miercuri, 27 septembrie 2023

DESPRE RABDARE

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti si ale Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

DESPRE INDELUNGA RABDARE SI DESPRE ASCULTARE

 Unui calugar ii placea vinul. Zi de zi impletea cate o rogojina, o vindea in asezarea din apropiere, iar banii capatati ii bea. A venit odata la el un frate, care a si ramas sa vietuiasca impreuna cu el. Noul venit si-a facut, de asemenea, obiceiul de a impleti o rogojiona pe zi. Calugarul o vindea si pe aceea, bea banii, iar fratelui ii aducea putina paine seara. Asa a facut vreme de trei ani, si fratele nu i-a zis nici macar o vorba. Iata insa ca odata fratelui i-a venit gandul sa-l lase pe batran, dar se indoia ca ar fi bine sa faca asta. Indata i s-a aratat ingerul si i-a grait:

-Sa nu-l lasi pe batran: maine vom veni dupa tine.

In ziua urmatoare, batranul cel neinfranat se pregatea iarasi sa mearga sa vanda rogojinile, dar fratele a inceput sa-l roage sa nu plece nicaieri in acea zi.

-Astazi trebuie sa vina la mine ingerii sa ma ia- a zis el.

Batranul a crezut ca glumeste si i-a raspuns:

-Fiule! N-o sa vina astazi, ca e tarziu; daca voiau, veneau de dimineata.

-Nu, parinte, nu, neaparat o sa vina! – si zicand acestea, fratele a adormit in Domnul.

Batranul s-a cutremurat si a plans cu amar:

-Vai mie, fiule! Multi ani am vietuit fara sa-mi pese de sufletul meu, pe cand tu in scurta vreme ti-ai mantuit sufletul, rabdand atatea din partea mea.

De atunci, batranul si-a biruit patima si s-a facut calugar iscusit.

(Apa vietii – 300 de istorioare cu talc duhovnicesc)

Niciun comentariu: