marți, 7 ianuarie 2020

ARCHIA SI IMPREJURIMILE


CONCEDIU IN HUNEDOARA – ZIUA A CINCEA

Mai este putin si vine perioada concediilor din acest an, iar eu nu am terminat sa va povestesc despre Hunedoara.:))).

Deci, in penultima zi de concediu, am fost la castelul Corvinilor, la Salonul de Carte de la Deva si la Schitul Sfantul Nectarie.

Dar, sa le luam pe rand: dimineata am pornit spre Castelul Corvinilor, ce se afla la o distanta de aproximativ 10 km de Deva.
Castelul este impresionant, o adevarata fortificatie, cu incaperi imense. Din punct de vedere arhitectural reprezinta o adevarata capodopera, dar mie mi s-a parut putin cam sinistru, mai ales ca la intrare esti intampinat de camerele de tortura de unde se auzeau zgomote destul de sinistre.






Au fost insa si locuri din castel care mi-au placut: sala dietei (mare, somputoasa), camera de aur, camera domnitelor.









Interesanta povestea Fantanii aflata pe una dintre terasele castelului. Asa cum am aflat de pe panoul din apropiere, acea fantana, adanca de 28 de metri, a fost sapata in piatra de trei prizonieri turci, carora Ioan de Hunedoara le-a promis libertatea la finalizarea lucrarii. Numai ca, in cei 15 ani, cat a durat saparea fantanii, Ioan de Hunedoara a murit, iar sotia acestuia a refuzat sa isi tina promisiunea. Atunci, turcii au scris pe una dintre cheile fantanii :”Apa ai, inima n-ai”.


Dupa vizitarea Castelului, pe drumul de intoarcere spre Deva pentru a merge la Salonulo de Carte, am vazut un indicator cu Schitul  Sfantul Nectarie. Ne-am abatut din drum si, dupa cativa kilometri parcursi intr-un peisaj de vis, am ajuns la schit. Ne-am inchinat, am multumit Sfantului Nectarie pentru toate, am facut ceva fotografii si am pornit mai departe spre Deva.





La Salonul de Carte am avut placuta surpriza de a gasi, intr-un spatiu de expunere relativ mic, o oferta foarte variat de carti, la preturi accesibile. La unul dintre standuri era chiar o lansare de carte pentru copii. Autorul, inconjurat de o multime de copii,  povestea foarte frumos despre cum a creat personajul cartii respective (daca imi aduc aminte era vorba de o pisicuta).
La unul dintre standuri se aflau doar carti de gastronomie pe care le vindea chiar autoarea: dna Maria Cristea Soimu. Am fost foarte uimita sa aflu ca dansa este autoarea cartii "Retete culinare pentru toti",

(sursa: internet)

 carte care a fost pentru mine "abecedarul" in bucatarie. La inceputul casniciei, nu stiam sa gatesc, asa ca am luat aceasta carte, am incercat retete si incet-incet am patruns in tainele gastronomiei. Nu se putea sa plec de acolo fara o carte si, mai ales fara o carte cu autograf.



Nu am plecat cu mana goala de la un astfel de eveniment, ci am cumparat cateva carti:






Niciun comentariu: