luni, 11 septembrie 2023

DESPRE LAMENTARE

A NE PLANGE INSEAMNA A CULEGE ROADELE AMARACIUNII

 Desi lamentarea pare un pacat atat de mic, incat parca nici nu am avea de ce sa ne agitam in legatura cu el, totusi ea are un impact negativ asupra sufletului nostru – pentru ca, atunci cand ne tot plangem de una si de alta, inseamna ca am cules fructele cele amare care vor distruge atat linistea noastra sufleteasca, cat si linistea celor din jurul nostru.

Daca vom refuza sa ne lasam prada lamentarilor, ne vom pastra pacea si linistea sufletului. Unii oameni considera ca a evita vaicarelile echivaleaza cu inrautatirea circumstantelor care ne supara, fiindca exact asta ni se va intampla daca vom ignora realitatile de ordin negativ din viata noastra – fara sa-si dea seama ca, atunci cand ne plangem, nu facem nimic altceva decat sa raspundem cu rau la rau, oferindu-le astfel duhurilor rele, care ne vrajmasesc, un motiv in plus de a se bucura.

Lamentarea nu va schimba nimic, ea va intari doar puterea raului care ne determina sa ne lamentam; daca insa vom intampina orice situatie dificila si neplacuta cu o reactie pozitiva si luminoasa, ii vom da inimii noastre puterea de a diminua forta negativitatii. Sa pastram deci, o atitudine pozitiva, alungand pacatul de a ne plange de circumstantele neplacute ale vietii noastre, si vom vedea cum toti cei din jurul nostru se vor destinde sufleteste si vor avea o asezare launtrica schimbata in bine, cu efecte tamaduitoare, care le vor risipi orice anxietate!

Prin urmare, sa trecem la actiune in loc sa ne lamentam ca ne merge rau. Sa ne concentram asupra felului in care putem schimba conjuncturile negative ce apasa asupra noastra si a celor din jurul nostru. Sa pornim in cautarea unor actiuni pozitive, care sa ne modifice perspectiva din care evaluam situatiile dificile. Nemultumitii, cei ce se plang mereu de ceva sau de cineva, nu vor reusi sa schimbe nimic cu invariabila lor negativitate. Vor reusi doar sa-i determine pe cei care-i asculta sa doreasca sa cheme un taxi care sa-i duca in cealalta parte a orasului.

 

 (Dimineti cu Dumnezeu-Parintele Trifon)

Niciun comentariu: