marți, 26 septembrie 2023

DESPRE RABDARE

 Pentru rugaciunile Sfantului Voievod Neagoe Basarab si ale Dreptului Ghedeon, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 DESPRE INDELUNGA RABDARE SI DESPRE ASCULTARE

 Un om pe nume Evloghie, intalnind odata pe strada un sarac lipsit de maini si de picioare, s-a milostivit de el, l-a luat la el acasa si a fagaduit inaintea lui Dumnezeu:

-Doamne, in numele Tau il voi lua pe acest schilod si ma voi ingriji de el pana la moarte. Da-mi, rogu-Te, rabdare sa ii slujesc!

Au trecut cincisprezece ani. In tot acest rastimp, Evloghie il slujise pe schilod ca pe un parinte: il ingrijea in tot chipul, il spala, il hranea, il ducea dintr-un loc in altul – si traiau in dragoste, dar au patruns in inima schilodului manie si rautate impotriva lui Evloghie – si iata ca el, care fusese pana atunci atat de bland, a inceput sa-l ocarasca,si sa-l defaime in fel si chip pe Evloghie si, cu toate indemnurile si rugamintile acestuia, l-a adus in cele din urma la deznadejde.

“Ce sa ma fac? – cugeta Evloghie. Sa-l parasesc? Dar ma tem sa calc fagaduinta data lui Dumnezeu. Sa nu-l parasesc? Dar nu-mi da pace nici ziua, nici noaptea”. A hotarat atunci sa ceara sfatul marelui Antonie.

-Copiii mei – le-a zis Antonie -, se vede ca vrajmasul neamului omenesc zavistuieste dragostea voastra, fiindca amandoi veti muri curand si sunteti vrednici a primi cununi de la Dumnezeu. Acum grabiti-va si nu va tulburati de nimic, ca sa nu va gaseasca ingerul invrajbiti, si tineti minte cuvintele Domnului “Nimeni care pune mana pe plug si se uita indarat nu este potrivit pentru Imparatia lui Dumnezeu” (Lc 9,62)


(Apa vietii – 300 de istorioare cu talc duhovnicesc)

2 comentarii:

Daniela spunea...

Ce pildă frumoasă! Dumnezeu să ne dăruiască și nouă îndelungă răbdare în tot ceea ce facem, dar mai ales în a-l răbda pe aproapele nostru.

din casuta noastra spunea...

Doamne ajuta!🙏