miercuri, 21 iulie 2021

TREZIRE DUHOVNICEASCA

 

Diavolul face totul pentru ca omul sa nu se foloseasca duhovniceste

 

Diavolul este maestru. Daca, de pilda, ii aduce unui om duhovnicesc un gand rusinos in timpul Sfintei Liturghii, acela il va pricepe, se va trezi si il va alunga. De aceea ii aduce un gand duhovnicesc.”In cartea cutare, ii spune, scrie aceasta despre Sfanta Liturghie”. Dupa aceea ii va atrage atentia, de pilda, la polieleu. Se va intreba, cine, oare, l-a facut. Sau ii va aduce aminte de vreun bolnav pe care trebuie sa mearga sa-l vada. „A! Ce inspiratie mi-a venit in timpul Sfintei Liturghii”, isi spune. Acela insa este diavolul care se strecoara inauntru, iar omul intra in discutie cu gandul adus de el. Cand aude pe preot spunand: „Cu frica...., numai atunci isi da seama ca s-a terminat Sfanta Liturghie, iar el n-a participat deloc la ea. Iata si aici, in biserica, merge paraclisiera si aprinde lumanarile de la policandru si am observat ca pana si pe oamenii mari ii distrage vicleanul si casca gura la sora cum aprinde lumanarile. Lucrul acesta este cu desavarsire copilaresc. Numai copiii cei mici se bucura de asa ceva si spun: ”Le-a aprins!”. Adica aceasta se justifica pentru copiii cei mici, iar nu pentru oamenii mari. Si, desi stim ca trebuie sa evitam miscarile in timpul Sfintei Liturghii, ispititorul poate pune intr-un moment sfant pe o sora sa rasfoiasca foile de la strana si astfel pricinuieste zgomot, distragand pe ceilalti. Aud „fas-fas”, „Ce se intampla?”, imi spun, si astfel mintea fuge de la Dumnezeu si se bucura aghiuta. De aceea sa luam aminte sa nu ne facem pricini de distragere a atentiei celorlalti in timpul slujbei, caci pricinuim paguba oamenilor si nu ne dam seama. Sau sa spunem ca urmariti o citire. Cand citetul ajunge la punctul cel mai sfant, prin care se vor ajuta oamenii, atunci sau se va tranti usa cu putere de la curent, sau va tusi cineva si li se va distrage atentia si nu se vor folosi de acel cuvant sfant. Si astfel isi face aghiuta treaba lui.

O, daca l-ati vedea pe diavolul cum se misca! Nu l-ati vazut si de aceea nu pricepeti unele lucruri. Face totul pentru ca omul sa nu se foloseasca duhovniceste. Am observat aceasta la Coliba, atunci cand vorbesc. Cand ajung exact in punctul care vreau, cel mai sensibil, ca sa se foloseasca cei ce aud, atunci sau se face un oarecare zgomot sau vin altii si ma intrerup. Diavolul ii pune mai inainte sa caste gura la Schitul de vizavi sau sa priveasca altceva si randuieste sa vina la momentul cel mai important al discutiei. Ca sa schimb subiectul si sa nu se foloseasca cei carora le vorbesc. Pentru ca atunci cand incepe discutia, stie diavolul unde va duce si, deoarece vede ca se va pagubi, trimite pe cineva exact in momentul cel mai sensibil ca sa ma intrerupa. “Hei, Parinte, pe unde sa intram?”, striga. “Luati rahat si apa si veniti pe acolo!”, le spun. Altii intra in curte exact in clipa aceea si ma intrerup, pentru ca trebuie sa ma scol si sa-i intampin. Altii vin dupa aceea si iarasi trebuie sa ma scol, sa-I intreb:”De unde sunteti?” etc. si astfel sunt nevoit s-o iau din nou de la inceput, sa spun iarasi pilda ce-am inceput-o. dar de indata ce incep, striga de jos altul: ”Ei, Parinte Paisie, unde esti? Pe aici e poarta?”. Hai, scoala-te din nou….Mai, si diavolul acesta!

Intr-o zi mi-a facut aceasta de sase-sapte ori pana cand am fost nevoit sa pun cateva….santinele. “Tu stai acolo si vezi sa nu vina nimeni, tu stai aici, pana ce-mi voi termina treaba”. De sase-sapte ori sa incepi o intreaga istorie, sa ajungi la punctul unde se vor folosi, si diavolii iarasi sa faca scene!

Mai, ce face vrajmasul! Mereu invarte butonul la alta frecventa. Indata ce nevoitorul este gata sa se foloseasca de ceva, pac!, ii invarte butonul in alta parte si uita de sine prin ceea ce ii da acela. Isi aduce aminte de ceva duhovnicesc? Tac!, ii aduce aminte de altceva. Il face sa se dea de-a berbeleacul. Daca omul ar invata cum lucreaza diavolul, s-ar elibera de multe lucruri.

-Parinte, dar cum sa invete?

-Sa se observe pe sine insusi. Daca cineva se observa pe sine, invata. Vezi, ciobanii sunt cei mai buni meteorologi pentru ca observa norii, vantul.

 

(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: