marți, 13 februarie 2024

POVESTIRE

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Martinian, arhiepiscopul Antiohiei, ale Sfantului Apostol Acvila si sotia sa, Priscila si ale Sfantului Ierarh Evloghie, patriarhul Alexandriei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SPERJURUL

(Juramantul fals, mincinos, nedrept)

Un negustor din Breslau (denumirea germana a orasului polonez Wroclaw) voind sa faca o calatorie si avand multi bani in locuinta sa, ruga pe stapanul casei sa-i pastreze pana se va intoarce. Stapanul fagadui bucuros. Dar cand negucstorul se intoarse si ceru banii inapoi, celalalt spuse ca n-a primit nimic, asa ca negustorul trebui sa-l cheme in judecata in fata tribunalului. Proprietarul casei, fiind pus sa jure, dadu usierului sa-i tina bastonul, mai inainte de a jura. In acest baston care era gol pe dinauntru, el ascunsese banii negustorului si l-a dat usierului, crezand ca daca in timpul juramantului, banii sunt in mana altuia, el poate jura cu mana pe constiinta ca n-are banii negustorului. Este usor de inchipuit, cat de indignat a trebuit sa fie negustorul, vazand cum acel om jura stramb, fara rusine si teama de Cel de Sus. Dar pedeapsa lui Dumnezeu nu a intarziat. Proprietarul casei fu achitat (liberat) si pleca din tribunal, insa in timp ce cobora treptele tribunalului fiind tulburat de juramantul pe care-l facuse se impiedica in baston, se rostogoli pana la ultima treapta a scarilor, rupandu-si piciorul.

Tocmai atunci i se rupse si bastonul si iesira la iveala banii ascunsi. Toti cei de fata au ramas uluiti si ingroziti, cat de repede si de tare a pedepsit Dumnezeu pe cel care a jurat stramb.

Faptul acesta este un fapt adevarat petrecut in orasul Breslau si se face amintire de el intr-un bazorelief, sapat pe piedestalul unei statui a Dreptatii chiar pe scarile tribunalului, unde se poate vedea si in ziua de azi.

(Istorioare moral-religioase)

Niciun comentariu: