luni, 19 februarie 2024

RUGACIUNEA PENTRU LUME

 Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea pentru cazuri concrete si pentru toata lumea

- Gheronda, ma mahnesc cand vad ca se sfarseste slujba, iar eu nu m-am putut ruga din pricina moleselii.

-Ca sa alungi moleseala, sa te gandesti la ceva care sa-ti starneasca interesul duhovnicesc.

-Dar exista oare, Gheronda, vreun interes mai mare decat cel pentru durerea lumii?

-Dam dar dar nu te ajuta daca te gandesti la durerea lumii in general si nedefinit. Sa te gandesti la cazuri concrete de oameni care au mare nevoie, asa incat sa te doara si astfel rugaciunea ta sa se faca din inima. Gandeste-te la un caz pentru care te doare mai mult, apoi indreapta-ti atentia si spre alte cazuri. Sa spunem ca intr-un razboi sunt multi raniti. Bine este sa-i poti simti pe toti, chiar si fara sa-i vezi. Iar daca nu poti sa-i simtifara sa-i vezi, mult mai mult te va ajuta cand il vei vedea pe unul care si-a taiat putin degetul. Atunci sa-ti spui: “inchipuieste-ti ca acest sarman sa fie mutilat; sa i se fi taiat mainile sau picioarele! Si cati oameni nenorociti nu sunt cu mainile sau picioarele taiate!”. Pentru ca una este sa afle cineva ca a deraiat un tren si alta sa vada inaintea ochilor un intreg tren deraiat si o multime de victime. Cand te rogi pentru o anumita problema care te doare, te ajuti si tu insuti, il ajuti si pe aproapele tau.

- Gheronda, cand suna clopotelul in vremea Proscomidiei, mentionez cazuri generale, de pilda, vaduve, orfani, parasiti, dar nu le pomenes numele. Este bine?

-Si eu fac la fel. Dar sa te rogi cu durere. Iar preotul nu ete de ajuns sa scoata particele la Proscomidie si sa citeasca numele formal, ci trebuie sa se roage pentru fiecare cu durere. Fanad asa, va vedea minuni. Odata au dus un demonizat la un preot si l-au rugat sa savarseasca Sfanta Liturghie. Cand a fost sa-l pomeneasca la Proscomidie, inainte de a scoate particica pentru el, preotul a spus cu multa durere: “Doamne, vezi cat de mult sufera faptura Ta. Slobozeste-o de inraurirea demonului. “Pomeneste, Doamne, pe robul Tau….”. atunci demonul nu a mai putut suferi si a iesit.

-Gheronda, ajuta mai mult sa se roage cineva pentru o singura problema mai multa vreme sau sa treaca de la o problema la alta si in felul acesta sa simta durerea intregii lumi?

-De ce sa se ocupe numai de o problema? Sa se ocupe de mai multe; de una, de alta, si tot asa, neincetat. Iar dupa aceea sa cugete in general la durerea lumii si sa se roage. Felul acesta de a te ruga Il misca pe Dumnezeu, pentru ca are noblete in el.

- Gheronda, ce sa cerem in rugaciunea noastra pentru toata lumea?

-Sa ne rugam ca toti sa dobandeasca Raiul. Hristos S-a jertfit ca sa se mantuiasca toti oamenii, si cei care sunt aproape de El si cei care sunt departe. Asadar, sa ne rugam ca toti sa-L cunoasca pe Dumnezeu, sa-L iubeasca, sa se faca placuti Lui si sa se mantuiasca; sa ajunga toti in Rai. Cineva spunea: “Dumnezeul meu, eu am trait Raiul de aiaic, de pe pamant. Du-ma pe mine in iad, iar pe fratele meu baga-l in Rai.”. Dar si in iad de va merge un astfel de om, cu marea lui dragoste, care il va insoti si in iad, cred ca va transforma acea mica bucatica din iad in Rai, deoarece acolo unde exista dragoste, acolo este Hristos, iar acolo unde este Hristos, este Raiul.

 

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: