joi, 14 septembrie 2023

LA MUNTE

 LA SLANIC MOLDOVA (V)

Sambata, iar am avut mancarici la talpi si am pornit la drum. Am vizitat manastirea Magura Ocnei, manastire ce se afla in Targu Ocna si are hramul "Inaltarea Domnului". Manastirea a fost refacuta in perioada anilor 1990-1993, pe locul vechii manastiri construita intre anii 1750-1757, manastire ce fusese demolata de comunisti. O manastire de o frumusete extraordinara, la care se ajunge foarte usor. Drumul este asfaltat, e foarte bun, doar ca trebuie mers cu atentie pentru ca este pe o singura banda. Am avut senzatia ca suntem pe Transrarau. 






La plecare ne-am oprit la pangar pentru a lasa un bilet de pomenire si pentru mici cumparaturi.

De la Magura Ocnei am pornit spre manastirea Sfintii Imparati Constantin si Elena din satul Vermesti. Doamne, ce vedere minunata din curtea manastirii. Se vad ambele orase: Comanesti si Darmanesti.







Si pentru ca tot eram in zona si am trecut de multe ori pe langa indicator, am hotarat ca urmatoarea oprire sa fie la Barajul Valea Uzului. Desi apa are nivelul extrem de mic pentru ca a fost golit controlat intrucat se executa lucrari, tot este impunator si minunat. O constructie care iti taie rasuflarea, care te face sa spui "Jos palaria!" tuturor celor care au lucrat: proiectanti, muncitori, ingineri. Cata raspundere.






 La cativa kilometri, "ceva mai la deal", dupa cum ne-a spus un localnic, si afla Schitul Sfantul Efrem Sirul. Am mers si acolo sa-l vizitam.





Cam acestea au fost obiectivele zilei de azi, pentru ca la ora 14 trebuie sa fim in statiune la masa. Si stomacelele noastre spuneau acelasi lucru.

Dupa-amiaza am facut un ultim tur al statiunii, incheiat cu minunatul recital al fanfarei din Slanic Moldova.


Seara, am stat pe terasa pensiunii, la o cafea si o berica si am citit.

Pentru ca aceasta a fost ultima seara, pot sa spun ca aceasta zona a Moldovei m-a uimit. Curatenie peste tot. Unde intorci capul, pomi ingrijiti, curti de iti este mai mare dragul sa te uiti, casute frumoase, cochete, noi sau renovate. Am cautat “cu lupa” un gunoi pe marginea drumului si nu am gasit. Nu gasesti domnule o tigara, o cutie de bere sau de energizant. Nimic, nimicut. Muntii inca sunt acoperiti cu paduri, oamenii sunt mai amabili. M-a incantat si m-a uimit. Suntem convinsi ca vom reveni. Dumnezeu sa ne dea sanatate sa putem ajunge iar in aceasta zona pentru ca au ramas multe lucruri frumoase de vizitat.

 

Niciun comentariu: