miercuri, 17 ianuarie 2024

DESPRE CASATORIE

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Antonie cel Mare si ale Sfantului Cuvios Antonie cel Nou din Veria, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

DESPRE CASATORIE SI VIATA DE FAMILIE

-Rolul casatoriei este acela de a aduce bucurie. Intelegem de aici faptul ca viata celor cununati este menita a fi una a fericirii depline, a curatiei neintinate, a unei negraite bogatii. Casatoria nu este nimic altceva decat randuiala cea dumnezeiasca daruita omului spre a putea dobandi desavarsirea.

Gandirea cea dumnezeiasca le-a intemeiat pe toate, astfel incat casnicia sa aduca fericire, iar viata sotului si a sotiei sa fie mai plina, mai bogata, si niciunul dintre ei sa nu piarda nimic, ci amandoi sa castige. Daca insa casatoria nu se preschimba in fericire, iar plinatatea vietii nu sporeste pentru soti, vina nu este a legaturii casatoriei, ci a acelora care s-au unit prin aceasta legatura, necunoscand rostul ei si nepregatiti fiind pentru acest jug mantuitor.

 -Casnicia este o randuiala de Dumnezeu intemeiata. Ea a facut dintru inceput parte din gandirea cea dumnezeiasca, atunci cand Domnul l-a zidit pe om. Casatoria este cea mai stransa si mai sfanta legatura de pe pamant.

 -Dupa savarsirea legamantului casatoriei, primele si cele mai insemnate indatoriri ale sotului sunt cele catre sotia lui, iar ale sotiei, sunt cele catre sot. Amandoi sunt datori sa traiasca unul pentru altul si sa-si dea viata unul pentru celalalt. Mai inainte de a se cununa, fiecare dintre ei era nedesavarsit. Iar casnicia este impreunarea a doua jumatati intr-un intreg. Doua vieti intra intr-o legatura atat de stransa, incat nici macar nu mai sunt doua, ci una singura. Fiecare dintre ei poarta, pana la sfarsitul vietii, o raspundere sfanta pentru fericirea si pentru binele mai inalt al celuilalt.

Ziua nuntii trebuie sa ne-o amintim intotdeauna, iar ea sa aiba un loc deosebit intre celelalte date importante din viata noastra. Ziua nuntii este cea a carei stralucire ne va lumina toate celelalte zile, pana la sfarsitul vietii. Bucuria pe care o traim atunci cand intram in sfantul legamant al cununiei nu este una navalnica, ci adanca si linistita. In slujba acestei Sfinte Taine, inaintea altaraului, atunci cand mainile mirilor se unesc si se rosteste sfantul juramant, se inchina ingerii insisi, cantand cerestile lor cantari si ocrotindu-i apoi cu aripile lor pe fericitii soti, in clipa cand acestia pasesc pentru prima oara pe drumul vietii impreuna.

 

(Sfanta Imparateasa Alexandra a Rusiei-Sa invatam sa iubim-cugetari despre dragoste, casatorie si viata de familie)