miercuri, 21 februarie 2024

RUGACIUNE PENTRU BOLNAVI

Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Timotei si ale Sfantului Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea pentru bolnavi

- Gheronda, acum, cand sunt bolnava, ce lucrare duhovniceasca sa fac?

-Cat poti, sa canti incet sau sa spui Rugaciunea lui Iisus si sa ceri de la Dumnezeu sanatate pentru tine si pentru ceilalti oameni, pe care, acum, ca esti bolnava, ii intelegi mai bine. Acum ai toate conditiile pentru rugaciune, chiar si durerea, care este conditia principala ca sa te rogi cu durere pentru cei indurerati si pentru ca rugaciunea ta sa fie din inima. Aceasta si este lucrarea principala a monahului. Daca vei intelege aceasta, nu te vei mahni, ci te vei ruga neincetat, multumin d lui Dumnezeu.

- Gheronda, unii oameni trimit la diferite manastiri nume de bolnavi, ca sa fie pomeniti.

-Este bine, insa nu ajunge numai atat. Trebuie sa se roage si ei insisi, dar sa le spuna si bolnavilor sa faca rugaciune. Nu trebuie sa-si odihneasca gandul ca au trimis numele lor la manastiri.

-De ceva vreme, Gheronda, imi vine sa-L rog pe Dumnezeu sa-l ia pe fratele meu la El, caci se chinuieste din pricina infirmitatii lui.

-Nu-I propune tu solutii lui Dumnezeu. Incredinteaza-I Lui problema aceasta. Dumnezeu stie folosul copilului Sau si, ca un Parinte iubitor, va actiona ca atare.

- Gheronda, cum faceti rugaciune pentru un bolnav a carui viata este in primejdie?

-Ma straduiesc sa fac tot ce pot cu rugaciunea si cu asceza, dupa care las totul in mainile lui Dumnezeu, Care este din fire bun.

- Gheronda, de vreme ce Dumnezeu cunoaste ce ii este de folos fiecarui bolnav, de ce mai este nevoie ca noi sa ne rugam pentru bolnavi?

-Noi suntem datori sa-L rugam pe Dumnezeu si, daca sanatatea sau prelungirea vietii este pentru mantuirea sufletului sau, Bunul Dumnezeu indata va ajuta. Daca insa nu-L vom ruga, evolutia bolii va decurge firesc.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Un comentariu:

Luiza spunea...

Dumnezeu sa aiba mila de toti bolnavii!
Imi place mult colecția Cuvinte duhovnicesti a Sf Paisie.