marți, 6 februarie 2024

Rugaciunea pentru ceilalti (I)

Pentru rugaciunile Sfintilor Ierarhi Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului si ale Sfintilor Cuviosi Varsanufie cel Mare si Ioan din Gaza, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunii cu durere ii urmeaza dumnezeiasca mangaiere

- Gheronda, cand aud problemele lumii, simt ca ma topesc de durere inaluntrul meu. Oare aceasta inseamna ca am putina credinta?

-Asculta. Nelinistea pentru noi insine este putina credinta, iar nelinistea pentru aproapele este durere. Adevarata suferinta pentru durerea celorlalti este insotita de rugaciune si urmata de dumnezeiasca mangaiere. De aceea, sa te rogi cat de mult poti, dupa care sa le lasi pe toate in mainile lui Dumnezeu si sa te linistesti. Oare Dumnezeu sufera mai putin decat tine pentru toate fapturile Sale? De ce sa te nelinistesti?

Celui care sufera duhovniceste si il doare pentru ceilalti, Dumnezeu ii da multa mangaiere, pentru ca altfel nu ar putea rabda. Stiti cat ma amarasc scrisorile pe care le primesc de la oamenii care au o gramada de probleme? Amaraciune, venin este in gura mea, dupa care nici nu mai vreau sa mananc. Insa din aceasta durere iese adevarata bucurie. Dumnezeu rasplateste durerea cu o bucurie pe masura; mangaie cu o astfel de mangaiere, pe care nu o poti purta. Desi mai inainte sufereai pentru altul si plangeai, acum simti o veselia nespusa. Ca si cum ti-ar fi spus Bunul Dumnezeu: “Nu te mahni, fiul Meu, ca am auzit cererea ta”.

 

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

2 comentarii:

CARMEN spunea...

Amin!
Toti avem nevoie de mângâieri si rugaciuni.

din casuta noastra spunea...

Așa este.