duminică, 14 ianuarie 2024

SPRE CLUJ

 La drum spre Cluj

Azi am fost nevoiti sa pornim la drum spre Cluj, pentru ca maine dimineata avem amandoi programare la medic: sotul pentru controlul de un an de zile, iar eu pentru consult. Am pornit la drum dimineata in jur de ora 8. Cel care ne-a insotit, din spate, a fost soarele, care tocmai rasarea.


Am admirat zăpada ce se vedea în depărtare, gandindu-ne că ne vom întâlni cu ea. Numai că nu a fost asa. 

Singura zona cu o spoiala de zapada a fost la Rasnov. In rest lipseste total.



 Doar gheata de pe lacuri arata ca este iarna.


Prima oprire a fost la Ghimbav, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii. Cand am ajuns aici, am constatat ca, desi era ora 9.30, abia incepea Utrenia. Ne-am dat seama ca slujba se va termina tarziu, asa ca am pornit mai departe la drum.

La intrarea in Feldioara, pe un deal, o bisericuta mica. Am oprit si am mers la slujba. Cat de frumos a fost. Nu ne venea sa mai plecam. Cand am ajuns noi, abia se terminase Utrenia si incepuse Sfanta Liturghie. Bisericuta destul de plina. In fata barbatii, tineri (multi tineri) si in varsta, iar in spate femeile. Nimeni nu susostea, nimeni nu se foia. Pe masura ce slujba inainta, tot veneau oameni la biserica. Usa se deschidea destul de des (noi am stat in spate si stiam acest lucru, pentru ca la fiecare deschidere simteam frig), insa nimeni nu intorcea capul. Toata lumea era atenta si participa activ la slujba. Foarte multi copii, de diferite varste, care stiau rugaciunile si cantarile. Bineinteles ca toti s-au impartasit.

Predica a fost scurta si plina de invataminte. Mi-a atras atentia faptul ca parintele a recomandat ca dimineata, inainte de a ne aseza la rugaciune sa citim din Sfanta Scriptura si chiar cu glas tare, pentru ca acela este cuvantul lui Dumnezeu. Recomandarea a fost ca barbatul sa citeasca, el fiind capul familiei si doar in situatia in care acesta nu poate din diverse motive, sa citeasca femeia. Un alt aspect pe care parintele a pus accent a fost acela de a nu uita sa ii multumim lui Dumnezeu pentru toate cate ni le da: bune sau mai putin bune.

La final, inainte de a milui, parintele a comunicat programul saptamanii viitoare si am ramas iar uimita: pentru ca pe data de 17 este Sfantul Antonie, pe data de 16 ianuarie va fi priveghere de noapte in cinstea Sfantului. De asemenea, pentru ca multa lume este bolnava, o data pe luna se va face priveghere de noapte pentru cei bolnavi. Sambata este Sfanta Liturghie si apoi parastas pentru cei adormiti. Doamne, primeste rugaciunile preotului si ale credinciosilor din aceasta parohie.

Mi-a plăcut foarte mult ceasul care era în biserica, așa că nu am plecat până nu l-am fotografiat.😀

Dupa slujba am pornit iar la drum. Pentru ca la Cluj avem doar cazare, am plecat cu mancarica la pachet. Prin urmare, pranzul l-am servit din mersul masinii: sandwich-uri cu snitele si mustar, ca desert portocale si mandarine, totul finalizat cu cafeluta la termos.

In jur de ora 15.30 am ajuns la cazare la Hotel Paso pentru ca drumul a fost foarte liber, de multe ori eram singuri pe sosea. Hotelul este in centru, la 5 minute de clinica Transilvania Healing (acolo trebuie sa ajungem). Camera este curata, frumoasa si calduroasa.

Cina, tot de la pachet: omleta cu ceapa verde si marar, pasat cu lapte si branzica cu ardei rosu.

Seara de relaxare totala, pentru ca maine pornim spre casa.

Si cateva fotografii facute din masina.




9 comentarii:

Tandreţe spunea...

Doamne ajută să fiți bine!
Multă sănătate!
Să vă întoarceți cu bine!

din casuta noastra spunea...

Mulțumim frumos Lili. Doamne ajuta
🙏

Daniela spunea...

Multă sănătate, dragă Ioana! Și înger păzitor la drum! Ce frumos ai povestit! Îmi place mult că deși plecați la drum (uneori foarte lung), nu renunțați la a participa la Sfânta Liturghie.

copilarim spunea...

La tine parca timpul curge mai lin. E ceva linistitor si calm.
E asa ciudata iarna fara zapada, pustie cumva..
Sa fiti bine sanatosi! Poate la intoarcere se va arata si putina zapada!
Pupici!

din casuta noastra spunea...

Mulțumesc frumos Daniela. Doamne ajuta sa ajungem cu bine acasă.

din casuta noastra spunea...

Părintele Cleopa de la mănăstirea Jercalai a spus la un cuvânt de învățătură că pot lipsi de la Sfânta Liturghie doar cei care sunt bolnavi la pat. Toți ceilalți trebuie sa fim la biserica in timpul slujbei, mai ales intre 10.30-11.30, când este Sfânta Jertfa. Aceste cuvinte ne-au rămas în minte și, de atunci, când suntem la drum ne oprim. Și este și foarte interesant, pentru că, pe lângă binecuvantarea lui Dumnezeu, cunoaștem și diverse obiceiuri.
Te îmbrățișez Daniela🤗

din casuta noastra spunea...

Așa este Rux. Fără zăpadă totul e tare trist.
Pupici și ție.❤️

Andreea Napirlica spunea...

Multă sănătate amândurora!
Chiar ca acest drum a fost unul frumos, chiar și fără zăpadă...
Ce frumos ați petrecut la slujba, momente de neuitat cu siguranță...
Obiceiurile locului și oamenii cred ca au fost o descoperire plăcut.
Drum bun spre casă.
Și eu azi am programare la un spital privat pt problemele mele cu astmul...
Doamne ajuta!

din casuta noastra spunea...

Sănătate multa îți doresc și ție Andreea.🤗🤗