joi, 25 iulie 2024

Parintele Cleopa (III)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic, ale Sfintelor Cuvioase Eupraxia si Olimpiada si pentru adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Despre rugaciune si Sfanta Liturghie (II)

Ce fel de rugaciune recomandati credinciosilor ? Dar calugarilor si preotilor?

Credinciosilor mireni, de obicei le dau sfaturi sa nu le ramana rugaciunile de dimineata, de seara si din timpul mesei, iar in timpul zilei si la lucru le dau sa zica in taina rugaciunea lui Iisus si alte rugaciuni scurte. Apoi, le recomand mergerea cat mai des la Sfanta Biserica, rugaciunea Tatal nostru, Crezul, Psalmul 50, pe care sunt datori sa le stie pe de rost. Apoi, citirea Sfintei Scripturi si a altor carti sfinte. Celor mai ravnitori le dau sa citeasca Psaltirea, acatiste si alte rugaciuni din Ceaslov. Calugarilor din manastiri, care au ascultari grele, le recomand mai ales, paza mintii si rugaciunea lui Iisus, caci acestea au legatura intre ele ca trupul cu sufletul. Apoi, le recomand mergerea regulata la biserica, mai ales la Utrenie si Sfanta Liturghie. Celor ce nu pot veni la biserica din cauza ascultarilor, le randuiesc sa faca ascultare cu dragoste si sa citeasca cele sapte laude. Iar de nu pot sa le citeasca, sa aiba cat mai des pomenirea lui Iisus in mintea lor, sa faca toate cu bucurie si fara impotrivire, sa nu le ramana rugaciunile de dimineata si de seara, sa citeasca la Psaltire dupa putere, sa citeasca din invataturile Sfintilor Parinti, si mai ales Regulile mari ale vieti monahale de Sfantul Vasile cel Mare, precum si Cuvintele Sfantului Teodor Studitul. Acesti Sfinti Parinti ne invata ca " cine face ascultare cu dragoste si fara cartire in manastire, liturghie si mucenicie savarseste si intocmai ca mucenicii se va incununa" (Sfantul Teodor Studitul, Cuvantul 8).

 

Rugaciunea cu lacrimi a saracului sau a vaduvei, facuta din inima, poate fi considerata rugaciune puternica ca si rugaciunea lui Iisus?

Atat rugaciunea saracului si a vaduvei, cat si a monahului, daca se face cu umilinta, cu lacrimi si cu statornicie este puternica si roditoare de pocainta adevarata. Plansul " este bold de aur al sufletului " , spune Sfantul Ioan Scararul (Cuvantul 7), si " cela ce se roaga cu lacrimi de cainta pentru pacatele sale si cu durere in inima ca a intristat pe Dumnezeu, unul ca acela se curateste de toata intinaciunea cea simtita si cea gandita, prin aceasta rugaciune, de va fi statornica" (Scara, Cuvantul 7). Iar cei ce nu au darul lacrimilor de la Dumnezeu, dar se roaga cu intristarea mintii si a inimii, cu osandire de sine, cu mahnire si parere de rau pentru pacatele savarsite in viata, ajung la aceeasi masura de curatie, de luminare si de fericire duhovniceasca (Ibidem).

 

(Parintele Cleopa-Lumina si faptele Credintei)

2 comentarii:

Mihaela Toilă spunea...

Mulțumesc pentru această postare profundă, care ne învață despre rugăciune și Sfânta Liturghie. Învățăturile Părintelui Cleopa sunt deosebit de valoroase și aduc o lumină asupra modului în care putem trăi o viață duhovnicească autentică. Este important să ne amintim că rugăciunea nu este doar o practică formală, ci un dialog viu cu Dumnezeu, iar învățăturile despre umilință și statornicie în rugăciune ne ajută să ne apropiem de El cu adevărat. Mă bucur că ai împărtășit aceste perspective cu noi! Eu am deprins un obicei de a mă ruga seara și dimineața.
Zi binecuvântată să ai!

din casuta noastra spunea...

Multe lucruri am invatat citind cartile parintelui Cleopa, la multe intrebari am primit raspuns. Ma bucur tare mult Mihaela ca aceasta postare ti-a mers la suflet. Eu dimineata reusesc sa ma rog mai bine, reusesc sa am acel dialog cu Dumnezeu. Seara, din cauza oboselii, din pacate mai alunec spre practica formala. Dumnezeu si Maica Domnului sa iti ajute sa pastrezi acest obicei.
Zi binecuvantata iti doresc si tie!