duminică, 1 ianuarie 2023

MINISEJUR

 ANUL NOU LA “CASA CU TEI” BUZAU (II)

 Ultima zi a anului 2022 a inceput cu cantecul cocosilor, latratul cateilor, mugetul vacilor si o dimineata insorita, pot spune de toamna tarzie si nicidecum de iarna.

 



Ne-am propus sa profitam din plin de aceasta zi de liniste, astfel ca, dupa micul-dejun, am pornit sa exploram localitatea. Sarata Monteoru este o statiune de interes local sezoniera, in care turistii vin in perioada mai-septembrie pentru a se bucura de beneficiile tamaduitoare ale apelor sarate din zona. Acum, totul este linistit, cu putin aer de pustiu. Se intalnesc la tot pasul pensiuni atragatoare, de diferite categorii. Din pacate, sunt si pensiuni parasite, lasate in paragina.



In Sarata Monteoru gasiti si Podul Indragostitilor.



Dupa masa de pranz, la care am servit o delicioasa ciorba de burta si un ostropel de pui, am pornit spre Berca. Nasa noastra, Dumnezeu sa o ierte, era din Plesesti si am mers sa ii aprindem o lumanare la mormant.

Pe drumul de intoarcere am facut un mic popas la Schitul Sfantul Ilie. Doamne, cat de frumos este totul. Din pacate, biserica a fost inchisa, asa ca nu am putut intra pentru o mica rugaciune. Al doilea hram al schitului este Sfantul Efrem cel Nou.





Zona Berca-Buzau este o alta zona a tarii care imi place foarte mult. Bineinteles, dupa zona Valcea. Ea detine locul intai.

Si, dupa plimbare, incet-incet ne-am pregatit de petrecerea de revelion, care, una peste alta a fost frumoasa. In noaptea dintre ani, alaturi de cei cazati la vila, s-au alaturat alte 60 de persoane. Ne-am dat seama ca aceste persoane sunt foarte cunoscute, probabil turisti ca nu vin doar in noaptea de revelion, ci si in cursul anului la tratament. Ringul de dans a devenit neincapator, insa cine a dorit a reusit sa danseze. Din punctul meu de vedere singurul inconvenient a fost acela ca, DJ-ul a considerat ca daca suntem mai multe persoane trebuie sa dea muzica foarte tare, de parca am fi devenit surzi. Nu stiu pentru ceilalti (pot doar sa spun ca multa lume renuntase la conversatie in favoarea telefonului, pentru ca era imposibil sa te auzi om cu cetatean), insa pentru mine a fost cumplit (din cauza hiperacuziei) astfel ca, imediat dupa focul de artificii m-am retras la camera. De asemenea, DJ-ul s-a axat foarte mult pe dorintele grupului nou.

Mancarea servita a fost simpla, ca la mama acasa, insa extrem de gustoasa, pregatita cu multa migala si dragoste. De la aperitive au lipsit clasicele felii de salam si branza (Slava Domnului), farfuria fiind plina cu diverse preparate: rulada cu spanac si crema de branza, cosulet cu crema de ton, rosie umpluta cu salata de cruditati, rulada de prosciuto si branza topita cu inima de strugure si multe alte preparate delicioase. 

La peste s-a servit somon, extrem de bine pregatit. Am inteles ca si friptura a fost la fel de gustoasa. Vinul a fost de calitate, la fel si tuica si visinata, care au fost de casa. Oganizatorii au invitat si un grup de dansatori de la Teatrul din Ploiesti care au sustinut un program de cabaret. Foarte frumos moment.

La trecerea in noul an, organizatorii au prezentat un frumos moment de artificii.

Urmeaza seara de carnaval.