luni, 11 septembrie 2023

LA MUNTE

 LA SLANIC MOLDOVA (III)

Joi am pornit iar la drum. De data aceasta am pornit spre Comanesti si Moinesti, urmarind indicatoarele cu manastiri si obiective turistice. Primul indicator a fost spre schitul Sfantul Eftimie cel Mare. Vazand ca drumul este pietruit, am intrebat un localnic cum se ajunge la schit. Cum multa amabilitte, domnul ne-a raspuns ca schitul se afla la o distanta de 2 km, iar drumul este drum pietruit, drum de sonda, deci se poate ajunge usor. In baza informatiilor primite am pornit la drum. Tot drumul este prin padure, de stai si te intrebi daca nu cumva informatiile nu sunt foarte corecte. Si, la un moment dat, apare un luminis, iar in acest luminis splendoare de manastire. Odata cu noi a ajuns si parintele. Asa am aflat istoria schitului, dar si recomandari pentru alte manastiri. Schitul este amplasat pe un teren pe care dansul l-a achizitionat din banii personali. Pentru ridicarea schitului a fost ajutat de diversi credinciosi, dar si de diverse firme. Dansul si-a dorit sa ridice aici, la Ciresoaia, un schit pentru a aduce un omagiu, dar si pentru a se ruga pentru sufletele celor care au luptat eroic in vara anului 1917 impotriva trupelor inamice.

Mai sus de schit se afla “Masa Reginei”. Noi nu am ajuns, insa am aflat, tot de la parintele, ca acolo se afla o cruce, marcand locul unde Regina Maria a venit sa ii omagieze pe cei cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

 











Recomandarea parintelui a fost sa vizitam si schitul Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, precum si manastirea Diaconesti unde majoritatea maicutelor sunt tinere si absolvente de facultati.

Am pornit spre manastirea Diaconesti, facand un mic ocol la la schitul Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Aici totul este in constructie, asa ca am intrat, ne-am inchinat, am multumit Domnului si Maicii Sale pentru toate si am pornit mai departe. Aici slujeste parintele Amfilohie Branza.

 




Ajunsi la manastirea Diaconesti, am intrat in biserica, ne-am inchinat la icoana Maicii Domnului – Vitamarissa - “Altarita” (cea din altar), la Icoana in care se afla Sfanta Cruce, precum si la icoanele sfintilor.

 




Vazand ca zabovim la icoana Maicii Domnului, maicuta care se ocupa de biserica s-a apropiat si ne-a povestit despre aceasta icoana. Originalul acesteia, ca si Crucea lui Constantin cel Mare, se afla in muntele Athos, la manastirea Vatoped. Copii ale acestor icoane au fost aduse, de curand, de parintele Efrem Vatopedinul.

Maicuta ne-a povestit faptul ca icoana si Crucea lui Constantin, au stat, vreme de 70 de ani intr-o fantana. Intemeietorul manastirii Vatoped, ierodiaconul Sava, a aruncat in fantana cele doua odoare si o lumanare, pentru a le ascunde de atacul piratilor arabi. Dupa 70 de ani, fiind foarte batran, a revenit la manastire si le-a aratt monahilor unde este ingropata icoana si crucea. Cand au sapat lallocul aratat de ierodiaconul Sava, au gasit, icoana si crucea ca pluteau deasupra apei fiind intacte, prin purtarea de grija a Maicii Domnului, iar lumanarea ardea fara a se fi mistuit.

Din biserica discutia noastra a conntinuat afara, la un pahar de suc si o prajiturica, astfel incat nu am stiut cand au trecut 3 ore. Manastirea are un pangar foarte bine aprovizionat asa ca, bineinteles nu am plecat fara a achizitiona cate ceva. Cel mai mult m-am bucurat de cartile de poezii pentru copii. Textele si desenele acestor carti sunt create de maicutele de aici. Cand am plecat de acolo am simtit ca plutim, aveam o stare minunata, dar si o fomica destul de puternica, asa ca drumul a fost direct spre statiune si la masa. Seara am rasfoit cartile cumparate, iar cele de poezii m-au incantat foarte mult. Abia astept sa le citesc impreuna cu nepotelul.




3 comentarii:

Daniela spunea...

Ce timp binecuvântat ați avut, Ioana.
Mulțumim pentru împărtășire!
Așadar, ați început să adunați cărți pentru biblioteca nepoțeilor... Minunat!
Am citit și eu o parte din poezii. Sunt superbe.
Să-mi spui, te rog, cum este "Prințesa simplitate". Autoarea îmi place foarte mult.

copilarim spunea...

Cat de frumos si linistitor !!!! 🙏

din casuta noastra spunea...

Intr-adevar a fost un timp minunat Daniela. Daa, adunam si citim. Sper sa reusesc sa o citesc inr-o duminica. Si iti spun sigur parerea mea, desi sunt convinsa ca imi va place.
Asa este Rux. Am simtit ca ne-am relaxat.