URZICA (Urtica dioica)
Urzica,
cunoscuta sub mai multe denumiri, cum ar fi: urzica mare, urzica creata, urzica
mascata, urzica de padure, urzica romaneasca, este o planta ce se intalneste
peste tot, in toate zonele globului, unde creste vegetatie, chiar si in cele
mai reci (Islanda). Este o planta perena, care creste oriunde, urcand pana la
altitudini de peste 2000 m.
Primavara,
tulpina creste pana la o inaltime de 50 cm, dreapta, cu 4 muchii si ramificata.
Frunzele au forma de inima, cu varful ascutit, cu zimti mari. Atat tulpina cat
si frunzele sunt acoperite cu peri urzicatori, foarte fini. Intepaturile de
urzica provoaca mancarimi si usturimi.
Frunzele
tinere de urzica au un continut bogat de minerale, acid silici, saruri de fier,
magneziu, mangan, natriu, calciu si kaliu, sulfati, colorati, vitamina A si alte
vitamine, fiind una dintre cele mai bune plante de leac. De fapt, urzica este
curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si
terminand cu florile.
Parintele
Kunzle numeste urzica salvatoarea vietii, spunand ca aceasta pruifica plamanii
si curata stomacul si intestinele, iar administrata timp mai indelungat, poate
vindeca si ulcerul.
De asemenea,
urzica este recomandata in dureri de cap, boli renale, are un efect usor
laxativ. Pe masura inaintarii in varsta, cantitatea de fier din organism scade,
astfel ca apar stari de oboseala si chiar epuizare. Urzica este cea care ne
scoate din impas, consumand-o sub forma de salate, mancaruri, ceai, tinctura.
Datortia
substantelor sale active hematopoetice, urzica se foloseste cu succes in anemii
si alte boli grave ale sangelui. Pentru ameliorarea alergiilor de orice fel se
recomanda ceaiul de urzica pe o perioada mai indelungata de timp.
In
fiecare primavara si se recomanda o cura de 4 saptamani cu ceai de urzici consumat
astfel: in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se consuma 1 cana cu o jumatate
de ora inainte de micul dejun si 1-2 cani pe parcursul zilei, baut inghititura
cu inghititura, inghitituri mici pentru a-i mari efectul. Ceaiul se bea
neindulcit, insa cei care nu suporta gustul il pot indulci cu putina miere sau
il pot combina cu ceai de musetel. Aceasta cura are rol de detoxifiere a
organismului.
Radacina,
frunzele, sucul si, mai ales semintele de urzica, sunt foarte eficiente in
oprirea hemoragiilor de orice natura, a tusei insotita de expectoratii, a
metroragiilor, sangerarilor determinate de hemoroizi.
Tinctura
de urzici, pe care o putem face singuri din radacini scoase din pamant primavara
sau toamna se foloseste cu succes pentru indepartarea matretei si pentru un par
des, matasos si lucios. Zilnic se maseaza pielea capului cu aceasta tinctura.
Urzica
poate fi consumata si sub forma de mancare si ciorba.
Ea se
foloseste ca furaje pentru pasari si animale. De asemenea, se foloseste in
gospodarie pentru pastrarea fructelor in camara o perioada de timp mai
indepungata. Merele, perele si chiar prunele, acoperite cu un strat de frunze
de urzica vor capata o culoare aurie si vor completa procesul de coacere.
Gospodarii
folosesc urzica si pentru a scapa plantele de daunatori. Astfel, pun in
recipiente mari frunze de urzica peste care toarna apa si lasa la macerat. Cu
aceasta solutie stropesc plantele din gradina de legume impotriva daunatorilor.
Avand
in vedere calitatile acestei plante, este recomandat sa facem provizii pentru
iarna. Ea poate fi pastrata uscata sau congelata (dupa ce a fost usor oparita).
Ea
reprezinta una dintre primele plante ale ceaiului aromat pe care il consumam
iarna.
Infuzie de urzici: se foloseste o lingurita cu varf la o cana de apa clocotita. Se lasa
la infuzat cateva minute, dupa care se consuma, incet, cu inghituri mici.
Tinctura de urzica: radacinile, scoase din pamant primavara sau toamna,
sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pana la gat
si se toarna rachiu sau tuica cu o concentatie de 38-40%. Se lasa sa stea la loc
calduros timp de 14 zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu