joi, 1 februarie 2024

MINUNILE SFINTILOR

 Pentru Inainte-praznuirea Intampinarii Domnului si pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Trifon si ale Sfintelor Mucenite Perpetua si Felicitas, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

MINUNILE SFINTILOR

-Gheronda, imi este frica cand fac ascultare singura la arhondaric.

-Sa faci rugaciune cu siragul de metanii la Hagiefendi (este vorba chiar de staretul Paisie), ca sa se intoarca hotul sa-ti ceara iertare.

-Eu, Gheronda, ma tem de demoni.

-Sa-l rogi pe Hagiefendi sa-i faca sa nu mai miste.Ce zici? Oare nu poate?

-Cum sa nu poata, Gheronda?

-Stii ca a blocat o masina? Soferul uitase cheile in usa masinii si i-au furat-o hotii. De indata ce soferul l-a chemat in ajutor pe Sfantul Arsenie, masina s-a oprit in mijlocul drumului si astfel hotii au fost nevoiti s-o paraseasca si s-o ia la fuga.

- Gheronda, medicii mi-au spus ca trebuie sa fac operatie la cap.

-Mergi si loveste-te cu capul de sfantul Cap al Sfantului Arsenie. Nu ai vazut cum i-a rezolvat Sfantul problema celeilalte surori? A facut interventia fara bisturiu si fara sa-si dea seama chiar ea insasi. Slava lui Dumnezeu! nu te indoi ca te va ajuta si pe tine.

Sfantul Arsenie ajuta. Un medic m-a rugat sa ma rog pentru fetita lui care este bolnava. L-am rugat pe Sfantul Arsenie si a ajutat-o putin. Sa va rugati si voi cu siragul de metanii, ca sa savarseasca Sfantul minunea, astfel incat oamenii de stiinta sa cunoasca dumnezeiasca stiinta a lui Dumnezeu si sa slavaeasca Numele Lui. Minunea este o taina. Se traieste doar, nu se eplica; mintea nu o poate talcui.

- Gheronda, astazi oamenii nu mai au atata elvavie la Sfinti cum aveau pe vremuri.

-Mai demult si cei care spuneau ca sunt necredinciosi credeau totusi in sinea lor in Dumnezeu. imi aduc aminte ca in vremea cand erau italieni in Konita, a luat foc padurea si s-a raspandit zvonul ca italienii l-au aprins pentru ca locuitorii din Konita sa mearga sa-l stinga si astfel sa-i prinda. Cand locuitorii au auzit aceaasta, s-au imprastiat si au lasat padurea sa arda. Italienii au mers in Konita si l-au gasit pe primar, care era necredincios, si l-au intrebat: “Unde sunt oamenii?”. “La treburile lor”, a spus primarul. “De ce nu au mers sa stinga focul?”, l-au intrebat aceia. “A, pentru astfel de cazuri noi il avem pe Sfantul Nicolae (Mitropolia Konitei cinsteste pomenirea Sfantului Nicolae). Si in acea clipa, desi mai inainte nu era nici un nor pe cer, s-au adunat niste nori si a inceput sa ploua torential. Cand au vazut minunea, italienii s-au temut.

- Gheronda, exista vreun Sfant care sa nu faca minuni?

-Este treaba lui Dumnezeu ca un Sfant sa faca sau sa nu faca minuni. Insa cele mai multe minuni ale Sfintilor raman necunoscute.

Nimic nu este greu pentru Dumnezeu si pentru un Sfant care are indraznire la Dumnezeu. Hristos a spus: “Va voi da putere sa faceti minuni mai multe si mai mari decat am facut Eu”. Acest cuvant al lui Hristos arata si smerenia Sa si bogatia de Har pe care ne-o da. Este miscatoare smerenia lui Hristos, caci a dat Sfintilor Harul si puterea de a invia chiar si morti, precum El insusi a facut.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: