sâmbătă, 23 septembrie 2023

CUVANT DE FOLOS

 Pentru rugaciunile Sfantului Proroc Ioan Botezatorul si ale Sfintelor Cuvioase Xantipa si Polixenia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 

“MAI INTAI IMPACA-TE”

 -Gheronda, daca fac vreo greseala din neatentie si nu-mi dau seama ca sa-i cer iertare surorii pe care am mahnit-o, mai pot comuinica cu Dumnezeu in rugaciune?

-Ca sa comunici cu Dumnezeu si sa afli odihna, trebuie sa fii cu luare-aminte la tine insati si sa ai trezvie, ca sa-ti dai seama de gresalele tale, sa te pocaiesti si sa ceri iertare. Altfel, chiar daca vei simti o oarecare bucurie in rugaciune, aceasta nu va fi o bucurie duhovniceasca. Nu vei avea inlauntrul tau intrariparea duhovniceasca care provine din partasia cu Dumnezeu.

-Gheronda, uneori, cand merg sa ma rog, am inlauntrul meu o neliniste.

-Daca ai neliniste launtrica sau iti simti inima invartosata, sa stii ca ai mahnit-o pe vreo sora si de aceea simti vinovatie. Daca ii vei cere iertare, nelinistea va disparea.

-Dar rugaciunea, Gheronda, nu poate alunga aceasta neliniste? Trebuie neaparat sa cer iertare?

-Asculta, daca ai mahnit-o pe vreo sora, nu poti rezolva problema aceasta numai cu rugaciunea, ci trebuie sa mergi sa-i faci metanie si sa-i ceri iertare. Daca nu-i vei face metanie surorii, chiar si trei sute de metanii de ai face in chilie, nu-ti folosesc la nimic. Aceste lucruri nu se rezolva astfel. “Mai intai impaca-te cu fratele tau”, spune Evanghelia, si dupa aceea adu darul tau. Numai daca nu o gasesti in acel moment, dar te-ai cait pentru greseala ta si esti hotarata ca, de indata ce o vei intalni, sa ii ceri iertare, numai atunci rugaciunea ta este primita la Dumnezeu.

-Gheronda. Daca am o neintelegere cu vreo sora, atunci cand merg in chilie, totusi ma linistesc si ma pot ruga. Insa, dupa aceea, cand o intalnesc pe sora, simt o raceala fata de ea si s-ar putea chiar s-o si evit.

-Asta n-o inteleg. Daca ai o neintelegere cu o sora, cum poti sa mergi la chilie si sa te linistesti? Daca nu-i faci metanie, cum te poti linisti si ruga? Daca ai fi avut inlauntrul tau pacea lui Dumnezeu, inima ti s-ar fi inmuiat dupa rugaicunea pe care ai facut-o in chilie si, de indata ce ai fi intalnit-o pe sora, ai fi socotit aceasta binecuvantare de la Dumnezeu si nu ai fi evitat-o.

-Gheronda, nu cumva imi indreptatesc greseala si din aceasta cauza pot sa ma rog?

-Ce rugaciune este aceasta? Numai atunci vine dumnezeiescul Har si omul poate comunica cu Dumnezeu, cand ia greseala asupra sa si spune “iarta-ma”.

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

Niciun comentariu: