CREMA DE ZAHAR ARS-DELICIUL COPILARIEI
Ieri, cand a iesit de la
ore, baiatul meu m-a sunat si mi-a spus ca ii este pofta de crema de zahar ars,
asa ca aseara m-am delectat facand aceasta minunata prajitura, pe care nu o mai
facusem de foarte mult timp, desi se face usor, este gustoasa si sanatoasa.
Si, pentru ca sa vedeti ca
am dreptate, va spun si voua reteta.
8 oua mari;
200 gr zahar;
1 litru lapte rece;
esente dupa gustul fiecaruia;
150 gr zahar pentru ars.
Mod de preparare:
Intr-o cratita emailata de 2
litri se caramelizeaza zaharul pana devine lichid si capata o culoare maro
deschis. Se da cratita la o parte si, cu mare grija se roteste astfel incat
zaharul ars sa se imprastie pe peretii cratitei, dupa care se lasa la racit.
Intre timp, intr-un castron,
se pun ouale intregi si zaharul si se bat cu telul pana cand se sparge albusul
si se faca foarte putina spuma. Se adauga laptele rece si esentele (eu am pus
esenta de vanilie si un plic de nes caffe). Se ia cratita si , daca zaharul nu
s-a crapat, se pune cu fundul in apa rece (atentie sa nu intre apa in cratita).
Dupa ce zaharul a crapat se adauga amestecul de lapte si oua. Cratita cu
amestecul se pune intr-o tava inalta in care s-a pus apa rece si se da la
cuptor aproximativ 1 ora. Dupa circa 30 minute se verifica apa din tava ca nu
cumva sa clocoteasca. In situatia in care aceasta clocoteste se adauga apa
rece.
Crema de zahar ars este gata
in momentul in care, daca inclinam cratita, aceasta se dezlipeste de pereti si
ramane ferma.
Se scoate din cuptor, se
lasa sa se raceasca, apoi se pune o farfurie deasupra cratitei si se rastoarna
printr-o miscare iute si ferma (se poate lasa in cratita si se portioneaza).
Eu aseara am facut reteta
folosind jumatate din cantitati.
Pofta buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu