joi, 7 septembrie 2023

LA MUNTE

 LA SLANIC MOLDOVA (II)

Statiunea linistita, placuta, vremea minunata si aerul curat, te imbie la tot pasul la odihna, plimbare scurta sau relaxare. Numai noi am avut mancarici la talpi si am pornit spre Bacau, cu ideea de a vizita obiectivele turistice din oras si din imprejurimile acestuia, hotarandu-ne sa incepem cu obiectivul aflat cel mai departe. Deci, prima oprire a fost la “Castelul Rosu” din localitatea Hemeius. Castelul se afla in curtea Directiei Silvice Bacau. Cand am vazut ca prietenul Waze ne-a spus, in mijlocul curtii Directiei Silvice ca “am ajuns la destinatie”, am trecut la planul B-intrebare localnici. Asa am aflat ca, intr-adevar Castelul se afla acolo, pentru ca Directia Silvica își are sediul in parcul Dendrologic, componenta a Ansamblului Castelului Cantacuzino-Pascanu. Am fost indrumati sa mergem pe una dintre micile alei. Am mers si l-am vazut. O splendoare arhitecturala, ce apartine in prezent Institului de Cercetari Silvice, insa nu mai este folosit de aceasta institutie (asa cum ne-a povestit domnul care ne-a indrumat sa mergem spre castel).

 

Sotul meu si-a dorit foarte mult sa viziteze Piatra Neamt, tot citind despre acest oras moldovean cate de frumos este. Asa ca, a spus ca, daca tot am facut jumatate de drum sa mergem la Piatra Neamt. Zis si facut. Drumul insa a fost obositor si aglomerat. Ajunsi in oras, nu am mai reusit sa ne bucuram de frumusetea lui. Intr-adevar, este un oras si curat. Ne-am tras sufletul pe o banca, servind o cafea fara cofeina si admirand cartierul respectiv.

 La intoarcere, am facut un mic ocol pentru a vizita Schitul Borlesti, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Mina. Biserica mare era inchisa, insa ne-am putut inchina in micul Paraclis de lemn, cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”.

 






Desi tarziu, in drumul nostru am intalnit un alt indicator cu manastirea Tazlau. Bineinteles ca am facut si aici un mic popas. Manastirea este in reconstructie, realizarea lucrarilor fiind pe final. Prin amabilitatea muncitorilor, am putut vizita manastirea pe afara. 





Tot dansii ne-au indrumat spre micul paraclis unde se desfasoara slujbele. Aici l-am intalnit pe parintele staret care ne-a spus ca pana la Cuvioasa Paraschiva spera sa reuseasca sa finalizeze lucrarile si sa sfinteasca biserica. Doamne, cat de frumos arata totul. Ce bine ar fi daca toate bijuteriile arhitecturale din tara ar fi restaurate. Dupa binecuvantarea primita de la parinte, am pornit direct spre pensiune. Am ajuns in jur de ora 18, rupti de oboseala si de foame, dar bucurosi de calatoria facuta, desi nu a fost ceea ce ne-am propus. Obiectivele turistice din Bacau raman pe lista, in asteptare, pentru o alta vizita in zona.

8 comentarii:

Corina spunea...

Cam lung drumul pentru o singura zi...
Ma bucur ca ati reusit sa vizitati cate ceva pe traseu si sa va incarcati sufletele de frumos.

din casuta noastra spunea...

Și lung și greu, dar a trecut. Te îmbrățișez.❤️

Andreea Napirlica spunea...

Totuși a fost un traseu frumos, chiar daca nu ați reușit să vedeți mai multe mănăstiri sau bisericile mari ale mănăstirilor vizitate!
Imaginile grăiesc de la sine!

din casuta noastra spunea...

Așa este Andreea. A fost frumos, însă de frumusețea lui ne-am dat seama abia a doua zi, după ce ne-am odihnit.🤗🤗

Andreea Napirlica spunea...

Da😊🤗🥰

Oana spunea...

Foarte frumoasă zi!

copilarim spunea...

Ce excursie frumoasa 💗
M-am bucurat si eu alaturi de voi.

din casuta noastra spunea...

Ma bucur tare mult ca ti=a palcut. Te imbratisez Rux😘😘