luni, 18 septembrie 2023

CUVANT DE FOLOS

Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Eumenie, episcopul Gortinei si ale Sfintei Mucenite Ariadna, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! 


MOBILIZARE PENTRU RUGACIUNE

-Gheronda, va fi razboi?

-Voi faceti rugaciune? Eu din primavara pana-n toamna fac mobilizare pentru rugaciune – fara zgomot -, ca sa ne miluiasca Dumnezeu si sa evitam mobilizarea si razboiul. Am avut o vestire (in anul 1983): “Faceti multa rugaciune, ca sa fie impiedicati turcii, doearece in duminica de 16 octombrie, intentioneaza sa ne loveasca.” Slava lui Dumnezeu ca pana scum ne-a pazit Maica Domnului; sa nadajduim ca ne va pazi si de acum inainte.

-Gheronda, acum, ca a trecut primejdia care urma sa se abata azi, sa ne mai rugam pentru aceasta?

-Exista, oare, pe lumea aceasta vreun loc unde sa nu fie razboi? Ce diferenta este intre “aici” si “acolo”? Si cei de “acolo”, unde este acum razboi, sunt fratii nostri. Nu ne tragem noi, toti oamenii, din Adam si Eva? Dar familia noastra s-a dezbinat. Unii sunt aici, altii sunt acolo. Cu ortodocsii siuntem frati si dupa trup si dupa duh, in timp ce cu ceilalti suntem frati numai dupa trup. Prin urmare, exista un motiv in plus pentru care trebuie sa ne rugam cu mai multa durere penntru aceia, deoarece ei sunt mai chinuiti.

-Gheronda, in aceasta vreme, cand Grecia trece printr-o situatie dificila, fac multa rugaciune cu metanierul, dar ma gandesc si la faptul ca mantuirea Greciei nu depinde de metanierul meu.

-Nu spun ca mantuirea Greciei depinde de metanierul tau, insa faptul ca te gandesti mereu la greutatile prin care trece Grecia, inseamna ca te doare pentru patria ta si ceri interventia lui Dumnezeu, singurul Care poate ajuta.

Sa va rugati sa ridice Dumnezeu oameni duhovnicesti, Macabei, pentru ca exista mare nevoie de astfel de oameni. A venit vremea sa se lupte binele cu raul, pentru ca faradelegea au facut-o lege si pacatul moda.

Patimile sunt paraziti care impiedica dumnezeiasca impreuna-vorbire. Daca nu sunt indepartati parazitii, cum va putea comunica omul cu Dumnezeu? La Transmisiuni, cand cineva avea parziti, ii spuneam: ”Semnalul tau “zero”, semnalul tau “unu”. Verificati si repetati; semnal neinteles”. Din pricina parazitilor nu se auzea celalalt. Trebuia ca semnalele sa fie mai sus de “trei”. La semnalul “cinci” se auzea foarte bine si comunicarea mergea ces. Altfel, striga, striga, dar nu se auzea, pentru ca nu era bine conectat. Trebuia ca mai intai sa conecteze emitatorul cu receptorul statiei lui si apoi sa se conecteze la aceeasi frecventa cu Centrul.

Tot asa si pentru a ne conecta cu Dumnezeu, trebuie sa reglam emitatorul nostru la dragoste si receptorul la smerenie, pentru ca sa ne auda Dumnezeu si sa-L auzim si noi. Aceasta este frecventa la care lucreaza Dumnezeu: Dragoste-Smerenie. Omul trebuie sa lucreze, pe cat ii sta in putinta, astfel incat sa prinda aceasta frecventa. Atunci va avea legatura cu Dumnezeu si mintea Lui va fi mereu la El. Fie ca sa dobanditi aceasta legatura dumnezeiasca! Amin.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte Duhovnicesti)

 

Niciun comentariu: