marți, 2 ianuarie 2024

INGERUL PAZITOR (I)

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Silvestru, episcopul Romei, ale Sfantului Cuvios Serafim de Sarov si ale Sfintei Iuliana din Lazarevo, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!

 INGERUL PAZITOR SE AFLA LANGA NOI

 -Gheronda, toti avem Inger pazitor?

-Da. Atunci cand se boteaza omul, Dumnezeu ii da si pe Ingerul sau pazitor.

-Cei care nu sunt botezati au Inger pazitor?

-Numai cei botezati au Inger pazitor; cei nebotezati nu au Inger pazitor, ci sunt ocrotiti de Dumnezeu. De la Botez Ingerul pazitor isi asuma raspunderea fata de cel botezat si il insoteste toata viata lui.

-Gheronda, Ingerul nostru pazitor este totdeauna langa noi?

-Da, este langa noi si ne urmareste la fiecare pas.

-Si cat de aproape sta de noi?

-Potrivit cu starea noastra duhovniceasca.

-Cand pacatuim pleaca?

-Atunci se departeaza, dar nu ne paraseste. Atunci cand dam drepturi ispititorului prin viata noastra pacatoasa, Ingerul nu se descurajeaza, astfel incat sa ne paraseasca, ci ne urmareste mahnit de departe.

-Gheronda, dar de ce nu ne dam seama de prezenta lui?

-Pentru ca deocamdata nu ne dam seama nici de prezenta lui Dumnezeu. Ochii nostri sunt acoperiti cu un val dens. Iar pentru a se risipi acest val, este trebuinta de dragoste si de smerenie.

            Cand omul simte prezenta lui Dumnezeu, il simte si pe Ingerul sau pazitor langa el si atunci miscarile lui sunt fine, atente, dar si libere. Atentia aceasta nu-i face omului viata muceniceasca, ci dimpotriva il odihneste. Se misca cu o libertate duhovniceasca. Evlavia, atentia pe care o are, ii indulcesc inima si mereu ia aminte ca sa nu piarda dulceata pe care o simte. Se intinde pe pat cu retinere si cu mainile incrucisate la piept. Doarme cu sfiala, cu evlavie, se scoala linistit. Cand ii bate cineva la usa, nu cauta sa se aranjeze, pentru ca totdeauna este aranjat. Neincetat se ingrijeste sa nu-l mahneasca pe Ingerul sau pazitor.

            Multa ingaduinta afla cerescul Inger pazitor langa un astfel de om pamantesc devenit inger. Atunci cand omul traieste o viata duhovniceasca si se misca ca un copil cuminte, Ingerul lui nu se chinuieste, ci se bucura langa el, iar la sfarsit se va intoarce bucuros la Dumnezeu impreuna cu sufletul, pentru ca sufletul a facut ceea ce-L odihneste pe Inger, ceea ce-L odihneste pe Dumnezeu. Dar oare stiti ce inseamna ca Ingerul pazitor sa se chinuiasca ani de zile cu sufletul si in cele din urma sa se intoarca la Dumnezeu ranit si cu mainile goale? Chiar si numai pentru acest motiv, din marinimie pentru osteneala pe care o face Ingerul meu pazitor, trebuie sa ma sfintesc, ca sa nu merg in iad.

(Sfantul Paisie Aghioritul - despre rugaciune)

2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Ce frumoase cuvinte despre îngerul păzitor!
Fie ca niciodată sa nu părăsească Sfântul înger al vieții noastre!
Sa nu îl mahnim cu păcatele noastre!
Mulțumesc mult pentru această transcriere, doamna Ioana!

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Andreea!❤️❤️
Doamne ajuta ca Îngerul păzitor sa ne îndrume pe calea vieții.