miercuri, 24 ianuarie 2024

SFANTA XENIA DIN PETERSBURG

 Pentru rugaciunile Sfintei Cuvioase Xenia din Roma si ale Sfintei Xenia din Petersburg, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SUB ACOPERAMANTUL FERICITEI XENIA

Prima minune facuta de Fericita Xenia, dupa moartea sa, a fost ajutorul dat unei vaduve, care daruise bani pentru ridicare paraclisului din cimitirul Smolensk.

Curand dupa ridicarea paraclisului, vaduvei si fiicei sale le-a fost prezentat un tanar colonel; tanarul incepu sa le viziteze des, apropiindu-se de fata, si-i propuse acesteia sa se casatoreasca cu el. Propunerea a fost acceptata, atat de fata cat si de mama ei. Au stabilit si ziua nuntii.

Logonicii erau tineri, frumosi si bogati.

Toti gandeau ca un asemenea logodnici-a fost trimis fetei chiar de Fericita Xenia.

In ajunul nuntii, mama viitoarei mirese, impreuna cu aceasta, au mers la cimitirul Smolensk ca sa roage Fericitei Xenia, dand si slujba de pomenire. In timpul slujbei ele o rugara fierbinte pe Fericita Xenia sa ii ajute tinerei fete sa-si gaseasca fericirea.

Si Fericita le-a auzit rugaciunea si i-a venit in ajutor.

In timp ce vaduva si tanara se rugau la mormantul Smolensk, logonicul-colonel, merse la o importanta institutie bancara pentru a ridica o mare suma de bani. La banca, logodnicul, un fost deitunut, fu recunoscut de catre un supraveghetor, care il insotise nu demult in Siberia. Fiind retinut, vazand ca nu are nimic de facut pentru a scapa, a recunoscut ca, intr-adevar fugise de putin timp din Siberia. Pe drum ucisese un ofiter, ii imbracase uniforma si isi insusise actele si banii. Ajungand in Petersburg, se dadu drept colonel, facuse cunostinta cu fata generalului, pe care urma sa o ia in casatorie si sa oficieze nunta. Imediat criminalul fu arestat, trimis in judecata, si avand in vedere numeroasele sale arestari, fu condamnat la pedeapsa cu moartea.

De atunci Fericita Xenia este venerata ca ocrotitioarea fetelor cucernice, pe care le salveaza de casatoriile nepotrivite.

 

(Sfanta Xenia cea smerita si nebuna pentru Hristos)