vineri, 23 februarie 2024

RUGACIUNE PENTRU ADORMITI (II)

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Policarp, episcopul Smirnei si ale Sfintei Gorgonia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sa ne rugam mereu pentru cei adormiti

- Gheronda, la gropnita trebuie sa arda candela?

-Da, este un prinos adus celor adormiti. Chiar si numai o lumanare daca aprindem pentru sufletul unui adormit, il ajuta mult.

Mereu sa ne aducem aminte de cei adormiti si sa ne rugam pentru ei. Sa nu uitam sa ne rugam pentru sufletele lor, ca sa afle odihna. Eu, de fiecare data cand am Dumnezeiasca Liturghie la Coliba, fac si parastas pentru toti mortii ale caror “nume nu au fost pomenite”. In Sfantul Munte, la manastiri, vineri seara savarsesc parastas cu coliva pentru cei adormiti, iar sambata dimineata fac Utrenia in biserica cea mare, apoi Dumnezeiasca Liturghie la bisericuta cimitirului. Acolo, la cimitir depunem armele. De la aceasta “casa” vom merge la cealalta.

- Gheronda, cum sa ma rog pentru cei adormiti?

-Sa spui in general:”Dumnezeule, odihneste sufletele adormitilor robilor Tai, iar daca-ti vine in minte vreun nume al unuia ce a adormit sau daca afli ca a murit de curand vreun cunoscut sau un necunoscut, pomeneste-l cu aceeasi rugaciune.

Este bine sa ne aducem aminte mai intai de adormiti care au mai multa nevoie,  apoi de toti cei care au mai putina nevoie, iar la sfarsit de cei cunoscuti. Eu, desi niciodata nu ma gandesc la parintii mei, daca se intampla sa fiu obosit sau nu am vreme sa fac rugaciune in general pentru cei adormiti, ii vad in somn pe parinti. Si aceasta pentru ca, atunci cand ma rog pentru cei adormiti in general, se folosesc si ei si se bucura, in timp ce atunci cand nu ma rog, sunt lipsiti de aceasta mangaiere. Daca sarmanii adormiti se folosesc din neinsemnatele rugaciuni pe care le facem, atunci ar trebui ca pe noi, calugarii, sa ne jupoaie si sa ne sareze de vii daca nu ne rugam pentru ei.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: