miercuri, 18 ianuarie 2023

DESPRE PARINTELE PAISIE OLARU

 

SFANTA LITURGHIE


”…. Parintele Paisie Olaru iubea mult Sfanta Liturghie. Aflam aceste lucruri tocmai din cele spuse de el parintelui Ioanichie Balan atunci cand acesta i-a luat interviu. Spunea parintele ca: “am avut destule bucurii cat am stat la liniste in casuta mea din poienita, mai ales cand ma rugam noaptea si foloseam sufleteste pe altii. Dar, cele mai sfinte bucurii duhovnicesti le-am simtit la biserica, in timpul Sfintei Liturghii”.

 

(Parintele Ioanichie-Parintele Paisie Olaru sau acolo unde salasluia iubirea).

5 comentarii:

Daniela spunea...

"mai ales cand ma rugam noaptea si foloseam sufleteste pe altii"...
Cum o fi oare să te afli la înalțimea aceea?

din casuta noastra spunea...

Nu poate fi decat minunat. parinte Paisie roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!

florin spunea...

cred că nici nu de dăm seama cât de mult înseamnă pentru suflet Sfânta Liturghie! teoria spune că scopul sfintei Liturghii este împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului, dar este mult mai mult decât atât, deoarece la sf.Liturghie nu toți se împărtășesc dar cei care stau cu luare aminte la slujbă foarte mult se folosesc sufletește, iar îngerul păzitor al acestora se împătășește, în chip tainic, el în locul credinciosului (de aceea e bine să mergem la slujbă nemâncați, altfel nici îngerul nostru nu se împărtășește).
sus să avem inimile!

Daniela spunea...

Este adevărat, scopul Sfintei Liturghii nu este Sfânta Împărtășanie.
E adevărat, Sfânta Împărtăşanie este cea mai mare Taină, fiindcă prin ea noi nu primim numai harul dumnezeiesc, ci pe Însuşi izvorul harului, pe Iisus Hristos, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele Său.
Sfânta Liturghie nu este doar o sumă de cântări, o sumă de rugăciuni, ci reprezintă Cina cea de Taină la care Hristos este prezent şi noi împreună cu El.
Sfânta Liturghie este centrul ortodoxiei, pentru că, în cadrul ei, se actualizează jertfa Fiului lui Dumnezeu întrupat.
Câte daruri din cele mari sunt ascunse în liturghie!
Să lăsăm toate pentru Sfânta Liturghie!

din casuta noastra spunea...

Daniela, foarte frumos este ceea ce ai scris.
Parintele duhovnic ne spune mereu ca a merge la Sfanta Liturghie este modul in care ii multumim lui Dumnezeu pentru toate.