joi, 4 ianuarie 2024

DESPRE SFINTI (I)

 Pentru rugaciunile Sfintilor 70 de Apostoli, ale Sfantului Cuvios Teoctist din Sicilia, ale Sfintei Cuvioase Apolinaria si ale Sfantul;ui Cuvios Nichifor cel Lepros, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 “Cinstirea datorata Sfantului inseamna urmarea lui”

 -Gheronda, am citit undeva ca Sfintii, in ziua pomenirii lor, impart daruri tuturor celor care ii cheama. Asa este?

-Da, daruiesc cataifuri duhovnicesti. Daca ii indulcim pe Sfinti cu viata noastra, ne daruiesc si ei prajituri duhovnicesti.

-Gheronda, cum ajung sa iubesc un Sfant?

-Pe care Sfant vrei sa-l iubesti?

-Pe Sfintii Parinti Ioachim si Ana.

-Tu sa faci rugaciune pentru mine la Sfintii Parintii Ioachim si Ana ca sa ma ajute, iar eu ma voi ruga ca sa-i iubesti. Daca poti, sa citesti in fiecare zi Sinaxarul Sfantului care se praznuieste, ca sa te imprietenesti cu toti Sfintii.

Citirea vietii Sfantului zilei si, in general, Sinaxarul ajuta mult, pentru ca se incalzeste sufletul si-l indeamna sa le urmeze Sfintilor. Atunci omul nu mai ia in seama toate nimicurile si inainteaza cu marinimie. Vietile Sfintilor ne ajuta sa dobandim barbatia sufletului, chiar si sa rabdam mucenicie.

-Cum se face, Gheronda, ca Sfintii care au acelasi nume au fost si la fel mucenititi?

-Pe tine cum te cheama?

-Maria

-Exista Sfanta Maria?

-Sfanta Maria Egipteanca, Gheronda.

-Sfanta Maria nu a fost mucenica. Asa ca ai scapat. A fost insa o mare asceta. Sa o urmezi in asceza, ca sa aveti acelasi…Sinaxar. Binecuvantato, acesti Sfinti s-au straduit sa-l urmeze pe Sfantul lor ocrotitor, la care aveau evlavie.

- Gheronda, cum se imprieteneste cineva cu un Sfant?

-Trebuie sa se inrudeasca cu Sfantul “Cinstirea datorata Sfantului inseamna urmarea lui”, spune Sfantul Vasile cel Mare.

- Gheronda, ma mustra tare constiinta ca port numele unei Sfinte mari, dar nu-i urmez si viata.

-Sa te straduiesti sa o urmezi pe Sfanta ta. Sfanta Singlitichia a fost foarte inteleapta, iar acum a desfiintat distantele si se poate misca cu lesnire la cele patru margini ale pamantului. Dar tu ce faci? Esti prietena cu ea? O rogi ca sa-ti curete mintea, s-o faca subtire, ca sa poti patrunde adanc in noimele dumnezeiesti? Vezi, sora mea, daca porti un nume de Sfant mare, asta te face si responsabila. Oricum, Sfanta ta te iubeste. S-o rogi si sa insisti sa te ajute.

Eu acum, in ultima vreme, m-am trandavit si traiesc din milosteniile Sfintilor, de la care cer, asa cum cer de la toti, ca un cersetor, sa se roage pentru mine. Sfintii, cu multa lor dragoste, imi aduc din Cer paine si din Rai miere.


(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Ce frumoase învățături de urmat despre sfinții noștri ocrotitori!
Mulțumesc mult!
Și eu îl iubesc mult pe Sf. Paisie Aghioritul! Scrierile sale sunt de suflet ziditoare...

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Andreea!😘