amestecand continuu
-          Se adauga frisca si albusurile spuma si se amesteca usor.
-          Se toarna compozitia intr-o tava sau cratita tapetata cu celofan si se da la frigider pentru minim 6 ore.
-          Se rastoarna pe un platou si se orneaza.

Niciun comentariu: