sâmbătă, 24 februarie 2024

MICII CREATORI

 IN VIZITA LA "MOARA DE HARTIE"

Daca este sâmbătă, este ziua în care ne întâlnim cu copiii de la Centrul Educațional al Parohiei Sfântul Gheorghe Nou din Ploiesti pentru a crea lucruri frumoase. Deși ne place mult sa meșteșugarim, de data aceasta am fost la "Moara de Hârtie-Satul Meșteșugarilor" din Comana pentru a vedea cum lucrau vechii meșteșugari.

Azi, la "moara de hartie" a fost deschisa o expoziție de mărțișoare realizate manual. Pe langa expoziție, copiii au aflat lucruri interesante despre tipar și modul cum se produceau cărțile cu ani în urmă: tipărire, legare, etc.






Toate utilajele sunt funcționale și, cu ajutorul lor se obțin agende, cărți, etc, din hârtie reciclata.

Pe urmă au aflat cum se poate recicla hârtia și ce se poate obține din hârtia reciclata. Bineînțeles, cu tehnica din vechime.

Copiii au avut ocazia de a cunoaște o parte din  vechile meserii, nu doar cu ajutorul exponatelor. Au avut ocazia să vadă cum se țese, cum se obțin diverse produse din papura. In timp ce lucrau, bunicuțele simpatice le și spuneau cum trăiau oamenii înainte.

La final, copiii au participat la ateliere. Trei fetițe au ales să facă mărțișoare cusute pe lemn, iar ceilalți copii au ales să realizeze mărțișoare prin tehnica origami.





Înainte de a porni la drum, am servit cate o plăcintă gătită cu drag de doamnele de la "Bucătăria Dealul Morii". Este prima dată când am văzut "meniu in așteptare".

Cu bucurie in suflet am pornit spre casa, nu inainte de a face un scurt popas la Mănăstirea Comana. Aici, un călugăr in vârsta, foarte simpatic, le-a povestit copiilor despre Mănăstire în cuvinte simple, presărate cu mici glume, pe înțelesul lor. La final, dragul calugar a însoțit copilașii la magazinul mănăstirii și le-a dăruit cate o iconița. Înainte de a pleca, aceștia i-au mulțumit simpaticului călugăr pentru tot și l-au îmbrățișat.

Cu toți am petrecut o zi minunata.

De fotografii s-a ocupat tăticul unei fetițe.

4 comentarii:

copilarim spunea...

Ce exrcursie minunata - mi-a adus aminte de scoala primara si o mica excursie la muzeul Golesti, din apropiere, inainte de anii 90. de fapt de 89. Cumva toata povestea de azi mi-a amintit de cum erau lucrurile pe atunci pentru noi - mi-am reamintit cum am vizitat muzeul satului, cum ni s-a povestit despre istorie, pe intelesul nostru si cum la final am facut un moc popas ca sa mancam (pachete de acasa :D).

Cred ca a fost fascinant - sa vezi cum se pot folosi acele ustensile si cum poti s afaci hartie artizanala si nu numai. Plus martisoarele.. wow. Si vizita la Manastire - cat d efrumos!!!

Pupici

din casuta noastra spunea...

Rux, totul a fost minunat. Ne vom intoarce pentru a participa la ateliere, pentru a lucra cu hartia.
O seara frumoasa.

oanaroxana.ro spunea...

Ce interesant!!! O experienta nemaipomenita!!

din casuta noastra spunea...

Oana, cand ajungi in zona cu Dia, sa mergeti pentru ca va fi foarte incantata.