luni, 30 martie 2020

BUNATATI


Nu mai cumpar paine


De foarte mult timp imi doresc sa nu mai cumpar paine. Mai ales ca am si robotul pe care mi l-am dorit pentru a framanta, parca nu se merita sa tot mancam painea din comert, plina de tot felul de chimicale.
De la inceputul lunii februarie tot caut retete de paine. Si gasesc una mai sofisticata decat alta, incat am senzatia ca in fiecare zi nu voi face altceva decat sa coc cate o paine. Insa, tot cautand si cautand am dat peste blogul Iulianei. Si pentru prima data am intrat pe paine rapida cu iaurt si seminte.
Am citit postarea ei si, cand am vazut ca si ea este la inceput si fara experienta, atunci am prins curaj si am facut painea cu iaurt si seminte. Pentru ca in zilele de frupt, nu-mi lipseste din casa laptele batut, am inlocuit iaurtul cu lapte. Doamne, ce bucurie pe mine, cand am scos din cuptor prima paine. Nu are un aspect extraordinar, dar este delicioasa. Si care paine, fie vorba intre noi, Iuliana are dreptate, nu dureaza decat 10 minute sa fie facuta, restul fiind treaba cuptorului. Deci, pentru zilele de frupt am gasit rezolvarea: aceasta painica delicioasa cu iaurt.
Numai ca postul s-a apropiat cu pasi repezi si aceasta painica nu am mai putut sa o fac. Ce este de facut? Inapoi la blogul Iulianei. De data asta, am ales painea de casa simpla, cu ulei de masline. Un deliciu, care a devenit painea casei.
La inceput a iesit mai bronzata (nu ca nu s-a mancat toata) insa, usor-usor, am invatat sa o fac, iar acum chiar iese o paine super. Pentru mine si sotul meu fac o paine de 500 gr o data la doua zile. Si cand ma gandesc ca pentru noi doi cumparam catre 2 paini in fiecare zi. Ohooo, ce diferenta.




painica 500 gr faina.


painica dintr-un kilogram de faina.

 Reteta este urmatoarea (asa cum am invatat de la Iuliana):


Ingrediente: 500 gr faina, 300 ml apa usor calduta, 25 ml ulei, 10 r sare si 7 gr drojdie granule.

Mod de preparare: Pun vasul robotului pe cantar, cantaresc toate ingredientele, dupa care pornesc robotul pe viteza 3 si las la framantat 15 minute. Dupa acest timp, infasor in folie vasul robotului si las aluatul la crescut pe masa din bucatarie pana cand isi dubleaza volumul (bucataria este orientata spre sud, bate soarele si este cald). In aproximativ 45 de minute aluatul este crescut. Dau drumul la cuptor la 240 gr si pun o cratita cu apa in cuptor. Scot aluatul din vasul robotului, il impaturesc in trei, ii dau forma rotunda si il las la crescut in tava in care am pus hartie de copt, pana cand clocoteste apa din vasul din cuptor. Crestez painea, o pun repede la cuptor si o las 15 minute. Dupa acest interval scot vasul cu apa, pun deasupra painii folie de aluminiu (pentru ca altfel cuptorul meu arde partea de deasupra), scad temperatura la 220 grade si o mai las in jur de 20 minute. O scot pe un gratar si o las sa se raceasca.


Dar, iata ca vremurile imi aduc o noua provocare. Ce ma fac daca raman fara drojdie (deocamdata am rezerve, dar este mai bine sa previn)? Cum se obtine maiaua? Cat de complicat este a face paine cu maia? Sunt intrebari la care tot caut raspunsuri, insa din ceea ce gasesc, nimic nu-mi inspira incredere ca voi reusi. Mai caut, trebuie sa ma lamuresc cumva.

Niciun comentariu: