marți, 7 aprilie 2015

URZICA SI BENEFICIILE EI

            
URZICA (Urtica dioica)




Urzica, cunoscuta sub mai multe denumiri, cum ar fi: urzica mare, urzica creata, urzica mascata, urzica de padure, urzica romaneasca, este o planta ce se intalneste peste tot, in toate zonele globului, unde creste vegetatie, chiar si in cele mai reci (Islanda). Este o planta perena, care creste oriunde, urcand pana la altitudini de peste 2000 m.
            Primavara, tulpina creste pana la o inaltime de 50 cm, dreapta, cu 4 muchii si ramificata. Frunzele au forma de inima, cu varful ascutit, cu zimti mari. Atat tulpina cat si frunzele sunt acoperite cu peri urzicatori, foarte fini. Intepaturile de urzica provoaca mancarimi si usturimi.
            Frunzele tinere de urzica au un continut bogat de minerale, acid silici, saruri de fier, magneziu, mangan, natriu, calciu si kaliu, sulfati, colorati, vitamina A si alte vitamine, fiind una dintre cele mai bune plante de leac. De fapt, urzica este curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile.
            Parintele Kunzle numeste urzica salvatoarea vietii, spunand ca aceasta pruifica plamanii si curata stomacul si intestinele, iar administrata timp mai indelungat, poate vindeca si ulcerul.
            De asemenea, urzica este recomandata in dureri de cap, boli renale, are un efect usor laxativ. Pe masura inaintarii in varsta, cantitatea de fier din organism scade, astfel ca apar stari de oboseala si chiar epuizare. Urzica este cea care ne scoate din impas, consumand-o sub forma de salate, mancaruri, ceai, tinctura.
            Datortia substantelor sale active hematopoetice, urzica se foloseste cu succes in anemii si alte boli grave ale sangelui. Pentru ameliorarea alergiilor de orice fel se recomanda ceaiul de urzica pe o perioada mai indelungata de timp.
            In fiecare primavara si se recomanda o cura de 4 saptamani cu ceai de urzici consumat astfel: in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se consuma 1 cana cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si 1-2 cani pe parcursul zilei, baut inghititura cu inghititura, inghitituri mici pentru a-i mari efectul. Ceaiul se bea neindulcit, insa cei care nu suporta gustul il pot indulci cu putina miere sau il pot combina cu ceai de musetel. Aceasta cura are rol de detoxifiere a organismului.
            Radacina, frunzele, sucul si, mai ales semintele de urzica, sunt foarte eficiente in oprirea hemoragiilor de orice natura, a tusei insotita de expectoratii, a metroragiilor, sangerarilor determinate de hemoroizi.
            Tinctura de urzici, pe care o putem face singuri din radacini scoase din pamant primavara sau toamna se foloseste cu succes pentru indepartarea matretei si pentru un par des, matasos si lucios. Zilnic se maseaza pielea capului cu aceasta tinctura.
            Urzica poate fi consumata si sub forma de mancare si ciorba.
            Ea se foloseste ca furaje pentru pasari si animale. De asemenea, se foloseste in gospodarie pentru pastrarea fructelor in camara o perioada de timp mai indepungata. Merele, perele si chiar prunele, acoperite cu un strat de frunze de urzica vor capata o culoare aurie si vor completa procesul de coacere.
            Gospodarii folosesc urzica si pentru a scapa plantele de daunatori. Astfel, pun in recipiente mari frunze de urzica peste care toarna apa si lasa la macerat. Cu aceasta solutie stropesc plantele din gradina de legume impotriva daunatorilor.
            Avand in vedere calitatile acestei plante, este recomandat sa facem provizii pentru iarna. Ea poate fi pastrata uscata sau congelata (dupa ce a fost usor oparita).
            Ea reprezinta una dintre primele plante ale ceaiului aromat pe care il consumam iarna.
Infuzie de urzici: se foloseste o lingurita cu varf la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se consuma, incet, cu inghituri mici.

Tinctura de urzica: radacinile, scoase din pamant primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pana la gat si se toarna rachiu sau tuica cu o concentatie de 38-40%. Se lasa sa stea la loc calduros timp de 14 zile.

Niciun comentariu: