joi, 7 septembrie 2023

CHIPUL LUI HRISTOS

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Sozont si ale Sfintilor Simeon si Amfilohie de la Pangarati, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 

CUM SA DEVENIM CHIPUL LUI HRISTOS PENTRU CEILALTI

             A fi loiali chemarii noastre de fii ai lui Dumnezeu presupune a trai imitandu-L pe Hristos, imitandu-I blandetea si smerenia. Trebuie sa-i iubim pe ceilalti oameni asa cum i-a iubit El, sa fim dispusi sa ne schimbam si sa restauram chipul Lui in noi – astfel incat ceilalti sa vada in noi lumina Lui.

            Sa cercetam cu atentie fiecare clipa, pentru a ne asigura ca imaginea, chipul lui Hristos, straluceste in noi atunci cand interactionam cu ceilalti. Daca simtim manie, furie, frustrare fata de unul dintre membrii familiei noastre sau fata de un coleg de serviciu, sa ne caim pe loc, chiar in acel moment in care constientizam acest lucru.

            Maine va fi prea tarziu – ziua caintei noastre trebuie sa fie ziua de astazi! Daca vedem o bunicuta intr-un magazin alimentar, careia nu-i ajung banii pentru a-si plati cumparaturile, s-o ajutam imediat, chiar in acel moment, si sa platim noi diferenta la casa. Daca vedem o tanara agresata de un barbat, sa intervenim atunci, in momentul acela, s-o aparam sau sa telefonam de indata la politie, fara intarziere.

            Slujbele liturgice, pravila personala de rugaciune si postul sunt componente ale vietii unui crestin practicant, dar, desi necesare, ele nu sunt sufieciente, daca dorim sa ne mantuim. Se cuvine sa ne consideram “paznicii fratilor nostri” – deoarece, daca nu ne iubim aproapele, nu vom mosteni Imparatia cerurilor. Sigur, numai Duhul Sfant ne poate aprinde iubirea de Dumnezeu in suflet, dar e necesar sa conlucram cu Duhul, deschizndu-ne inimile lui Hristos Domnul.

            Crestinismul nu este o cale usor de urmat. Oricine a auzit cuvintele Mantuitorului nostru, Care ne cere sa-i iubim pana si pe vrajmasii nostri, nu se poate sa nu-si dea seama car de grea este calatoria spre mantuire. Dar daca ne vom lua crucea in fiecare zi, in fiecare ceas, in fiecare clipa, ne vom birui firea cea cazuta si vom primi puterea de a-i iubi pe toti oamenii asa cum ne iubim pe noi insine. Iar in ceea ce priveste iubirea de Dumnezeu, ea va creste din ce in ce mai mult in inimile noastre, acolo unde sunt intiparite cuvintele Lui :”Eu sunt vita, voi sunteti mladitele; cel ce ramane in Mine si Eu in el, acesta aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic (Ioan 15,5)

 

(Dimineti cu Dumnezeu-Parintele Trifon)

Niciun comentariu: