luni, 26 februarie 2024

POVESTIRE

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Porfirie, episcopul Gazei si ale Sfintei Mucenite Fotini Samarineanca, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 TESTUL

In tot timpul anului mitropolitul Iosif ajuta elevi si studenti de toate varstele, fara alegere. Le dadea hrana, le platea taxele scolare, le dadea bani de cheltuiala. Sustinea studenti din salariul sau in tara si peste hotare. Sala de mese de langa bucataria mitropolitului era adevarata cantina de scoala. La sfarsitul anului insa, fiecare era dator sa-i infatiseze situatia scolara. Pentru cei ce se distingeau la invatatura, trimitea pe mosul Alexandru sa le cumpere cate un rand de haine bune si carti, drept premiu. Iar pentru cei ramasi repetenti, dadea ordin economului sa le puna o paine in traista si sa-i trimita acasa.

Odata a venit la mitropolit un student si i-a zis:

-Suntem trei studenti de la tara si stam toti cu chirie intr-o camera mica cu un singur pat. Suntem nevoiti sa dormim cate unul pe rand. Acum nu avem bani sa platim taxa la scoala si gazda. Va rog, dati-ne un mic ajutor.

Mitropolitul dupa ce i-a dat de mancare, a trimis pe diaconul sau, Varlaam, sa vada care este adevarul. Apoi l-a trimis din nou cu bani pentru un an de zile.

-Iata, a spus dicoCnul, va trimite mitropolitul cate 300 lei pentru fiecare, sa puteti continua studiile.

(Patericul romanesc- Mitropolitul Iosif Naniescu -Patericul adolescentului-Pr.prof Adrian Chiaga, prof. Cristina Chiaga)

Niciun comentariu: