duminică, 10 septembrie 2023

CUVANT DE FOLOS

 Pentru rugaciunile Sfintelor Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  CAND DUMNEZEU PARE INDEPARTAT DE NOI

 In viata exista perioade cand ni se pare ca Dumnezeu e distant fata de noi sau chiar absent. De obicei, acestea sunt perioadele cand credinta noastra e slabita si cand ne straduim din rasputeri sa credem ca Dumnezeu nu ne-a uitat, sau poate chiar ne intrebam daca Dumnezeu exista cu adevarat. In traditia crestina din Occident, astfel de perioade se numesc deseori “noptile intunecate ale sufletului”. Dumnezeu pare foarte indepartat de noi, iar noi ne luptam sa ne pastram credinta.

In astfel de perioade, sa ne amintim ca Dumnezeu este mai aproape de noi decat propria noastra respiratie; asa-zisa Lui “absenta” e doar o impresie. Domnul Se foloseste de aceste perioade de timp pentru a ne determina sa ne consolidam relatia cu El. Cand ni se pare ca S-a indepartat de noi, El procedeaza la fel ca un parinte care-l invata pe copilul lui sa mearga singur; il aseaza in picioare si se deplaseaza la cativa metri distanta de el, incurajandu-l sa faca primii pasi singur. Daca, totusi, copilul se clatina sau se impiedica si e gata sa cada, parintele e pregatit sa-l ajute – insa acei primii pasi facuti de copil de unul singur sunt de mare folos pentru evolutia lui ulterioara.

De fiecare data cand va fi necesar sa lucram la relatia noastra cu Dumnezeu, harul Lui ne va intari, ajutandu-ne sa ne maturizam in cele ale credintei. Evolutia duhovniceasca nu poate avea loc daca noi nu vom simti nevoia prezentei lui Dumnezeu, pentru ca El nu ne va forta nici sa-L cautam, nici sa-L chemam. Constientizarea prezentei lui Dumnezeu in viata noastra va fi dobandita prin stradanii mari – dar, atat timp cat noi vom face ceea ce trebuie, harul Lui se va revarsa din belsug asupra noastra.

 

 (Dimineti cu Dumnezeu-Parintele Trifon)

Niciun comentariu: