Au inceput pregatirile de iarna
Duminica, am fost la pranz la socrii
mei, asa ca am cules leustean, pe care l-am spalat, l-am tocat, l-am pus in
pungute si l-am asezat in lada frigorifica alaturi de pungile de urzici.
A doua serie
de leustean care asteapta sa fie spalata si sortata (fiind destul de mult l-am
impartit in doua)
Leusteanul
(Levisticum officinale Koch), cunoscut si sub
denumirea de buruiana de lungoare, leostean, lustrean este o planta originara
din sudul Europei, ce se gaseste in stare salbatica in muntii Apenini, iar sub
forma cultivata in Franta, Elvetia, Germania, etc.
Leusteanul are o radacina lunga,
groasa si spongioasa, iar tulpina are forma unui tub gol pe dinauntru si poate
atinge inaltimi pana la 1-2 m. Pe aceasta cresc frunze verzui.
Leusteanul are un miros specific,
amar, iar gustul este dulceag, devenind ulterior iute, condimentat.
Aceasta planta este utilizata atat pentru
asezonarea supelor, a ciorbelor si a diverselor sosuri, precum si in medicina.
Astfel, ceaiul de leustean, baut inghititura cu inghititura, are efecte in
tulburari digestive si in expectoratiile in caz de catar bronsic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu